S nadcházející zimou a poklesem teplot se obvykle snižuje naše spotřeba zeleniny.
Bezbarvá rajčata bez jakékoliv špetky chuti opravdu nejsou to pravé ořechové pro naše tělo a upřímně, málokdo má v takové zimě chuť na chladivý zeleninový salát.
Naopak potřebujeme něco teplého do žaludku, co nás krásně prohřeje.
To ale neznamená, že se na půl roku vzdáme zeleniny, naopak, nadchází čas zeleninových krémů, pečené zeleniny a jiných „sofistikovanějších“ zeleninových pokrmů…
Obsah článku:
Na jáhlový salát budete potřebovat:
- cca 100 g jáhel
- Hrst sušených datlí
- Hrst dýňových semínek
- Libovolnou bílkovinu (tempeh, tofu, cizrna, konopná semínka aj.)
Na zálivku si připravte:
- ½ malé fialové cibule
- ¼ hrnku sušených rajčat
- 1 lžičku Dijonské hořčice
- 1 lžíci jablečného octa
- Šťávu z ½ citrónu
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
- Jáhly důkladně propláchněte a dejte vařit v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody se špetkou soli. Kdo by se bál hořkosti, může je spařit, ale u čerstvých jáhel to opravdu není nutné.
- Jáhly vařte zhruba 15 minut, stáhněte plamen a nechte ještě 5 minut dojít pod pokličkou.
- Mezitím si v misce prošlehejte na malé kousky nakrájenou cibuli s rajčaty, Dijonskou hořčicí, jablečným octem, citrónovou šťávou, olivovým olejem, česnekem, solí a pepřem.
- V míse promíchejte jáhly s nasekanými datlemi, dýňovými semínky, přelijte je zálivkou.
- Kapustové listy spařte ve vařící, osolené vodě. Po vytažení je propláchněte studenou vodou a opatrně odřízněte tuhou část řapíku tak, aby se listy neponičily a snadněji se motaly.
- Listy plňte jáhlovým salátem. Můžete je máčet v různých omáčkách.
Poznámky:
- Jáhlový salát si můžete dát klidně i jen tak, do krabičky do práce bude ideální.
- Takto lze plnit kapustové listy i jinými druhy obilovin či směsí.
- Výborné je také plněné listy zapéct s domácí rajčatovou omáčkou.