Rádi vaříte z domácích, sezónních surovin? Většinu z nich využijete k přípravě kroupového rizota dle našeho receptu. Dejte nám vědět, jak vám chutnalo 🙂
Bezmasé rizoto z krup s pečenou zeleninou
Ingredience:
- Hrnek uvařených ječných krup
- Hrnek uvařených fazolí
- 2 cibule
- Stroužek česneku
- Hrst čerstvého tymiánu
- Hrst čerstvé majoránky
- Rostlinné mléko/smetana na vaření
- 2 lžíce olivového oleje odolného vůči vysokým teplotám
- 1/2 menší cukety
- 1/2 menšího lilku
- 2 mrkve
- 2 kořenové petržele
- Kousek bulvového celeru
- 1/2 papriky
- Nať jarní cibulky
- Nať póru
- Pár růžiček květáku
- Černý pepř
- Himalájská sůl
- Hrst celého kmínu
- 2 lžíce tahini
Postup:
- V míse smíchejte kroupy s fazolemi, osolte je a opepřete.
- 1 cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Na rozpálené pánvi na lžíci olivového oleje nechte cibuli a česnek krátce zpěnit, poté k nim přisypte tymián a majoránku.
- Směs přisypte ke kroupám a fazolím, vše lehce promíchejte a následně přendejte do zapékací misky.
- Obsah misky podlijte trochou rostlinného mléka a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C na 20 minut.
- Mezitím si očistěte a pokrájejte všechnu zbylou zeleninu na stejně velké kousky.
- Zeleninu vložte do zapékací misky, osolte, opepřete, okořeňte kmínem, zakápněte 2. lžíci olivového oleje a podlijte trochou vody.
- Zeleninu dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C na 40 minut.
- Hotové jídlo servírujte přelité tahini.
TIP: K rizotu chuťově ladí např. kvašená zelenina, třeba ve formě kimchi.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 1 hodina, 15 minut
Přejeme dobrou chuť!
reklama