Hledáte předkrm nebo pohoštění do chladného počasí? Vyzkoušejte teplé masové špízy se směsí koření adžika. Pochází z gruzínské kuchyně. Chuť špízů skvěle doplní lahodná omáčka guacamole, která je už nám přece jen daleko známější.
Obsah článku:
Ingredience:
Masové špízy – 14 kousků
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 plné lžičky směsi koření adžika (se solí)
- 2 menší cukety
- Olivový olej
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Guacamole
- 1 měkké avokádo
- Šťáva z poloviny limety
- 1 středně velké rajče
- 1 šalotka nebo ½ menší cibule
- ½ lžíce nadrobno pokrájeného koriandru
- ¼ lžičky mletého římského kmínu
- Chilli paprička podle chuti
- Sůl
Postup:
- Mleté hovězí maso promíchejte se směsí koření. Pokud máte adžiku bez soli, přidejte do masa cca 1 plnou lžičku koření a půl lžičky soli.
- Z masa tvarujte 2 druhy kuliček – jedna polovina bude o velikost menšího ping pongového míčku, druhá kulička bude velká asi jako necelá polovina té větší.
- Větší kuličky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a přendejte do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzduch). Pečte 10 minut.
- Mezitím cuketu nakrájejte pomocí škrabky na plátky. Potřete olejem, osolte a opepřete (bude stačit z jedné strany).
- Předpečené masové koule napíchněte na párátko a posuňte vidličkou. Vezměte jeden nebo dva plátky cukety a srolujte do hada, napíchněte na párátko a připíchněte ještě menší kuličku.
- Vraťte na plech, strčte do trouby a pečte dalších 10 minut.
- Avokádo vyškrábejte ze slupky, zakápněte limetou a rozmačkejte vidličkou. Rajčata bez semen nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli nakrájejte najemno. Zeleninu, římský kmín, koriandr, nakrájené chilli a sůl přidejte k avokádu a promíchejte.
- Podávejte se špízy. Pro větší potěšení můžete servírovat s tortilla chipsy.
Počet porcí: 3 až 5
Doba přípravy: 30 minut, plus pečení 20 minut
Přejeme dobrou chuť 🙂