Špagetová dýně je u nás poněkud neznámá surovina, ale pevně doufáme, že se její sláva bude šířit dál a stane se mnohem dostupnější než nyní. Je totiž naprosto skvělá.
Můžete ji připravit jako každé jiné klasické špagety, ale s jednou výjimkou. Nemusíte mít sebemenší pocit provinění, jde přeci o zeleninu. Proto je ideální na večer, kdy ji můžete zaměnit za obligátní zeleninový salát…
Obsah článku:
Suroviny na špagety
- 1 špagetová dýně
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl
- Pepř
Suroviny na omáčku
- 2 červené papriky
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- Špagetovou dýni přepůlíme, zbavíme semínek, pokapeme olivovým olejem, osolíme a pečeme řezem dolů zhruba 30 minut do změknutí.
- Zároveň do trouby přidáme papriky.
- Vyndáme z trouby dýni, necháme chvíli zchladnout a pomocí vidličky táhlými pohyby dýni vydlabeme, až zbude pouze tenká slupka.
- Špagety můžeme dochutit solí, pepřem.
- Upečenou papriku dáme zapařit do sáčku, zbavíme slupky, jadýrek a rozmixujeme spolu s cibulí, česnekem, olivovým olejem, lahůdkovým droždím, solí a pepřem v hladkou omáčku.
- Špagety rozdělíme na talíře, přidáme omáčku a podáváme.
Poznámky a tipy
- Lahůdkové droždí jsou sušené vločky čerstvého droždí. Vyniká vysokým obsahem vitamínu B a pro svou sýrovou chuť bývá často vegany používán místo parmezánu. Zároveň obsahuje velké množství bílkovin 41 g/100 g s minimem tuku.
- Se solí buďte opatrní, lahůdkové droždí je chuťově výrazné.
- Recept vám vystačí na 2 porce.
- Dýňové špagety jsou spíše zeleninová příloha, která se hodí například k tofu nebo tempehu.
reklama