Na létě je nejlepší bohatá úroda ovoce. Valí se na nás z vlastní zahrádky, od sousedů, rodiny či známých. Byla by škoda toho nevyužít a nedopřát si šťavnaté ovocné buchty.
Výborné jsou třeba obrácené koláče. Skvěle chutnají s rybízem, kterému v červenci začíná sezóna!
Obrácený rybízový koláč
(1 koláčová forma)
Ingredience:
- 350 g červeného a bílého rybízu
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 vanilkový lusk
- 3 lžičky chia semínek + 9 lžiček vody
- 200 g ovesné mouky
- 75 g pohankové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 lžičky mletého máku
- Špetka soli
- 100 g kokosového oleje
- 100 ml javorového sirupu
- 150 ml sójového jogurtu
Postup:
- Rybíz omyjeme, obereme kuličky a v rendlíku krátce povaříme.
- Dochutíme ho javorovým sirupem a zrníčky z vanilkového lusku.
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
- Chia semínka promícháme s vodou a odložíme stranou.
- V míse smícháme ovesnou mouku s pohankovou, práškem do pečiva, mletým mákem a solí.
- V menší misce prošleháme roztopený kokosový olej s javorovým sirupem a sójovým jogurtem.
- Směs vlijeme k sypké a zpracujeme v tekutější těsto.
- Dortovou formu plníme rozvařeným rybízem, následně těstem a vše dáme péct zhruba na 50 minut.
- Koláč vytáhneme z trouby, necháme ho zhruba 10 minut vychladnout.
- Opatrně ho překlopíme na talíř.
Přejeme dobrou chuť!
reklama