Bezhladoveni.cz

Chceme pomoci tomu, aby bylo normální o sebe pečovat, říkají František a Michal z Lokloku

Františka a Michala nebavilo večer v baru pít pouze alkohol nebo nápoje plné cukru. Ve snaze přinést do životů svých i ostatních lidí svobodu, začali vyrábět kombuchy, které se brzy staly součástí společenské změny směřující ke zdravější, udržitelnější a uvědomělejší společnosti.

Pro neznalé, co je kombucha a kde se vzala?

Kombucha je svěží nápoj připravený zušlechtěním kvalitního čaje probiotickou fermentační kulturou. Chutí připomíná, pokud to jde popsat, něco mezi ciderem, ledovým čajem a šampaňským. Původně pochází z Číny, kde se pro své zdravotní účinky pěstuje zhruba od třetího století.

Pro nás v Lokloku je symbolem svobody – toho, že se už nemusíme rozhodovat mezi pivem a přeslazenými nesmysly, když si dáváme pití.

Dohromady dala i vás dva. Prozradíte kdy a při jaké příležitosti?

Oba jsme dělali kombuchu doma pro sebe a pro kamarády, o nápoji jsme už tedy něco věděli. Michal žil v začátcích Lokloku v Sydney, kde je kombucha snad všude – od bufetů po supermarkety.

Když se pak v Brně záměr přinést to samé do Česka potkal s Františkovou obrovskou energií a zápalem, byla to otázka dní, než jsme naplnili první testovací lahvičky s provizorní etiketou.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Recenze kombuchy Loklok: Test zázvorové, klasické a yerba maté příchuti

Kdo všechno stojí za projektem Loklok a jak funguje?

Jádro tvoří od začátku naše dvojice (Michal a František), teď máme i třetího partnera. Honza do samotného pěstování (protože kombuchu nejde prostě jen „vyrobit“) moc nezasahuje, zato je skvělým mentorem ve všem ostatním okolo.

Samozřejmě bychom nic nedokázali bez velké skupiny nadšených lidí, kteří nám pomáhají snad úplně ve všem – od zátkování lahviček až po marketing, od skvělých fotek až po rozdávání úsměvů při doručování balíčků.

Jaké vývojové fáze inovativního fermentačního procesu předcházely dnešní podobě vaší kombuchy?

Začínali jsme asi tak jako každý kombuchový nadšenec – třílitrovými lahvemi na kuchyňské lince. To, co funguje na třílitrovku, už ale nefunguje, když chcete vyrobit 2000 litrů najednou, a tak jsme poslední dva roky strávili neustálým učením, zlepšováním a inovacemi.

Teď Loklok vyrábíme ve špičkovém provozu, který se našim začátkům podobá zhruba tak, jako se stavba domu podobá Legu.

Jak vznikají nové příchutě?

příchutě Loklok kombuch
V posledním roce byl odbyt ze strany restaurací slabší – o to víc lidí ale objednává kombuchu na domácí pití.  Foto: Paula Trebatická

Vývoj nové příchutě trvá od původního nápadu zhruba půl roku. Zdá se to dost, ale jsou v tom desítky testů různých kombinací surovin, kde každá musí projít fermentací, abychom věděli, jak se rozvine finální chuť.

Vždy používáme pouze opravdové suroviny a příroda se dá občas těžko předvídat.

V běžné sodovkárně je to s novou příchutí jednoduché – smíchá se sirup s vodou a limonáda je na světě. My jsme odšťavili a testovali snad 20 druhů čerstvého zázvoru, než jsme našli ten, co používáme dnes.

Na které z nich zákazníci nejvíc slyší?

Dnes nabízíme tři varianty: Originál, Zázvor a Yerba Maté. Zní to jako klišé, ale každému skutečně chutná něco jiného a nedá se říct, že by některá příchuť měla velký náskok.

To, co má u našich zákazníků největší úspěch, je ale ochutnávková krabice, ve které jsou všechny varianty a člověk si tak sám přijde na to, které nejvíc fandí.

Může si člověk připravit kombuchu sám doma?

Určitě ano a moc tomu fandíme! Sami jsme tak začínali. Obzvlášť v dnešní době může být domácí kombuchování nejen zdrojem zdravého pití, ale i příjemnou domácí zábavou do lockdownu.

Co všechno k její přípravě potřebuje?

Kombucha není náročná, potřebuje kvalitní čaj a trochu cukru jako potravu pro fermentační kulturu. Za dobrou péči se pak odvděčí skvělým pitím.

Lze se při její přípravě dopustit nějaké chyby?

Podobně jako jiné domácí fermentace, například kváskový chleba, i o kombuchu je potřeba pečovat. Prioritou je držet maximální čistotu při vaření i fermentaci.

Velkou chybou pak může být použití sladidla namísto cukru. To pak kultura nemá co jíst a zahyne. Abychom pomohli těmto chybám předcházet, do každé domácí kombuchové soupravy přikládáme podrobný návod.

Manuál prodáváte na e-shopu. Proč zákazníkům prozrazujete vaše know-how?

Ano, kompletní soupravu na doma prodáváme a zájem o ni předčil naše očekávání! Máme z toho velkou radost.

Domácí pěstitele nevnímáme jako zákazníky a už vůbec ne jako konkurenty, ale spíš jako partnery. Dostáváme od nich například tipy na příchutě, které sami vymysleli a vyzkoušeli, my jim zase radíme, když se jejich kombuchová kultura tváří nespokojeně.

