BezHladovění.cz

RECEPT: Slzovka s krevetami a houbami

Slzovka jsou velmi zdravá semena divoké trávy z Asie. Hodí se k detoxikaci organismu, má čisticí účinky, podporuje funkci sleziny a tak dále. Její konzumace se doporučuje i jako prevence a podpůrná léčba nádorů. Zkrátka a jasně, je to superpotravina. 

Slzovka chutná podobně jako kroupy. Přesněji její chuť připomíná kombinaci hrachu a krup v jednom. Dá se používat jako příloha, ale také jako zavářka do polévek nebo do salátů.

Slzovka s krevetami a houbami

Ingredience na 2 porce:

Postup:

  1. Slzovku namočte alespoň na 1 hodinu do vody. To samé proveďte s houbami.
  2. Cibuli a česnek zbavte slupky a obojí nakrájejte nadrobno.
  3. Chilli papričku také nakrájejte nadrobno.
  4. V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli, česnek i chilli papričku.
  5. Do pánve přidejte krevety a slzovku a opět orestujte.
  6. Nyní přidejte houby. Vodu nevylévejte!
  7. Vše podlijte bílým vínem, které nechte vyvařit.
  8. Poté přilijte vodu, ve které byly namočeny houby a pokud je to málo, přidejte ještě vodu či zeleninový vývar tak, aby vše bylo ponořeno.
  9. Přidejte sůl a vařte na mírném plamenu cca 20–30 minut do změknutí slzovky. Podle potřeby podlévejte vodou.
  10. Když je slzovka měkká, směs ochuťte lahůdkovým droždím a tamari omáčkou. Dle chuti přidejte třeba ještě sůl.
  11. Chvilku ještě provařte a můžete ihned servírovat.
PŘEČTĚTE SI
Recenze knihy „Jak tuky pálit a neukládat?“

TIP: Hotový pokrm můžete ozdobit čerstvými bylinkamilistovou petrželkou, koriandrem anebo jarní cibulkou.

Jak se vám článek líbí?

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.