Jak zužitkovat letošní úrodu dýní? S hřejivým kořením a hummusem arašídové chuti. Věříme, že se do receptu zamilujete stejně jako my.
Pečená dýně s kořením a arašídovým hummusem
Ingredience:
- 1/3 menší dýně (v receptu použita Hokkaidó)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 1/2 lžičky římského kmínu
- 200 g uvařené nebo konzervované cizrny
- 2 lžíce tahini
- 2 lžíce 100% arašídového másla
- Šťáva z 1 citrónu
- Stroužek česneku
- Špetka himalájské soli
- Voda
- Dresink (lžíce arašídového másla, lžíce sezamového oleje, kapka limetkové šťávy)
- Čerstvý koriandr
Postup:
- Dýni zbavte slupky a nakrájejte na stejně velké kousky.
- Kousky dýně pokapejte lžící olivového oleje, poprašte zázvorem, skořicí a 1/2 lžičkou římského kmínu.
- Okořeněné kousky dýně přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca 15 až 20 minut. (Doba pečení závisí na velikosti kousků dýně.)
- Mezitím, než se dýně upeče, si oloupejte a nakrájejte česnek na tenké plátky.
- Česnek, cizrnu (použijete-li konzervovanou, tak důkladně propláchnutou), citrónovou šťávu, tahini, 2 lžíce olivového oleje, lžičku kmínu, sůl, arašídové máslo a vodu společně rozmixujte. Vodu přilévejte do doby, než dosáhnete vámi požadované konzistence hummusu.
- Na lůžku hummusu servírujte upečenou dýni zakápnutou dresinkem a ozdobenou koriandrem.
TIP: Připravte si výborné domácí tahini. Pokud se vám do výroby nechce, seženete ho v obchodech se zdravou výživou.
Přejeme dobrou chuť!
Počet porcí: 1 porce dýně, 2 porce hummusu
Doba přípravy: 25 minut
reklama