Pečená bramborová kaše je lahůdkou sama o sobě. A co teprve ta z batátů! V kombinaci s pikantním fazolovým ragú, čerstvým koriandrem a jemně nasládlou dýní vytváří dokonalou souhru kontrastů i chutí. Nadýchanou, na povrchu křupavou, jemnou i kořeněnou, vychutnejte si ji víc jak jednou.
Ragú z černých fazolí zapečené s dýňovo-batátovou kaší
Ingredience:
- 1 větší batát
- ½ menší máslové dýně
- 1 hrnek černých fazolí
- 1 větší červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 jarní cibulka spolu s natí
- 1 plechovka drcených rajčat
- Hrst čerstvého koriandru
- Šťáva z ½ limetky
- Směs koření (chilli, sladká paprika, cejlonská hořčice, nové koření, zázvor, chipotle)
TIP: Chipotle (čti čipotle) je uzená chilli paprička typu jalapeño. Donedávna byla k sehnání jen na mexických trzích. Dnes ji naštěstí běžně koupíte v dobrém supermarketu nebo zdravé výživě. Jídlu dodá mírnou až střední štiplavost zemitého nádechu.
Postup:
- Fazole namočte nejlépe přes noc, poté uvařte doměkka.
- Batát i dýni oloupejte a společně je na páře doměkka uvařte (cca 20 minut).
- Mezitím si na nepřilnavé pánvi orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a na kolečka pokrájenou jarní cibulku.
- Po chvilce k nim přidejte také fazole a drcená rajčata.
- Vše okořeňte, posypte koriandrem, zakápněte limetkovou šťávou a pod pokličkou poduste.
- Uvařený batát a dýni společně rozmačkejte (případně vyšlehejte) do kašovité konzistence.
- Na dno zapékací misky přendejte hotové ragú a kaší jej rovnoměrně pokryjte.
- Misku vložte do předehřáté trouby na 200 °C cca na 30 minut.
- Hotový pokrm můžete podávat ihned, báječně však chutná i vlažný.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 12,5 hodiny
TIP: Nemáte-li doma máslovou dýni, použijte Hokkaido či jiný její druh. Vyzkoušejte také další recepty z dýně od pikantní polévky přes jemné rizoto až po sladké podzimní řezy.
Přejeme dobrou chuť!