reklama
eshop-tycinky-red-berries-0419-cz-1557125591.jpg
BezHladovění.cz

Markéta a František (Neplecha na plechu): Není země, kde by nám nechutnalo

Markéta s Františkem jsou mladý manželský pár, který pojí nejen láska k vaření, ale také k cestování a poznávání cizokrajných kuchyní. Neotřelou exotickou chuť pokrmů přibližují čtenářům na blogu „Neplecha na plechu“.

1. Markéto, Františku, řekněte nám o sobě pár vět.

Jsme mladý manželský pár, který se rozhodl poznávat světové chutě na vlastní kůži.

Cestujeme s naším malým synkem Štěpánkem, abychom si domů přivezli nové cestovní zážitky, ale i autentické recepty z různých končin světa.

Před téměř čtyřmi lety jsme si založili blog o našem zápasení se složitými recepty v kuchyni a o tom, jak jsme se během dvou let naučili vařit tradiční českou kuchyni, a spojili tak naši lásku k ní, vaření a cestování v jednom. 

2. Kde se vzala myšlenka založit společný blog nejen o vaření?

Blog Neplecha na plechu byl původně založen jako výzva pro nás dva. Hlavní myšlenkou bylo trávit více volného času spolu a zároveň se během toho naučit vařit tradiční českou kuchyni.

K této výzvě jsme si vzali Praktickou kuchařku paní Sandtnerové, podle níž vařila již moje prababička, a rozhodli se během roku uvařit 100 receptů z této knihy, které nás měly dovést k vysněnému cíli.


Esíčka podle Neplechy na plechu

Proto abychom však tohoto cíle dosáhli, založili jsme si blog, ve kterém jsme promítli každý z těchto receptů a doplnili jej o naše poznámky a cenné rady, které jsme během přípravy receptu získali. Tato výzva nás tak provedla poctivou českou kuchyní a prohloubila naši lásku k jídlu.

I přestože pointa výzvy byla po roce dokončena, rozhodli jsme se blog ponechat a i nadále jej plnit poctivými českými recepty. Přidali jsme k nim však další naši lásku, a to cestovní zážitky spojené s jídlem.

3. Krásné fotky receptů střídají deníky z cest obohacené o střípky zdejší kuchyně. Kde vám nejvíce chutnalo?

Já myslím, že není země, ve které by nám nechutnalo. Máme rádi pestrost v jídlech, a proto si z každé kuchyně odnášíme něco, co naše vaření ovlivňuje. Pokud bych však měla jmenovat pouze jednu kuchyni, byla by to ta islandská.

4. Své čtenáře vybízíte ke společnému studiu, a to např. těstovin. Proč ta edukace?

Blog byl z počátku záložen jako takové studijní místo pro nás dva, proto jsme jej takto i pojali.

Vzpomínám si na dobu, kdy jsme začínali do vaření pronikat a v široké nabídce těstovin se nám občas stávalo, že jsme si v menu restaurací nedokázali pod některými pojmy představit druh těstovin, který se za nimi skrývá.

Víte například jaké těstoviny jsou pasta caserecce?

My to nevěděli, a proto jsme o těstovinách a jeho druzích sepsali článek.

5. Veřejně sdílíte vámi prověřené recepty, nebojíte se však vyjít ven ani s ostatními pokusy. Na čem závisí rozhodnutí, zda recept publikujete, či nikoliv?

Dnes už sdílíme jenom prověřené recepty. Prvotiny byly pouze recepty ze Sandtnerkovské výzvy, jejichž formou jsme se snažili zdokonalit v přípravě tradiční české kuchyně.

6. Fanoušci ryze české kuchyně si u vás přijdou na své. Stejně tak i milovníci exotických chutí. Jakou kuchyni, příp. konkrétní jídla máte nejraději vy dva?

Máme rádi pestrost v jídlech, a proto se u nás jednotlivé kuchyně střídají. Jsou dny, kdy dáme přednost asijské kuchyni, jindy přistoupíme ke kuchyni severské či té od našich sousedů.

Na našich cestách jsme si oblíbili například různé úpravy curry, které se v naší kuchyni objevují asi nejčastěji.


Glazované jehněčí

Dále také nelze opomenout australské jehněčí glazované šťávou z granátových jablek či rybu v kokosovém mléce, kterou jsme se naučili připravovat na Cookových ostrovech.

Sladkých jídel by byl nespočet, ale určitě bych ráda jmenovala alespoň novozélandský dort pavlova či sladké argentinské pečivo medialunas.

7. Vaše první cestopisná kuchařka bude brzy v prodeji. Můžete našim čtenářům její obsah blíže představit?

Obsah kuchařky Neplecha na plechu jde ruku v ruce s naším blogem. Oproti němu však obsahuje mnohem více.

Je to kniha plná autentických receptů z cest, které jsme po světě nasbírali od místních kuchařů, domorodých babiček, ale i našich přátel, kteří zde dlouhodobě žijí nebo se zde narodili. Zároveň je však i deníkem, který vás formou krátkých příběhů zanese do atmosféry 18 světových destinací.

Na 328 stránkách poznáte světové metropole i romantické ostrovy pěti krásných světadílů. Nahlédnete do kuchyní tamějších obyvatel a formou 111 známých i méně známých jídel se jejich kuchyní provaříte.

Během čtení se dozvíte, co při cestě nevynechat, i které restaurace navštívit. Společně tak poznáme kraj i místní gastronomii.

Řekla bych, že kniha je inspirací pro všechny, kteří mají rádi pestrost v jídlech a rádi sní o dalekých končinách.

8. Jak dlouho jste na kuchařce pracovali a jak vypadaly jednotlivé fáze její tvorby?

Dlouho :). Trvalo 7 let, než jsme procestovali všech 18 zemí, které jsou v knize popsané, ale samotná práce na knize trvala zhruba 13 měsíců.

Začali jsme ji psát již na cestě po Islandu, kde tato myšlenka vznikla. Seděli jsme u oběda na krásném ranči Vogafjós. Přes prosklenou stěnu jsme koukali do ledové krajiny Islandu, pochutnávali si na vynikajícím jehněčí polévce kjötsúpa, ke které jsme přikusovali lávový chléb rúgbrauð, a jelikož nás svou chutí velmi okouzlil, došli jsme si pro recept na něj do kuchyně.

S nadšením jsme poslouchali, jak o něm místní kuchař s láskou vypráví a uvědomili si, že by byla škoda tyto zážitky z cest, které jsou protkané chuťovými vzpomínkami nepředat dál.

Tehdy naše myšlenka o cestopisu plném chutí dálek se spoustou receptů dostala reálné obrysy. Začali jsme sepisovat své vzpomínky a prokládali je recepty, které se s nimi pojí. Několikrát jsme je zkoušeli a ladili jejich chuť.

Potom jsme je konzultovali s přáteli, které jsme v jednotlivých zemích navštívili, aby nám potvrdili jejich autentičnost a doplnili je ještě o zajímavosti, které jsme se od nich dozvěděli. Když bylo vše ucelené, mohla jít knížka do tisku.

9. Vydání se blíží, a tak se nabízí otázka „Co plánujete dál?“.

Plánů máme hrozně moc. Rádi bychom neskončili pouze u této knihy, ale nabídli čtenářům i další deníky z našich cest nejen po světě.

Třeba jednou dojde i na naše snídaňové inspirace. Zaleží jen na tom, jak moc se tato naše prvotina bude líbit a zda nám otevře dveře k našim dalším, nejen knižním plánům.

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho pozitivních ohlasů nejen na Vaši knižní tvorbu!

Mgr. Andrea Hrečková

Mgr. Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

reklama