BezHladovění.cz

Škola vaření: Jak správně připravit polentu

Kukuřičná kaše zvaná polenta k nám dorazila ze slunné Itálie. Pro vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů i skvělou chuť nabízí vítané zpestření našich jídelníčků.

Přečtěte si, jak ji připravit a v jakých dobrotách chutná nejlépe.

Polenta a její základní úprava

Ingredience

(4 porce)

polenta - surovina

Postup:

  1. Polentu nasypte do hrnce.
  2. Zalijte ji vývarem, přidejte sůl a vařte na mírném plameni cca 10 minut, dokud se nevypaří všechna voda.
  3. Když se vypaří voda, hrnec ještě zakryjte poklicí a nechte polentu dojít.
  4. Nakonec přidejte olivový či dýňový olej, aby polenta získala celistvější a krémovější konzistenci.

polenta - postup

Tip! Pro zajímavější chuť můžete do polenty přidat:

  • 2 kávové lžičky lahůdkového droždí nebo hrst směsi čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, bazalka, libeček, oregano, majoránka). Lze i obojí. Polentu ozvláštní i semínka, a to například slunečnicová.
PŘEČTĚTE SI
Recenze: Voňavá kuchařka podle Grusovky – bez lepku, s minimem sacharidů a hlavně chutně

Tipy na servírování:

Takto připravená polenta chutná skvěle jen tak, nebo s aromatickým sýrem typu gorgonzola a dobrým vínem. Hodí se ale i jako příloha:

  • k masu: je téměř univerzální. Skvěle si rozumí s drůbežím i vepřovým masem.
  • do salátů: výborně chutná se špenátem i hlávkovým salátem.
  • k zelenině: například grilované či zapékané cuketě či lilku.

Polenta se báječně hodí také k zapékání – doplňte ji třeba mletým masem, rajčátky a mozzarellou. Nebojte se experimentovat a nezapomeňte na bylinky!

Jak se vám článek líbí?

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.