Slzovka jsou velmi zdravá semena divoké trávy z Asie. Hodí se k detoxikaci organismu, má čisticí účinky, podporuje funkci sleziny a tak dále. Její konzumace se doporučuje i jako prevence a podpůrná léčba nádorů. Zkrátka a jasně, je to superpotravina.
Slzovka chutná podobně jako kroupy. Přesněji její chuť připomíná kombinaci hrachu a krup v jednom. Dá se používat jako příloha, ale také jako zavářka do polévek nebo do salátů.
Slzovka s krevetami a houbami
Ingredience:
- 200 g slzovky
- 200 g vyloupaných krevet
- 50 g sušených hub
- 1 dcl bílého vína
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli papričky
- 1 kávová lžička lahůdkového droždí
- 1 polévková lžíce tamari omáčky
- Olivový olej
- Sůl
Postup:
- Slzovku namočte alespoň na 1 hodinu do vody. To samé proveďte s houbami.
- Cibuli a česnek zbavte slupky a obojí nakrájejte nadrobno.
- Chilli papričku také nakrájejte nadrobno.
- V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli, česnek i chilli papričku.
- Do pánve přidejte krevety a slzovku a opět orestujte.
- Nyní přidejte houby. Vodu nevylévejte!
- Vše podlijte bílým vínem, které nechte vyvařit.
- Poté přilijte vodu, ve které byly namočeny houby a pokud je to málo, přidejte ještě vodu či zeleninový vývar tak, aby vše bylo ponořeno.
- Přidejte sůl a vařte na mírném plamenu cca 20–30 minut do změknutí slzovky. Podle potřeby podlévejte vodou.
- Když je slzovka měkká, směs ochuťte lahůdkovým droždím a tamari omáčkou. Dle chuti přidejte třeba ještě sůl.
- Chvilku ještě provařte a můžete ihned servírovat.
Počet porcí: 2
TIP: Hotový pokrm můžete ozdobit čerstvými bylinkami – listovou petrželkou, koriandrem anebo jarní cibulkou.