BezHladovění.cz

RECEPT: Gratinované brambory se šalotkou a lesními houbami

Co s letošní úrodou brambor? Nápad bychom měli. Je jím smetanově jemná příloha nebo rovnou hlavní chod provoněný lesními houbami a provensálským kořením. Žádná velká věda, zato velká dobrota.

Gratinované brambory s cibulí a houbami

Ingredience:

  • 6 středně velkých brambor
  • 6 šalotek
  • Hrst sušených lesních hub
  • Rostlinná smetana na vaření
  • Černý pepř
  • Himalájská sůl
  • Směs sušeného koření (bazalka, tymián, rozmarýn, saturejka, majoránka, šalvěj)

Postup:

  1. Houby alespoň na 2 hodiny namočte, poté dejte na 10-15 minut vařit.
  2. Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky.
  3. Šalotku oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
  4. Brambory, šalotku, houby a koření navrstvěte do zapékací misky.
  5. Nakonec vše zalijte smetanou, přikryjte alobalem a dejte péct do předehřáté trouby na 200 na cca 35 minut.
  6. Po 35 minutách alobal sundejte a brambory dopékejte dalších 15 minut.

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 3 hodiny (2 hodiny se namáčí houby)

Přejeme dobrou chuť!

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

Share via
Send this to a friend