BezHladovění.cz

RECEPT: Slzovka s krevetami a houbami

Slzovka jsou velmi zdravá semena divoké trávy z Asie. Hodí se k detoxikaci organismu, má čisticí účinky, podporuje funkci sleziny a tak dále. Její konzumace se doporučuje i jako prevence a podpůrná léčba nádorů. Zkrátka a jasně, je to superpotravina. 

Slzovka chutná podobně jako kroupy. Přesněji její chuť připomíná kombinaci hrachu a krup v jednom. Dá se používat jako příloha, ale také jako zavářka do polévek nebo do salátů.

Slzovka s krevetami a houbami

Ingredience:

  • 200 g slzovky
  • 200 g vyloupaných krevet
  • 50 g sušených hub
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli papričky
  • 1 kávová lžička lahůdkového droždí
  • 1 polévková lžíce tamari omáčky
  • Olivový olej
  • Sůl
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Postup:

  1. Slzovku namočte alespoň na 1 hodinu do vody. To samé proveďte s houbami.
  2. Cibuli a česnek zbavte slupky a obojí nakrájejte nadrobno.
  3. Chilli papričku také nakrájejte nadrobno.
  4. V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli, česnek i chilli papričku.
  5. Do pánve přidejte krevety a slzovku a opět orestujte.
  6. Nyní přidejte houby. Vodu nevylévejte!
  7. Vše podlijte bílým vínem, které nechte vyvařit.
  8. Poté přilijte vodu, ve které byly namočeny houby a pokud je to málo, přidejte ještě vodu či zeleninový vývar tak, aby vše bylo ponořeno.
  9. Přidejte sůl a vařte na mírném plamenu cca 20–30 minut do změknutí slzovky. Podle potřeby podlévejte vodou.
  10. Když je slzovka měkká, směs ochuťte lahůdkovým droždím a tamari omáčkou. Dle chuti přidejte třeba ještě sůl.
  11. Chvilku ještě provařte a můžete ihned servírovat.

Počet porcí: 2

TIP: Hotový pokrm můžete ozdobit čerstvými bylinkamilistovou petrželkou, koriandrem anebo jarní cibulkou.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.

Share via
Send this to a friend