Váháte, zda se v domácích podmínkách pustit do pečení chleba? Vyzkoušejte recept na špaldový bochník z minima ingrediencí. Buďte opatrní. Jeho vůně i chuť jsou vysoce návykové.
Celozrnný špaldový chléb
Ingredience:
- 3 hrnky celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička sušeného droždí
- 1 lžička himalájské soli
- 1 lžička římského kmínu
- 2 hrnky vlažné vody
Postup:
- V míse smíchejte všechny suché ingredience.
- Poté k nim po troškách přilévejte vodu a vše zpracujte v těsto.
- Mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte kynout ideálně přes noc.
- Vykynuté těsto ještě jednou prohněťte rukama a přendejte do zapékací mísy s víkem.
- Víkem zakrytý chléb pečte v předehřáté troubě na 250 °C cca 30 minut.
- Po 30 minutách sundejte víko z mísy, snižte teplotu na 220 °C a chléb pečte dalších 30 až 35 minut.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 11 hodin, 15 minut (10 trvá, než těsto vykyne)
TIP: Vychladlý chléb zabalte do čisté utěrky, ve které vydrží měkký 2 až 3 dny.
TIP: Pro zlepšení nutričních vlastností chleba můžete do těsta přihodit směs ořechů nebo semínek.
Přejeme dobrou chuť a radost z domácího, voňavého pečiva. Zkuste také domácí chléb ze 3 druhů mouky a navrch třeba některou ze zdravých pomazánek.