reklama
970x90-1-1517434347.png
BezHladovění.cz

RECEPT: Zdravý celerový salát

Mrkev, celer, petržel, to je naše české trio! Často se v receptech nachází spolu, ale vynikají i každý zvlášť.

Zeleninové šťávy obsahující celer, červenou řepu a mrkev působí doslova jako životabudiče. Celeru se připisují protizánětlivé, močopudné a afrodiziakální účinky a pomáhá při podpoře trávení. Celer býval po léta zanedbávanou potravinou, ale nyní již víme, jak ho proměnit v prvotřídní lahůdku.

Nasládlé chuti celeru se často využívá při vaření masových pokrmů. Jeho aroma skvěle doplňuje polévku i salát.

Předností celeru je, kromě výše zmíněných, možnost jíst ho v syrové podobě, což velmi zkrátí přípravu řady pokrmů, jakým je například salát, a umožní jim zachovat mnoho hodnotných látek.

Lehký celerový salát na sladko

Suroviny

  • 1 řapíkatý celer
  • 2 až 3 jablka
  • 70 g křenu
  • 130 g tvrdého sýru (30 % tuku v sušině)
  • šťáva z jednoho citrónu (nebo pomeranče)
  • 100 g bílého jogurtu
  • petrželová nať
  • sůl
  • pepř
  • celozrnná bagetka
  • cherry rajčátka
reklama
PŘEČTĚTE SI
Recenze: Jídelníčky na hubnutí – krok za krokem a bez hladovění

Postup přípravy

  1. Celer, jablka a křen nejprve oloupeme a následně spolu se sýrem nakrájíme větší kousky. Petrželovou nať jemně nasekáme.
  2. V misce promícháme nastrouhané ingredience s jogurtem, natí, citronovou šťávou a vše dochutíme podle potřeby solí a pepřem.
  3. Salát podáváme nejlépe s celozrnnou bagetkou a cherry rajčaty.

Velmi jednoduchý recept, který v sobě skrývá dostatek vlákniny, vitaminů, minerálních látek, bílkovin a díky celozrnné bagetě i komplexních sacharidů. Salát je kombinací surovin, které zasytí a uspokojí vaše chuťové buňky svým sladko-slaným nádechem.

Nemáte času nazbyt? Udělejte si tento salát ke studené večeři a část si můžete uschovat ke svačině na druhý den.

TIPY:

  1. Originálně se do tohoto salátu přidává jogurtová majonéza, což je směs smetanového jogurtu a klasické majonézy. Jogurtová majonéza je složena ze samých velmi kaloricky vydatných surovin, proto je lepší nahradit ji klasickým bílým jogurtem (nejlepší je jogurt zrající v kelímku, který má hutnější konzistenci). Kdybyste postrádali majonézovou chuť přidejte 1 lžíci majonézy, ale mějte na paměti, že pouhá 1 lžíce rovná se 121 kJ navrch a z živin jsou jediným „přínosem“ 4 g nasycených tuků.
  2. Salát výborně doplňují i nahrubo nasekané vlašské ořechy. Toto období je jejich sezónou, je tedy možné, že vám jich doma pár přebývá.
Ing. Tereza Pechová

Ing. Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

reklama