Kdo ochutnal italské risotto, k českému se už nevrací. Je to zkrátka něco jiného. Nejzajímavější na celém risottu je, že stačí opravdu pár ingrediencí a vykouzlíte takovou dobrotu…
Italské hříbkové risotto
Ingredience:
- 1 hrnek mražených nebo čerstvých hříbků
- 1 hrnek hnědé kulatozrnné rýže (např. Arborio, Carnaroli)
- 200 ml suchého bílého vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 šalotka
- Sůl
- Pepř
- Parmazán dle chuti
Postup:
- Předem si připravíme zeleninový vývar.
- Šalotku nakrájíme na malé kousky. Na lžíci olivového oleje a másla krátce zpěníme, ne dozlatova.
- Přisypeme rýži a dobře promícháme, aby se obalila tukem a šalotkou. Podlijeme vínem a necháme odpařit.
- Následně přiléváme vývar a neustále mícháme, aby se rýže nepřismahla.
- Mezitím si na pánvi, trošce másla či olivového oleje zpěníme hříbky.
- Zhruba po 20 minutách, kdy risotto podléváme vývarem, přidáme osmahlé hříbky.
- Ještě párkrát podlijeme vývarem.
- Dochutíme solí, pepřem, parmazánem, zjemníme plátkem másla a odstavíme z plotny.
- Necháme pár minut odpočinout, aby se chutě propojily.
- Risotto rozdělíme na talíře a podáváme.
Počet porcí: 4
TIP: Maso zrovna nemusíte? Vyzkoušejte i další vegetariánská rizota – se šafránem a cottage sýrem nebo pohankou a klíčky.
reklama