Kategorie - Recepty s kuskusem

Drobné kuličky z tvrdozrnné pšenice, ječmene či prosa k nám dorazily z Maroka. Místo kuskusu z bílé mouky dejte raději přednost celozrnnému, který obsahuje daleko více cenných látek. Funguje jako zásobárna vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Například fosfor, vápník, železo, vitamin E a vitaminy skupiny B. Kromě sacharidů obsahuje kuskus i velké množství bílkovin.

Je skvělým zdrojem energie. Má nízký obsah tuku. Do jídelníčku jej bez obav mohou zařadit i lidé s poruchou zažívání. Trávení dokonce upravuje. Nízký glykemický index zamezí velkým výkyvům hladiny cukru v krvi, nezpůsobuje pokles energie ani nálady.

Kuskus je velice rychlý na přípravu. Stačí ho jen zalít horkou vodou či mlékem, přiklopit pokličkou a nechat pár minut odstát. Vychutnáte si ho na sladko i slano. Vyzkoušejte třeba kombinaci s mozzarellou, rajčaty a bazalkovým pestem. Oblíbené jsou lehké salátky s kuskusem, různé variace na mexický či indický způsob a sladká úprava s ořechy, sušeným ovocem a skořicí.