Hlíva ústřičná na zdravý talíř rozhodně patří, a to nejen v období podzimu. Obsahuje řadu vitamínů, minerálů, nenasycených mastných kyselin, vlákniny i bílkovin. Kromě svých blahodárných účinků na lidské zdraví navíc výborně chutná.
Obsah článku:
Hlíva ústřičná s bramborovo-petrželovou kaší
Ingredience:
- 600 g hlívy ústřičné
- 300 g brambor
- 300 g petržele
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- Hrst sušených bylinek (šalvěj, tymián, rozmarýn)
- ½ lžičky římského kmínu
- Špetka himalájské soli
- Špetka pepře
Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu
Postup:
- Hlívu očistěte a natrhejte na menší kousky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, česnek oloupejte, brambory a petržel oškrábejte.
- Do zapékací misky vložte hlívu, cibuli a stroužky česneku, vše posypte bylinkami, kmínem a podlijte trochou vody.
- Misku přiklopte a pečte cca 30–35 minut v předehřáté troubě na 200 °C.
- Mezitím si uvařte brambory spolu s petrželí.
- Po uvaření je osolte, opepřete a rozmixujte do kašovité konzistence.
- Kaši servírujte na talíř a na její navrch poklaďte kousky upečené hlívy přelité šťávou z výpeku.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut
TIP: Kaši můžete ozvláštnit také celerem či mrkví. Vyzkoušejte i další druhy zdravých zeleninových kaší: od hrachové až po batátovou.
Přejeme dobrou chuť!
TIP: Ochutnejte také další recepty z hlívy: báječný guláš, polévku i jemné rizoto.