V čem jsou vaše produkty výjimečné v porovnání s ostatními výrobci?

Loklok kombuchy
Poslední inovací jsou praktické plechovky – Loklok je nabízí jako jediný český výrobce kombuchy. Foto: Paula Trebatická

Nejlepší odpovědí na tuto otázku je ochutnat. 🙂 Mimo to, že dostáváme chválu na svěží a lehkou chuť Lokloku, je pro nás důležité i to, že na rozdíl od tradičně připravované kombuchy je ta naše skutečně nealko.

Důležitý je i velmi nízký obsah cukru. V tomto parametru patříme k nejlepším v Evropě.

A samozřejmě plechovky! Jako první v ČR nabízíme kombuchu v lehkém, pohodlném a odolném obalu, který jde 100% recyklovat. Lidé si chválí i to, že plechovky zabírají v lednici méně místa než lahvičky. 

Hádám, že kombuchu nevnímáte jako pouhý nápoj. Jaký má podle vás přesah?

Hádáte správně. V našem vnímání není Loklok primárně o nápoji. Kombuchu vnímáme spíš jako cestu, jako nástroj k tomu, aby pro lidi v Česku bylo jednoduché a přirozené o sebe pečovat. Aby měli víc svobody rozhodnout se zdravě.

Proč patří do zdravého pitného režimu?

Kombucha se odedávna pije jako elixír zdraví, a to z mnoha důvodů. Nebudeme vás zahlcovat výčtem zdravotních benefitů, které si můžete kdykoliv vyhledat, zmíníme však alespoň to, že kombucha je pro vysoký obsah B vitaminů mimořádně oblíbená mezi vegany. Skvěle taky osvěží po sportu a šušká se, že pomáhá i proti kocovině.

Upravuje třeba i zažívací problémy?

kombucha a zažívání
Kombucha je oblíbená jako nápoj po jídle – příjemně odlehčí a povzbudí. Foto: Paula Trebatická

Naše kombucha je živá a nepasterizovaná, působí tedy probioticky podobně jako poctivý jogurt nebo oblíbené kimchi.

Velmi často si lidé Loklok dávají po jídle. Pomáhá jim proti poobědové ospalosti, a díky tomu pro sebe získávají hodinku lehkosti navíc.

V jakém množství a jak často kombuchu pít?

Nejlepší je dát na svoje tělo. Doporučujeme vyzkoušet týden s jednou lahvičkou denně a vnímat, zda si tělo řekne o víc. My sami vypijeme doslova litry denně, většinou při ochutnávání během výroby.

Pokud ale zatím vůbec nejíte živou stravu, doporučujeme s jakýmikoliv fermentovanými produkty začínat opatrněji. 

Doporučili byste ji také dětem, sportovcům, seniorům nebo třeba těhotným ženám?

kombucha a regenerace
Někdo odpočívá u knihy se sklenkou vína. Loklok nabízí zdravou alternativu – dospělé nealko, které nezalepí cukrem. Foto: Paula Trebatická

Od sportovců dostáváme nadšené ohlasy, když si dají kombuchu po výkonu. Příjemně je osvěží a nadlehčí unavené tělo.

Mnoha seniorům pak pomáhá se zdravotními potížemi, existují dokonce studie o tom, že kombucha podporuje růst vlasů.

Pokud si ale nejste jistí, zda je kombucha nebo jiná fermentovaná potravina pro vás vhodná, je nejlepší poradit se s lékařem.

Je pro někoho vyloženě nevhodná?

Není pro vás vhodná, pokud vám nechutná. Nemá smysl se do pití kombuchy nutit. 🙂

Jak v obchodě (jako laik) poznám kvalitní produkt?

Základem je podívat se na složení a ujistit se, že to, co je v produktu obsaženo, jsou opravdu věci, na které mám chuť. Pak už je to o ochutnání (to doporučujeme až doma, nikoliv v obchodě). Nemá smysl pít něco, co mi nechutná.

Kombuchu si oblíbili zejména Australani. Proč podle vás v Austrálii hýbe společností?

projekt Loklok
Myšlenka Lokloku vznikla ve slunečné Austrálii. Foto: Paula Trebatická

Austrálie je kultura, kde jsou zdravý životní styl a péče o sebe přirozenými součástmi běžného dne. Navíc, téměř celý rok je tam léto, a my neznáme lepší osvěžení než dobře vychlazenou kombuchu.

Předpokládám, že ji na náš trh uvádíte s podobnou vizí…

Ano, až na to celoroční léto. 🙂 Našim cílem je, aby to, že si dám v podniku zdravý nealko nápoj, nepřitahovalo zvědavé pohledy ostatních.

Jednoduše chceme pomoci k tomu, aby bylo normální o sebe pečovat.

Plánujete rozšíření sortimentu? O jaké příchutě?

Určitě ano! U nás se pořád něco děje. Naposledy jsme představili kombuchu v plechovkách, teď testujeme možnosti čepované kombuchy přímo z píp v podnicích.

A bude i nová příchuť. Jaká, to si zatím necháme pro sebe, ale prozradíme, že etiketa bude zřejmě červená.

Kluci, děkujeme za rozhovor a těšíme se na uvedení nových příchutí na trh.

Milí čtenáři, pro ještě větší radost z pití pro vás Loklok připravil 10% slevu na váš nákup. Zadejte při nákupu slevový kód BEZHLADOVENI a sleva je vaše!

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

Nenechte si ujít