BezHladovění.cz

Květnový jídelníček plný farmářských dobrot (2/4)

Poctivé farmářské výrobky se pyšní vysokou kvalitou a výživovou hodnotou. Na trzích najdeme povětšinou čerstvé produkty českých a moravských farmářů, které bychom v supermarketech sháněli jen stěží.

Kromě kvality a dobré chuti podpoříte také místní zemědělce a producenty masa. Prodávané ovoce pochází z lokálních sadů, zelenina z českých pěstitelských oblastí. Masné výrobky mají vysoký podíl masa a mléčné výrobky zase nejsou nebezpečně průmyslově zpracované.

Zařaďte farmářské produkty do svého každodenního menu, určitě jim přijdete na chuť a už se jich nebudete chtít vzdát.

Přinášíme vám tipy, jak zařadit tyto delikatesy do jídelníčku.

Pondělí

Snídaně: Čerstvý tvaroh s pažitkou, žitný chléb, ředkvičky

Dopolední svačina: Jablko, kysané podmáslí

Oběd: Krůtí špízy po indicku s rýží, pečená zelenina

Odpolední svačina: Salát s olivami a balkánským sýrem, toust

Večeře: Filet ze pstruha s grilovaným rajčetem, vařené brambory

Úterý

Snídaně: Domácí chléb se slunečnicovými semínky, margarín, farmářská šunka, cherry rajčátka

Dopolední svačina: Mandarinka, kefír

Oběd: Bylinková kuřecí roláda, šťouchané brambory, zeleninová obloha

Odpolední svačina: Tvarohový dezert s ovocem

Večeře: Ledový salát s balzamikovým octem, rajčaty, ovčím sýrem a chia semínky

Středa

Snídaně: Čerstvé mléko, kukuřičné vločky, sušené ovoce

Dopolední svačina: Farmářská špaldová tvarohová bábovka s hrozinkami

Oběd: Špenátový quiche, zelenina

Odpolední svačina: Mrkvová pomazánka, kaiserka

Večeře: Kapr na kmíně s petrželovým pyré, zeleninová obloha

Čtvrtek

Snídaně: Kváskový chléb, margarín, eidam, kedlubna

Dopolední svačina: Grapefruit, bílý jogurt

Oběd: Drůbeží polévka s bylinkovými nudlemi, vegetariánský kuskus

Odpolední svačina: Zapečený toust se sýrem, mrkev

Večeře: Sytý salát s čerstvým špenátem, medvědím česnekem a vejcem, jogurtový dresink

Pátek

Snídaně: Bílý jogurt, meruňková zavařenina, psyllium, ovesné vločky

Dopolední svačina: Pomazánka z tvarohu a mletých vlašských ořechů, kukuřičný knäckebrot

Oběd: Špenátové noky se sýrovou omáčkou, zelenina

Odpolední svačina: Acidofilní mléko, jahody

Večeře: Krémová rybí polévka se zeleninou, celozrnná bageta

Sobota

Snídaně: Ovesná kaše s kustovnicí čínskou

Dopolední svačina: Smoothie s lesními plody

Oběd: Pečený telecí plátek s rýží natural, zeleninový salát

Odpolední svačina: Drožďová pomazánka, cereální chléb, paprika

Večeře: Domácí rajčatová polévka s tarhoňou, vícezrnný toust s pomazánkovým „máslem“

Neděle

Snídaně: Farmářský jogurt, domácí müsli, kousky ovoce

Dopolední svačina: Pohankový chléb, paštika (s vysokým podílem masa) s brusinkami, okurka

Oběd: Kančí se šípkovou omáčkou, domácí bramborový knedlík

Odpolední svačina: Celozrnný chléb, tvarohová pomazánka s ředkvičkami

Večeře: Hutný vývar z volské oháňky s domácími nudlemi a zeleninou

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Ing. Tereza Pechová

Ing. Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.