Recept: Houbová omáčka bez lepku a laktózy

Přinesli jste si z lesa košík plný hub, ale už nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte houbovou omáčku. Je chutná, dobře stravitelná a vhodná i při nesnášenlivostí lepku nebo laktózy.

Těstoviny s houbovou omáčkou a kuřecím masem

Ingredience:

  • 1 balení rýžových (nebo jiných) těstovin
  • 2 hrnky čerstvých lesních hub (nebo ½ hrnku sušených hub)
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 cibule
  • 0,5 litru hovězího vývaru
  • 100 ml rýžové smetany
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • Rostlinný olej
  • Sůl
  • Černý mletý pepř
  • Mletý kmín
  • Čerstvá petrželka

těstoviny s houbovou omáčkou a kuřecím masem

Postup:

  1. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Pokud jsme zvolili houby sušené, zalijeme je horkou vodou a necháme pár minut nabobtnat.
  2. Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky.
  3. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  4. V pánvi na trošce rostlinného oleje zpěníme cibulku a počkáme, dokud nezezlátne.
  5. K cibuli přidáme maso a pořádně jej orestujeme.
  6. Jakmile je maso orestované, osolíme ho, opepříme, přidáme houby a zalijeme hovězím vývarem. Pánev přikryjeme pokličkou a necháme 20 minut dusit.
  7. Mezitím si připravíme těstoviny podle návodu na obalu.
  8. Do omáčky po 20 minutách přidáme lžičku bramborového škrobu, který jsme si předtím rozmíchali v trošce vody. Necháme krátce povařit.
  9. Přilijeme rýžovou smetanu a máme hotovo.
  10. Houbovou omáčku podáváme s těstovinami a čerstvou petrželkou.

TIP: Místo hovězího můžete použít i zeleninový vývar.

Přejeme dobrou chuť!