I když se vyhýbáte obilovinám, neznamená to, že se musíte vzdát cukroví. A není ani nutné držet se nepečených raw variant z ovoce, semínek či ořechů.
Ořechy snadno pomelete na jemnou drť, která hravě zastoupí pšeničnou, špaldovou či jinou mouku. Vychutnejte si bez výčitek třeba tyto sušenky!
Bezlepkové perníkové sušenky z mandlové mouky
Ingredience:
- 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
- 200 g mletých mandlí
- 60 g strouhaného kokosu
- ½ lžičky jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 80 g melasy
- 60 g javorového sirupu
- 50 g kokosového oleje
Postup:
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
- Chia semínka smícháme s vodou a odložíme stranou.
- Pokud nemáme připravené předem, pomeleme mandle. Jde koupit už mleté mandle, nebo přímo mandlovou mouku.
- V míse smícháme mandlovou mouku s kokosem, jedlou sodou a perníkovým kořením.
- Kokosový olej roztopíme ve vodní lázni a prošleháme s javorovým sirupem a melasou.
- Tekutou směs opatrně přiléváme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu.
- Tu vyválíme v silnější placku a vykrajujeme libovolné tvary (v našem případě kolečka, která jsme ještě ozdobili razítky).
- Rozložíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut.
Počet porcí: 20
Mandlové sušenky skladujeme v suchu a chladu, třeba ve spíži. Vydrží tam klidně měsíc.
Přejeme dobrou chuť!
P.S.: Zkuste také další tipy na zdravé domácí cukroví.