BezHladovění.cz

RECEPT: Salát se žlutým melounem a prosciutto šunkou

O blahodárných účincích a lahodné chuti melounu už bylo řečeno mnoho. A co teprve kombinace se slanou italskou šunkou prosciutto? Ta ho pozvedne na úroveň královské hostiny.

Kombinaci žlutého melounu a sušené šunky objevili Italové už před mnoha lety. Dnes platí za jeden z nejvyhlášenějších předkrmů – tajemství tkví v současném skousnutí obou lahůdek. Jen tak se vám chutě na jazyku plně rozvinou a připraví vás na další gurmánské zážitky.

Tento vynikající recept můžete servírovat jako osvěžující předkrm nebo lehký hlavní chod. Oceníte i snadnou přípravu: během 15 minut můžete podávat!

Co budeme potřebovat:

  • 1 celý žlutý meloun, ideálně druh Galia (má výraznou oranžovou dužinu)
  • 150 g sušené šunky prosciutto – například San Daniele
  • 1 celý salát Lollo rosso (střapatý s fialovým nádechem) nebo Lollo biondo (střapatý zelený salát)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • Sůl
  • Drcený pepř, nejlépe barevný
  • Hoblinky parmazánu na dozdobení
reklama
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Recenze knihy „Jak tuky pálit a neukládat?“

Postup:

  1. Meloun rozkrojíme napůl a lžičkou vydlabeme semínka.
  2. Každou půlku pak nakrájíme na cca 1cm plátky a zbavíme kůry. Nožem rozdělíme na větší kousky.
  3. Kousky melouna obalíme plátkem prosciutta a dáme vychladit do lednice. Pokud nějaké prosciutto zbyde, pokrájíme jej a zatím necháme stranou.
  4. Omyjeme salát a připravíme zálivku smícháním olivového oleje, vinného octa, soli a trochy pepře.
  5. Natrháme lístky salátu, přidáme vychlazeného melouna s prosciuttem, zbylé volné plátky prosciutta a vše opatrně promícháme.
  6. Zakápneme zálivkou a můžeme podávat. Tento salát nejlépe chutná ozdobený čerstvými hoblinkami parmazánu a s rozpečenou bagetkou.

Tipy

  • Čím zralejší meloun použijete, tím lépe.
  • Stojíte-li o ještě netradičnější chuť, pokrájejte do salátu 2 fíky.
  • Potřebujete-li doplnit bílkoviny, přidejte 2 vejce natvrdo.
  • Nestíháte, nebo vám chybí salát? Nakrájejte jen meloun na kousky a přikusujte plátky prosciutta.
  • Hledáte sladko-slanou variaci na tento recept, ale s růžovým melounem? Zkuste jej místo šunky doplnit o feta sýr a černé olivy. Zbylý postup zůstane stejný.
Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

reklama