Máslo je mléčný tuk. Vyrábí se ze smetany. Má specifickou chuť i aroma. Oceníte jej především ve studené kuchyni. Jak si připravit lahodné domácí máslo během pár minut?
Domácí máslo obsahuje cenné vitaminy rozpustné v tucích – A, D, E i K. Když jej konzumujeme v rozumné míře, dá se hovořit o zdravé potravině. Na smažení je však lepší zvolit máslo přepuštěné – tzv. ghí.
Domácí máslo
Ingredience na 150 g domácího másla:
- 500 g smetany ke šlehání
Doporučujeme
Postup:
- Do mísy od robota nalijte smetanu.
- Do robotu umístěte nástavec typu šlehací metla.
- Zapněte robot na vyšší stupeň a smetanu šlehejte.
- Smetana se musí přešlehat. Proto až dosáhnete konzistence šlehačky, pokračujte ve šlehání ještě chvíli.
- Šlehačka se postupně začne „zdrcávat“, což je dobře.
- Ve chvíli, kdy se oddělí voda a ze šlehačky se začne stávat pevná hmota, přestaňte šlehat.
- Celý obsah mísy překlopte do cedníku.
- Z pevného obsahu vyždímejte vodu.
- Nyní můžete máslo dát do misky či vytvarovat a zabalit do potravinové fólie.
Dobrou chuť! Máslo skladujte v ledničce. Vydrží vám klidně 7 dnů.
TIP: Do másla můžete v bodu 8 přidat ještě nasekané bylinky anebo česnek. Vznikne tak lahodné česnekové/bylinkové máslo bez soli a konzervantů.