BezHladovění.cz

RECEPT: Zdravý celerový salát

Mrkev, celer, petržel, to je naše české trio! Často se v receptech nachází spolu, ale vynikají i každý zvlášť.

Zeleninové šťávy obsahující celer, červenou řepu a mrkev působí doslova jako životabudiče. Celeru se připisují protizánětlivé, močopudné a afrodiziakální účinky a pomáhá při podpoře trávení. Celer býval po léta zanedbávanou potravinou, ale nyní již víme, jak ho proměnit v prvotřídní lahůdku.

Nasládlé chuti celeru se často využívá při vaření masových pokrmů. Jeho aroma skvěle doplňuje polévku i salát.

Předností celeru je, kromě výše zmíněných, možnost jíst ho v syrové podobě, což velmi zkrátí přípravu řady pokrmů, jakým je například salát, a umožní jim zachovat mnoho hodnotných látek.

Lehký celerový salát na sladko

Suroviny

  • 1 řapíkatý celer
  • 2 až 3 jablka
  • 70 g křenu
  • 130 g tvrdého sýru (30 % tuku v sušině)
  • šťáva z jednoho citrónu (nebo pomeranče)
  • 100 g bílého jogurtu
  • petrželová nať
  • sůl
  • pepř
  • celozrnná bagetka
  • cherry rajčátka
PŘEČTĚTE SI
Recenze: Voňavá kuchařka podle Grusovky – bez lepku, s minimem sacharidů a hlavně chutně

Postup přípravy

  1. Celer, jablka a křen nejprve oloupeme a následně spolu se sýrem nakrájíme větší kousky. Petrželovou nať jemně nasekáme.
  2. V misce promícháme nastrouhané ingredience s jogurtem, natí, citronovou šťávou a vše dochutíme podle potřeby solí a pepřem.
  3. Salát podáváme nejlépe s celozrnnou bagetkou a cherry rajčaty.

Velmi jednoduchý recept, který v sobě skrývá dostatek vlákniny, vitaminů, minerálních látek, bílkovin a díky celozrnné bagetě i komplexních sacharidů. Salát je kombinací surovin, které zasytí a uspokojí vaše chuťové buňky svým sladko-slaným nádechem.

Nemáte času nazbyt? Udělejte si tento salát ke studené večeři a část si můžete uschovat ke svačině na druhý den.

TIPY:

  1. Originálně se do tohoto salátu přidává jogurtová majonéza, což je směs smetanového jogurtu a klasické majonézy. Jogurtová majonéza je složena ze samých velmi kaloricky vydatných surovin, proto je lepší nahradit ji klasickým bílým jogurtem (nejlepší je jogurt zrající v kelímku, který má hutnější konzistenci). Kdybyste postrádali majonézovou chuť přidejte 1 lžíci majonézy, ale mějte na paměti, že pouhá 1 lžíce rovná se 121 kJ navrch a z živin jsou jediným „přínosem“ 4 g nasycených tuků.
  2. Salát výborně doplňují i nahrubo nasekané vlašské ořechy. Toto období je jejich sezónou, je tedy možné, že vám jich doma pár přebývá.
Jak se vám článek líbí?

Ing. Tereza Pechová

Ing. Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.