BezHladovění.cz

RECEPT: Pečená kořeněná dýně s arašídovým hummusem

RECEPT: Pečená kořeněná dýně s arašídovým hummusem

Jak zužitkovat letošní úrodu dýní? S hřejivým kořením a hummusem arašídové chuti. Věříme, že se do receptu zamilujete stejně jako my.

Pečená dýně s kořením a arašídovým hummusem

Ingredience:

  • 1/3 menší dýně (v receptu použita Hokkaidó)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 1/2 lžičky římského kmínu
  • 200 g uvařené nebo konzervované cizrny
  • 2 lžíce tahini
  • 2 lžíce 100% arašídového másla
  • Šťáva z 1 citrónu
  • Stroužek česneku
  • Špetka himalájské soli
  • Voda
  • Dresink (lžíce arašídového másla, lžíce sezamového oleje, kapka limetkové šťávy)
  • Čerstvý koriandr
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Super recepty z dýně podle českých blogerů: Který zkusíte jako první?

Postup:

  1. Dýni zbavte slupky a nakrájejte na stejně velké kousky.
  2. Kousky dýně pokapejte lžící olivového oleje, poprašte zázvorem, skořicí a 1/2 lžičkou římského kmínu.
  3. Okořeněné kousky dýně přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca 15 až 20 minut. (Doba pečení závisí na velikosti kousků dýně.)
  4. Mezitím, než se dýně upeče, si oloupejte a nakrájejte česnek na tenké plátky.
  5. Česnek, cizrnu (použijete-li konzervovanou, tak důkladně propláchnutou), citrónovou šťávu, tahini, 2 lžíce olivového oleje, lžičku kmínu, sůl, arašídové máslo a vodu společně rozmixujte. Vodu přilévejte do doby, než dosáhnete vámi požadované konzistence hummusu.
  6. Na lůžku hummusu servírujte upečenou dýni zakápnutou dresinkem a ozdobenou koriandrem.

TIP: Připravte si výborné domácí tahini. Pokud se vám do výroby nechce, seženete ho v obchodech se zdravou výživou.

Přejeme dobrou chuť!

Počet porcí: 1 porce dýně, 2 porce hummusu

Doba přípravy: 25 minut

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

Share via
Send this to a friend