Sezóna jahod je v plném proudu a každý z nás vymýšlí, co s tímto skvělým ovocem připravit za zdravou pochoutku. My všemi deseti doporučujeme spojení jahod s tvarohem!
Tvaroh je zdrojem plnohodnotných bílkovin. Když se k němu přidá ještě mák, zvýší se i množství vápníku v pokrmu. A to nemluvíme o té božské chuti…
Obsah článku:
Makovo-tvarohové noky s jahodovou omáčkou
Ingredience na 5 porcí
Makovo-tvarohové noky:
- 300 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 170 g krupice
- 50 g mletého máku
- 40 g třtinového cukru
- 10 g makového oleje
- Sůl
- Trocha řepkového oleje
Postup:
- Všechny suroviny dejte do mísy a rukama zpracujte celistvé těsto.
- V dlaních tvořte jednotlivé noky.
- Do většího hrnce dejte vařit vodu, kterou trochu osolte.
- Když se voda vaří, opatrně do ní vhoďte noky a vařte je, dokud nevyplavou.
- Poté je ihned děravou sběračkou vylovte a přemístěte do cedníku.
- Hotové noky trochu polijte řepkovým olejem, aby se neslepily.
Jahodová omáčka:
- 500 g jahod
- 150 ml růžového vína
- 90 g třtinového cukru
- 250 g smetany
Postup:
- Jahody omyjte, zbavte je stopky a nakrájejte na půlky nebo na čtvrtky.
- Vhoďte je do středního hrnce.
- K jahodám přidejte víno a cukr a hrnec dejte na plotýnku, zapnutou na vyšší teplotní stupeň.
- Nyní nechte víno vypařit a cukr rozpustit. Trvá to cca 5 minut.
- Poté přilijte smetanu, nechte minutu probublat a vše tyčovým mixérem rozmixujte.
Servírování:
- Plátky jahod
- Lístky máty
- Trocha smetany ke šlehání
Postup:
- Do hlubšího talíře (nejlépe na těstoviny) nalijte trochu omáčky, do ní opatrně vložte noky.
- Pomocí kávové lžičky ozdobte omáčku smetanou.
- Nakonec přidejte plátky jahod a lístky máty.
Přejeme dobrou chuť a léto plné vůní!
P. S.: Vyzkoušejte taky tuhle báječnou jahodovou domácí zmrzlinu.