BezHladovění.cz

RECEPT: Špagetová dýně s paprikovou omáčkou

Špagetová dýně je u nás poněkud neznámá surovina, ale pevně doufáme, že se její sláva bude šířit dál a stane se mnohem dostupnější než nyní. Je totiž naprosto skvělá.

Můžete ji připravit jako každé jiné klasické špagety, ale s jednou výjimkou. Nemusíte mít sebemenší pocit provinění, jde přeci o zeleninu. Proto je ideální na večer, kdy ji můžete zaměnit za obligátní zeleninový salát…

Suroviny na špagety

  • 1 špagetová dýně
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Pepř

Suroviny na omáčku

  • 2 červené papriky
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • Sůl
  • Pepř
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Postup přípravy

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
  2. Špagetovou dýni přepůlíme, zbavíme semínek, pokapeme olivovým olejem, osolíme a pečeme řezem dolů zhruba 30 minut do změknutí.
  3. Zároveň do trouby přidáme papriky.
  4. Vyndáme z trouby dýni, necháme chvíli zchladnout a pomocí vidličky táhlými pohyby dýni vydlabeme, až zbude pouze tenká slupka.
  5. Špagety můžeme dochutit solí, pepřem.
  6. Upečenou papriku dáme zapařit do sáčku, zbavíme slupky, jadýrek a rozmixujeme spolu s cibulí, česnekem, olivovým olejem, lahůdkovým droždím, solí a pepřem v hladkou omáčku.
  7. Špagety rozdělíme na talíře, přidáme omáčku a podáváme.
2348

Poznámky a tipy

  • Lahůdkové droždí jsou sušené vločky čerstvého droždí. Vyniká vysokým obsahem vitamínu B a pro svou sýrovou chuť bývá často vegany používán místo parmezánu. Zároveň obsahuje velké množství bílkovin 41 g/100 g s minimem tuku.
  • Se solí buďte opatrní, lahůdkové droždí je chuťově výrazné.
  • Recept vám vystačí na 2 porce. 
  • Dýňové špagety jsou spíše zeleninová příloha, která se hodí například k tofu nebo tempehu.
Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Lucie Pospíšilíková

Lucie Pospíšilíková

Jsem holka, pro kterou se stala kuchyně takovou vášní, že ji přivedla až k založení samotného Delicious blogu. Jsem schopná utrácet za jídlo, nádobí a hezké dekorace na focení pomalu víc jak za oblečení a kosmetiku. Baví mě trávit hodiny v kuchyni s foťákem v ruce...

Share via
Send this to a friend