Klasické zapékané brambory s uzeným masem a tučnou smetanou nejsou nic pro vás? Vyzkoušejte vegetariánskou variantu s tofu a sýrem. Vydatné jídlo, po kterém vám nebude těžko.
Zapečené brambory můžete podle chuti a sezóny doplnit o zeleninu. Dobře si rozumí s řapíkatým celerem, hráškem nebo třeba dýní.
Francouzské brambory pečené v troubě s uzeným tofu a sýrem
Ingredience na 6 porcí:
- 2 kg brambor
- 200 g uzeného tofu
- 1 cibule
- 3 vejce
- 250 ml rýžové smetany
- Rostlinný olej na vymazání zapékací mísy
- Sůl
- Mletý barevný pepř
- Sušený nebo čerstvý tymián
- 150 g tvrdého sýra
Postup:
- Brambory uvařte ve vodě i se slupkou a nechte krátce vychladnout.
- Zchladlé brambory oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky.
- Uzené tofu pokrájejte na plátky.
- Zapékací mísu vymažte rostlinným olejem.
- Do mísy začněte vrstvit brambory s tofu.
- Každou vrstvu osolte, opepřete a posypte tymiánem.
- Vrstvení zakončete bramborami a směs nakonec polijte rozkvedlanými vajíčky smíchanými s rýžovou smetanou, solí a špetkou tymiánu.
- Zapékací mísu vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a nechte přibližně 20 minut zapékat.
- Poté mísu vyndejte z trouby a vršek posypte nastrouhaným tvrdým sýrem. Takto nechte zapékat ještě dalších 10 až 15 minut, dokud povrch nezezlátne.
TIP: Zkuste také zapečený květák se sýrem, rajčaty a bramborami. Podzim je ideální čas k pečení zeleniny i masa.
Přejeme dobrou chuť!