Toužíte v létě po lehce stravitelném, šťavnatém a vláčném moučníku? Přesně takový je náš meruňkový koláč upečený jen z pár ingrediencí. Bez přidaného cukru, zato s prima nutričním složením představuje ideální sladkou tečku po obědě, ke snídani i jen tak k odpolední svačině.
Obsah článku:
Bezlepkový meruňkový koláč
Ingredience:
- 50 g amarantové mouky
- 50 g mandlové mouky
- 3 lžíce mandlového oleje
- 3 lžíce rostlinné zakysané smetany
- 50 g čerstvých meruněk
- Lžička kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
- Špetka mleté vanilky
- Špetka himalájské soli
Postup:
- V míse smíchejte mouky, prášek do pečiva, vanilku a sůl.
- K suché směsi přidejte nadrobno nakrájené meruňky, smetanu a přilijte olej.
- Všechny ingredience zlehka promíchejte.
- Těsto přelijte do nepřilnavých formiček a koláčky dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C cca na 20-25 minut.
Tipy na podávání a vylepšení receptu
- Vychlazený koláč podávejte s našlehaným tvarohem nebo rostlinnou zakysanou smetanou.
- Nemáte mandlový olej? Použijte jakýkoli jiný ořechový olej s vysokým kouřovým bodem.
- Je na vás koláč málo sladký? Přidejte do těsta pár kapek čekankového sirupu.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 35 minut
reklama