BezHladovění.cz

RECEPT: Fazolové ragú se zapečenou dýňovo-batátovou kaší

Pečená bramborová kaše je lahůdkou sama o sobě. A co teprve ta z batátů! V kombinaci s pikantním fazolovým ragú, čerstvým koriandrem a jemně nasládlou dýní vytváří dokonalou souhru kontrastů i chutí. Nadýchanou, na povrchu křupavou, jemnou i kořeněnou, vychutnejte si ji víc jak jednou.

Ragú z černých fazolí zapečené s dýňovo-batátovou kaší

Ingredience:

  • 1 větší batáta
  • ½ menší máslové dýně
  • 1 hrnek černých fazolí
  • 1 větší červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 jarní cibulka spolu s natí
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • Hrst čerstvého koriandru
  • Šťáva z ½ limetky
  • Směs koření (chilli, sladká paprika, cejlonská hořčice, nové koření, zázvor, chipotle)
ragú z černých fazolí zapečené s dýňovo-batátovou kaší

TIP: Chipotle (čti čipotle) je uzená chilli paprička typu jalapeño. Donedávna byla k sehnání jen na mexických trzích. Dnes ji naštěstí běžně koupíte v dobrém supermarketu nebo zdravé výživě. Jídlu dodá mírnou až střední štiplavost zemitého nádechu.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Postup:

  1. Fazole namočte nejlépe přes noc, poté uvařte doměkka.
  2. Batátu i dýni oloupejte a společně je na páře doměkka uvařte (cca 20 minut).
  3. Mezitím si na nepřilnavé pánvi orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a na kolečka pokrájenou jarní cibulku.
  4. Po chvilce k nim přidejte také fazole a drcená rajčata.
  5. Vše okořeňte, posypte koriandrem, zakápněte limetkovou šťávou a pod pokličkou poduste.
  6. Uvařené batáty a dýni společně rozmačkejte (případně vyšlehejte) do kašovité konzistence.
  7. Na dno zapékací misky přendejte hotové ragú a kaší jej rovnoměrně pokryjte.
  8. Misku vložte do předehřáté trouby na 200 °C cca na 30 minut.
  9. Hotový pokrm můžete podávat ihned, báječně však chutná i vlažný.

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 12,5 hodiny

TIP: Nemáte-li doma máslovou dýni, použijte Hokkaido či jiný její druh. Vyzkoušejte také další recepty z dýně od pikantní polévky přes jemné rizoto až po sladké podzimní řezy.

Přejeme dobrou chuť!

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

Share via
Send this to a friend