Dejte tělu vitaminy, obzvlášť s blížícím se koncem zimy. V zelí je jich spousta, denně postačí vám dvě tři sousta. S jablkem a datlemi vaše zažívání upraví. Pomáhá i psychice, ovšem tělesnému zdraví nejvíce.
Nezahuštěné dušené hlávkové zelí
Ingredience (na jednu velkou sklenici):
- 1 větší cibule
- ½ bílého hlávkového zelí
- 1 jablko
- 2 hřebíčky
- 1 celá skořice
- 2 lžíce datlového sirupu
- Bio jablečný ocet
- Špetka himalájské soli
Postup:
- Cibuli nakrájejte na tenká kolečka.
- Zelí nakrouhejte na malé kousky.
- Jablko oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
- Na nepřilnavé pánvi orestujte cibuli dozlatova.
- Až cibule zesklovatí, zalijte ji datlovým sirupem a nechte ji lehce zkaramelizovat.
- Poté do ní přidejte hřebíčky, skořici, přihoďte samotné zelí, směs podlijte vodou a pod pokličkou duste 40 minut. Vodu průběžně dolévejte.
- Po 40 minutách přidejte k zelí také jablka, sůl a dle chuti i jablečný ocet, pokličku přiklopte a obsah pánve duste dalších 15–20 minut.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 1 hodina, 20 minut
TIP: Takto připravené zelí můžete jíst teplé nebo studené. V lednici vydrží v dobře uzavíratelné nádobě až 3 dny.
Přejeme dobrou chuť!
TIP: Vyzkoušejte i další recepty z čerstvého a kysaného zelí.