Domácí máslo z čisté smetany

Máslo je mléčný tuk. Vyrábí se ze smetany. Má specifickou chuť i aroma. Oceníte jej především ve studené kuchyni. Jak si připravit lahodné domácí máslo během pár minut?

Množství1 porce

Ingredience

Ingredience na 150 g domácího másla
 500 g smetany ke šlehání

Postup

1

Do mísy od robota nalijte smetanu.

2

Do robotu umístěte nástavec typu šlehací metla.

3

Zapněte robot na vyšší stupeň a smetanu šlehejte.

4

Smetana se musí přešlehat. Proto až dosáhnete konzistence šlehačky, pokračujte ve šlehání ještě chvíli.

5

Šlehačka se postupně začne „zdrcávat“, což je dobře.

6

Ve chvíli, kdy se oddělí voda a ze šlehačky se začne stávat pevná hmota, přestaňte šlehat.

7

Celý obsah mísy překlopte do cedníku.

8

Z pevného obsahu vyždímejte vodu.

9

Nyní můžete máslo dát do misky či vytvarovat a zabalit do potravinové fólie.

Dobrou chuť! Máslo skladujte v ledničce. Vydrží vám klidně 7 dnů.

TIP: Do másla můžete v bodu 8 přidat ještě nasekané bylinky anebo česnek. Vznikne tak lahodné česnekové/bylinkové máslo bez soli a konzervantů.

Typ jídlaZpůsob přípravyStravovací styl
Jak vám chutnalo?

Suroviny

Ingredience na 150 g domácího másla
 500 g smetany ke šlehání

Postup

1

Do mísy od robota nalijte smetanu.

2

Do robotu umístěte nástavec typu šlehací metla.

3

Zapněte robot na vyšší stupeň a smetanu šlehejte.

4

Smetana se musí přešlehat. Proto až dosáhnete konzistence šlehačky, pokračujte ve šlehání ještě chvíli.

5

Šlehačka se postupně začne „zdrcávat“, což je dobře.

6

Ve chvíli, kdy se oddělí voda a ze šlehačky se začne stávat pevná hmota, přestaňte šlehat.

7

Celý obsah mísy překlopte do cedníku.

8

Z pevného obsahu vyždímejte vodu.

9

Nyní můžete máslo dát do misky či vytvarovat a zabalit do potravinové fólie.

Domácí máslo z čisté smetany
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.