BezHladovění.cz

Škola vaření: Domácí máslo z čisté smetany

Máslo je mléčný tuk. Vyrábí se ze smetany. Má specifickou chuť i aroma. Oceníte jej především ve studené kuchyni. Jak si připravit lahodné domácí máslo během pár minut?

Domácí máslo obsahuje cenné vitaminy rozpustné v tucích – A, D, E i K. Když jej konzumujeme v rozumné míře, dá se hovořit o zdravé potravině. Na smažení je však lepší zvolit máslo přepuštěné – tzv. ghí.

Domácí máslo

Ingredience na 150 g domácího másla:

  • 500 g smetany ke šlehání

domácí máslo z čisté smetany

Postup:

  1. Do mísy od robota nalijte smetanu.
  2. Do robotu umístěte nástavec typu šlehací metla.
  3. Zapněte robot na vyšší stupeň a smetanu šlehejte.
  4. Smetana se musí přešlehat. Proto až dosáhnete konzistence šlehačky, pokračujte ve šlehání ještě chvíli.
  5. Šlehačka se postupně začne „zdrcávat“, což je dobře.
  6. Ve chvíli, kdy se oddělí voda a ze šlehačky se začne stávat pevná hmota, přestaňte šlehat.
  7. Celý obsah mísy překlopte do cedníku.
  8. Z pevného obsahu vyždímejte vodu.
  9. Nyní můžete máslo dát do misky či vytvarovat a zabalit do potravinové fólie.
PŘEČTĚTE SI
Recenze knihy „Jak tuky pálit a neukládat?“

Dobrou chuť! Máslo skladujte v ledničce. Vydrží vám klidně 7 dnů.

TIP: Do másla můžete v bodu 8 přidat ještě nasekané bylinky anebo česnek. Vznikne tak lahodné česnekové/bylinkové máslo bez soli a konzervantů.

Jak se vám článek líbí?

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.