BezHladovění.cz

RECEPT: Kroupové rizoto s fazolemi a pečenou zeleninou

Rádi vaříte z domácích, sezónních surovin? Většinu z nich využijete k přípravě kroupového rizota dle našeho receptu. Dejte nám vědět, jak vám chutnalo 🙂

Bezmasé rizoto z krup s pečenou zeleninou

Ingredience:

  • Hrnek uvařených ječných krup
  • Hrnek uvařených fazolí
  • 2 cibule
  • Stroužek česneku
  • Hrst čerstvého tymiánu
  • Hrst čerstvé majoránky
  • Rostlinné mléko/smetana na vaření
  • 2 lžíce olivového oleje odolného vůči vysokým teplotám
  • 1/2 menší cukety
  • 1/2 menšího lilku
  • 2 mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • Kousek bulvového celeru
  • 1/2 papriky
  • Nať jarní cibulky
  • Nať póru
  • Pár růžiček květáku
  • Černý pepř
  • Himalájská sůl
  • Hrst celého kmínu
  • 2 lžíce tahini
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Domácí tahini pasta – chutná i pomáhá

Postup:

  1. V míse smíchejte kroupy s fazolemi, osolte je a opepřete.
  2. 1 cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  3. Na rozpálené pánvi na lžíci olivového oleje nechte cibuli a česnek krátce zpěnit, poté k nim přisypte tymián a majoránku.
  4. Směs přisypte ke kroupám a fazolím, vše lehce promíchejte a následně přendejte do zapékací misky.
  5. Obsah misky podlijte trochou rostlinného mléka a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C na 20 minut.
  6. Mezitím si očistěte a pokrájejte všechnu zbylou zeleninu na stejně velké kousky.
  7. Zeleninu vložte do zapékací misky, osolte, opepřete, okořeňte kmínem, zakápněte 2. lžíci olivového oleje a podlijte trochou vody.
  8. Zeleninu dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C na 40 minut.
  9. Hotové jídlo servírujte přelité tahini.

TIP: K rizotu chuťově ladí např. kvašená zelenina, třeba ve formě kimchi.

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 1 hodina, 15 minut

Přejeme dobrou chuť!

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

Share via
Send this to a friend