BezHladovění.cz

RECEPT: Salát se žlutým melounem a prosciutto šunkou

O blahodárných účincích a lahodné chuti melounu už bylo řečeno mnoho. A co teprve kombinace se slanou italskou šunkou prosciutto? Ta ho pozvedne na úroveň královské hostiny.

Kombinaci žlutého melounu a sušené šunky objevili Italové už před mnoha lety. Dnes platí za jeden z nejvyhlášenějších předkrmů – tajemství tkví v současném skousnutí obou lahůdek. Jen tak se vám chutě na jazyku plně rozvinou a připraví vás na další gurmánské zážitky.

Tento vynikající recept můžete servírovat jako osvěžující předkrm nebo lehký hlavní chod. Oceníte i snadnou přípravu: během 15 minut můžete podávat!

Co budeme potřebovat:

  • 1 celý žlutý meloun, ideálně druh Galia (má výraznou oranžovou dužinu)
  • 150 g sušené šunky prosciutto – například San Daniele
  • 1 celý salát Lollo rosso (střapatý s fialovým nádechem) nebo Lollo biondo (střapatý zelený salát)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • Sůl
  • Drcený pepř, nejlépe barevný
  • Hoblinky parmazánu na dozdobení
PŘEČTĚTE SI
Recenze: Jídelníčky na hubnutí – krok za krokem a bez hladovění

Postup:

  1. Meloun rozkrojíme napůl a lžičkou vydlabeme semínka.
  2. Každou půlku pak nakrájíme na cca 1cm plátky a zbavíme kůry. Nožem rozdělíme na větší kousky.
  3. Kousky melouna obalíme plátkem prosciutta a dáme vychladit do lednice. Pokud nějaké prosciutto zbyde, pokrájíme jej a zatím necháme stranou.
  4. Omyjeme salát a připravíme zálivku smícháním olivového oleje, vinného octa, soli a trochy pepře.
  5. Natrháme lístky salátu, přidáme vychlazeného melouna s prosciuttem, zbylé volné plátky prosciutta a vše opatrně promícháme.
  6. Zakápneme zálivkou a můžeme podávat. Tento salát nejlépe chutná ozdobený čerstvými hoblinkami parmazánu a s rozpečenou bagetkou.

Tipy

  • Čím zralejší meloun použijete, tím lépe.
  • Stojíte-li o ještě netradičnější chuť, pokrájejte do salátu 2 fíky.
  • Potřebujete-li doplnit bílkoviny, přidejte 2 vejce natvrdo.
  • Nestíháte, nebo vám chybí salát? Nakrájejte jen meloun na kousky a přikusujte plátky prosciutta.
  • Hledáte sladko-slanou variaci na tento recept, ale s růžovým melounem? Zkuste jej místo šunky doplnit o feta sýr a černé olivy. Zbylý postup zůstane stejný.
Jak se vám článek líbí?

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.