BezHladovění.cz

RECEPT: Masové špízy s cuketou a guacamole

RECEPT: Masové špízy s cuketou a guacamole

Hledáte předkrm nebo pohoštění do chladného počasí? Vyzkoušejte teplé masové špízy se směsí koření adžika. Pochází z gruzínské kuchyně. Chuť špízů skvěle doplní lahodná omáčka guacamole, která je už nám přece jen daleko známější.

Ingredience:

Masové špízy – 14 kousků

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 plné lžičky směsi koření adžika (se solí)
  • 2 menší cukety
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Guacamole

  • 1 měkké avokádo
  • Šťáva z poloviny limety
  • 1 středně velké rajče
  • 1 šalotka nebo ½ menší cibule
  • ½ lžíce nadrobno pokrájeného koriandru
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu
  • Chilli paprička podle chuti
  • Sůl
masové špízy
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
RECEPT: Guacamole s cibulí a olivovým olejem

Postup:

  1. Mleté hovězí maso promíchejte se směsí koření. Pokud máte adžiku bez soli, přidejte do masa cca 1 plnou lžičku koření a půl lžičky soli.
  2. Z masa tvarujte 2 druhy kuliček – jedna polovina bude o velikost menšího ping pongového míčku, druhá kulička bude velká asi jako necelá polovina té větší.
  3. Větší kuličky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a přendejte do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzduch). Pečte 10 minut.
  4. Mezitím cuketu nakrájejte pomocí škrabky na plátky. Potřete olejem, osolte a opepřete (bude stačit z jedné strany).
  5. Předpečené masové koule napíchněte na párátko a posuňte vidličkou. Vezměte jeden nebo dva plátky cukety a srolujte do hada, napíchněte na párátko a připíchněte ještě menší kuličku.
  6. Vraťte na plech, strčte do trouby a pečte dalších 10 minut.
  7. Avokádo vyškrábejte ze slupky, zakápněte limetou a rozmačkejte vidličkou. Rajčata bez semen nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli nakrájejte najemno. Zeleninu, římský kmín, koriandr, nakrájené chilli a sůl přidejte k avokádu a promíchejte.
  8. Podávejte se špízy. Pro větší potěšení můžete servírovat s tortilla chipsy.

Počet porcí: 3 až 5

Doba přípravy: 30 minut, plus pečení 20 minut

Přejeme dobrou chuť 🙂

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Martina Lancingerová

Martina Lancingerová

Miluji přírodu a miluji vaření. A přesně to se snažím otisknout do svých receptů, kde vyzdvihuji úctu k bohatství přírody, lásku k jídlu a ke zdraví. Věřím, že když jdeme ruku v ruce s přirozeností a stavíme jídelníček na "čistých", tedy přirozených potravinách, děláme tím svému tělu obrovskou službu. Recepty, které vařím, jsou jednoduché a většinou rychlé, protože rychlou úpravou nezničíme cenné látky v potravinách a navíc nám zbývá čas i na jiné aktivity.

Share via
Send this to a friend