Mrkev, celer, petržel, to je naše české trio! Často se v receptech nachází spolu, ale vynikají i každý zvlášť.
Zeleninové šťávy obsahující celer, červenou řepu a mrkev působí doslova jako životabudiče. Celeru se připisují protizánětlivé, močopudné a afrodiziakální účinky a pomáhá při podpoře trávení. Celer býval po léta zanedbávanou potravinou, ale nyní již víme, jak ho proměnit v prvotřídní lahůdku.
Nasládlé chuti celeru se často využívá při vaření masových pokrmů. Jeho aroma skvěle doplňuje polévku i salát.
Předností celeru je, kromě výše zmíněných, možnost jíst ho v syrové podobě, což velmi zkrátí přípravu řady pokrmů, jakým je například salát, a umožní jim zachovat mnoho hodnotných látek.
Obsah článku:
Lehký celerový salát na sladko
Ingredience:
- 1 řapíkatý celer
- 2 až 3 jablka
- 70 g křenu
- 130 g tvrdého sýru (30 % tuku v sušině)
- Šťáva z jednoho citrónu (nebo pomeranče)
- 100 g bílého jogurtu
- Petrželová nať
- Sůl
- Pepř
- Celozrnná bagetka
- Cherry rajčátka
Postup:
- Celer, jablka a křen nejprve oloupeme a následně spolu se sýrem nakrájíme větší kousky. Petrželovou nať jemně nasekáme.
- V misce promícháme nastrouhané ingredience s jogurtem, natí, citronovou šťávou a vše dochutíme podle potřeby solí a pepřem.
- Salát podáváme nejlépe s celozrnnou bagetkou a cherry rajčaty.
Velmi jednoduchý recept, který v sobě skrývá dostatek vlákniny, vitaminů, minerálních látek, bílkovin a díky celozrnné bagetě i komplexních sacharidů. Salát je kombinací surovin, které zasytí a uspokojí vaše chuťové buňky svým sladko-slaným nádechem.
Nemáte času nazbyt? Udělejte si tento salát ke studené večeři a část si můžete uschovat ke svačině na druhý den.
TIPY:
- Originálně se do tohoto salátu přidává jogurtová majonéza, což je směs smetanového jogurtu a klasické majonézy. Jogurtová majonéza je složena ze samých velmi kaloricky vydatných surovin, proto je lepší nahradit ji klasickým bílým jogurtem (nejlepší je jogurt zrající v kelímku, který má hutnější konzistenci). Kdybyste postrádali majonézovou chuť přidejte 1 lžíci majonézy, ale mějte na paměti, že pouhá 1 lžíce rovná se 121 kJ navrch a z živin jsou jediným „přínosem“ 4 g nasycených tuků.
- Salát výborně doplňují i nahrubo nasekané vlašské ořechy. Toto období je jejich sezónou, je tedy možné, že vám jich doma pár přebývá.