Všechny ty květákové, cuketové, brokolicové a kdo ví, jaké ještě placičky jsou jakousi nostalgickou vzpomínkou na dětství, teda především prázdniny, kdy bývala bohatá úroda ze zahrádky.
To ale neznamená, že je nelze udělat i dnes, sezónně na podzim.
No a co je větším symbolem podzimu než dýně? A půjde o u nás asi nejoblíbenější druh, Hokkaidó…
Ingredience:
- 2 lžičky chia semínek + 3 lžíce vody
- 450 g dýňového pyré
- 2 lžičky tahini pasty
- ½ hrnku uvařeného bulguru
- ½ hrnku rýžové mouky
- Sůl
- Pepř
- Šalvěj
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- Chia semínka promícháme s vodou a necháme bobtnat.
- Bulgur důkladně propláchneme horkou vodou.
- Vložíme do rendlíku, osolíme, přelijeme vodou, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou, zmírníme plamen a vaříme zhruba 15 minut.
- Vypneme plamen a necháme dojít zhruba 5 minut.
- V míse smícháme dýňové pyré s tahini pastou, bulgurem a mixujeme v hladké pyré.
- Dochutíme solí, pepřem, šalvějí, promícháme, zasypeme moukou a zapracujeme.
- Pomocí lžičky klademe na pečícím papírem vyložený plech a pečeme zhruba 20 minut, opatrně obrátíme a pečeme dalších 10 minut.
Počet porcí: 2
Poznámky
- Chia semínka v kombinaci s vodou substituují vejce. Lze je nahradit i lněnými semínky. Kdo se nestravuje vegansky, sáhne po 2 vejcích. Doporučujeme z bílků vyšlehat tuhý sníh, placičky budou nadýchanější.
- Můžeme podávat klasicky s bramborovou kaší, či ji ozvláštnit nahrazením části brambor zeleninou, např. mrkví, hráškem, celerem, řepou aj.
reklama