Letošní sezóna houbařům přeje. Ze všech stran se valí informace, jak rostou… Proto by byla škoda nevychutnat si pár hříbkových pokrmů. Mezi naše favority patří hříbkové rizoto, kulajda a hlavně bramboračka.
Tradiční recept jsme ale odlehčili na jemný bramborový krém, který doplňují restované hříbky. Osloví i nejnáročnější strávníky, byť k němu postačí jen pár základních surovin…
Bramboračka s houbami (skoro) jako od babičky
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka
- 500 g brambor
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 – 200 ml rostlinné smetany
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek
- 1 hrnek hříbků
- Čerstvý rozmarýn
- Tymián
Postup:
- Uvaříme si zeleninový vývar, pokud ho už nemáme připravený předem.
- Na lžíci olivového oleje restujeme nadrobno nakrájenou šalotku.
- Lehce ji osolíme a přidáme oloupané a nakrájené syrové brambory.
- Krátce promícháme a zalijeme zhruba ¾ vývaru.
- Pod pokličkou vaříme do změknutí brambor.
- Poté je mixujeme v pyré, opatrně vlijeme smetanu a dále mixujeme. Záleží na vás, jak moc jemnou polévku preferujete.
- Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, zředíme zbylým vývarem a opět mixujeme.
- Hříbky krátce restujeme na lžíci olivového oleje.
- Ochutíme je solí, pepřem, čerstvými bylinkami a odstavíme z plotny.
- Bramborový krém rozdělíme do misek, ozdobíme hříbky a ihned podáváme.
Přejeme dobrou chuť!
reklama