BezHladovění.cz

RECEPT: Letní meruňkový koláč bez lepku

Toužíte v létě po lehce stravitelném, šťavnatém a vláčném moučníku? Přesně takový je náš meruňkový koláč upečený jen z pár ingrediencí. Bez přidaného cukru, zato s prima nutričním složením představuje ideální sladkou tečku po obědě, ke snídani i jen tak k odpolední svačině.

Bezlepkový meruňkový koláč

Ingredience:

  • 50 g amarantové mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 3 lžíce mandlového oleje
  • 3 lžíce rostlinné zakysané smetany
  • 50 g čerstvých meruněk
  • Lžička kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
  • Špetka mleté vanilky
  • Špetka himalájské soli

Postup:

  1. V míse smíchejte mouky, prášek do pečiva, vanilku a sůl.
  2. K suché směsi přidejte nadrobno nakrájené meruňky, smetanu a přilijte olej.
  3. Všechny ingredience zlehka promíchejte.
  4. Těsto přelijte do nepřilnavých formiček a koláčky dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C cca na 20-25 minut.

Tipy na podávání a vylepšení receptu

  • Vychlazený koláč podávejte s našlehaným tvarohem nebo rostlinnou zakysanou smetanou.
  • Nemáte mandlový olej? Použijte jakýkoli jiný ořechový olej s vysokým kouřovým bodem.
  • Je na vás koláč málo sladký? Přidejte do těsta pár kapek čekankového sirupu.

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 35 minut

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Andrea Hrečková

Mgr. Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

Share via
Send this to a friend