BezHladovění.cz

RECEPT: Dýňové placičky se šalvějí

Všechny ty květákové, cuketové, brokolicové a kdo ví, jaké ještě placičky jsou jakousi nostalgickou vzpomínkou na dětství, teda především prázdniny, kdy bývala bohatá úroda ze zahrádky.

To ale neznamená, že je nelze udělat i dnes, sezónně na podzim.

No a co je větším symbolem podzimu než dýně? A půjde o u nás asi nejoblíbenější druh, Hokkaidó…

Na 10 ks placiček budete potřebovat:

Postup přípravy

  • Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
  • Chia semínka promícháme s vodou a necháme bobtnat.
  • Bulgur důkladně propláchneme horkou vodou.
  • Vložíme do rendlíku, osolíme, přelijeme vodou, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou, zmírníme plamen a vaříme zhruba 15 minut.
  • Vypneme plamen a necháme dojít zhruba 5 minut.

10

  • V míse smícháme dýňové pyré s tahini pastou, bulgurem a mixujeme v hladké pyré.

12

  • Dochutíme solí, pepřem, šalvějí, promícháme, zasypeme moukou a zapracujeme.
  • Pomocí lžičky klademe na pečícím papírem vyložený plech a pečeme zhruba 20 minut, opatrně obrátíme a pečeme dalších 10 minut.

13

Poznámky

  • Chia semínka v kombinaci s vodou substituují vejce. Lze je nahradit i lněnými semínky. Kdo se nestravuje vegansky, sáhne po 2 vejcích. Doporučujeme z bílků vyšlehat tuhý sníh, placičky budou nadýchanější.
  • Můžeme podávat klasicky s bramborovou kaší, či ji ozvláštnit nahrazením části brambor zeleninou, např. mrkví, hráškem, celerem, řepou aj.
Jak se vám článek líbí?

Lucie Pospíšilíková

Lucie Pospíšilíková

Jsem holka, pro kterou se stala kuchyně takovou vášní, že ji přivedla až k založení samotného Delicious blogu. Jsem schopná utrácet za jídlo, nádobí a hezké dekorace na focení pomalu víc jak za oblečení a kosmetiku. Baví mě trávit hodiny v kuchyni s foťákem v ruce...