reklama
eshop-tycinky-red-berries-0419-cz-1557125591.jpg
BezHladovění.cz

RECEPT: Domácí ovocná zmrzlina

Pokud nepatříte mezi zaryté odpůrce sladkého, jistě si léto také spojíte s jednou z nejoblíbenějších dobrot – zmrzlinou. Pro naši smůlu je ale zmrzlina jedním z největších zabijáků štíhlé linie, na které jsme předchozí měsíce tolik dřeli.

Pokud si zmrzlinu opravdu v parných letních dnech nedokážete odpustit, zkuste se alespoň o něco lépe orientovat při jejím výběru. Sáhneme- li v regále po smetanové zmrzlině v kornoutu dozdobené kousky čokolády, rozhodně své figuře příliš nepřidáme.

Jestliže ale zvolíme malý nanuk z tvarohu nebo s ovocnou příchutí, nemusí být naše malá letní slabost poznat ani při dopínání kalhot na podzim.

Při výběru zmrzliny si vždy přečtěte na obale její výživové hodnoty a volte takové, které mají co nejnižší procento tuku a jednoduchých cukrů.

Pokud se energetickou hodnotou vejdete do limitu 200 kalorií, můžete takovou zmrzlinu pojmout třeba jako dopolední svačinu a nadbytečných kilogramů se bát nemusíte.

Připravte si výbornou zmrzlinu v pohodlí domova

Nejlépe však uděláte, když si zmrzlinu připravíte sami v pohodlí domova, protože jen tak si můžete být jisti, co všechno tato ledová dobrota obsahuje.

Hledáte-li recept na domácí zmrzlinu z jahod či jiného ovoce, vyzkoušejte například tento recept, který se skvěle hodí k vašemu zdravému životnímu stylu a navíc je i velmi chudý na zbytečné kalorie.

Nemusíte pořizovat nic jako drahý zmrzlinovač, tento recept hravě zvládnete i s tím nejobyčejnějším vybavením do kuchyně!

reklama
PŘEČTĚTE SI
Recenze: Voňavá kuchařka podle Grusovky – bez lepku, s minimem sacharidů a hlavně chutně

Co budeme potřebovat

  • Ovoce dle vlastního výběru (asi 500 g) –  skvěle se hodí například jahody a jiné lesní ovoce, banán, broskve nebo meruňky,
  • třtinový cukr dle uvážení,
  • sladká smetana nebo mléko (asi 250 ml),
  • 1 bílý jogurt,
  • šťáva z půlky citrónu,
  • výkonný mixér a mrazák.

Postup přípravy

  1. Nejprve vybrané ovoce rozkrájíme na malé kousky a dáme do nádoby, kterou poté přesuneme do mrazáku.
  2. Ovoce asi po hodině až dvou vyndáme z mrazáku a lehce promícháme, aby se nám co nejméně slepovalo.
  3. Poté je dobré nechat ovoce v mrazáku co nejdéle (klidně přes noc), tak abychom z něj posléze mohli umixovat ledovou tříšť.
  4. Když máme ovoce dostatečně zmrznuté, přendáme ho do výkonného mixéru a postupně z něj mixujeme ledovou tříšť. Musíme dávat pozor, abychom mixér nerozbili, proto postupujme vždy velmi pomalu a opatrně.
  5. Jakmile máme rozmixovanou ledovou tříšť, přidáme do ní bílý jogurt a mléko nebo smetanu a dochutíme cukrem s citrónovou šťávou dle potřeby.
  6. Následně znovu směs mixujeme, dokud nám nevznikne hladká hmota.
  7. Teď už je naše zmrzlina hotová, stačí ji dát jen na další chvíli zamrazit a po hodině až dvou už si můžeme pochutnávat na skvělé domácí zmrzlině!

Tipy a triky

  • Místo smetany můžeme použít nízkotučný tvaroh zředěný vodou nebo mléko, zmrzlina pak bude vláčnější a mnohem dietnější.
  • Místo cukru můžeme použít med nebo javorový či agávový sirup. Tyto náhražky obyčejného cukru obsahují kromě energie i nutričně hodnotné látky, prospějeme tak i svému zdraví.
  • Pokud jste diabetik, rozhodně můžete použít i umělé sladilo. Volte však co nejpřírodnější alternativy, nejvhodnější volbou bude sladidlo získané z rostliny stévie.
  • Pokud chcete do domácí zmrzliny vnést trochu exotiky, dochuťte směs kokosem, skořicí, mátou, anebo nastrouhaným zázvorem. Uvidíte, jak kouzelné kombinace se dají vytvořit!
  • Jestliže nemáte natolik výkonný mixér, aby rozmixoval již zmrazené ovoce, můžete si předem připravit směs z rozmačkaných jahod, banánu nebo jiného ovoce, do které místo smetany či mléka přidáte tvaroh. Po dochucení této směsi ji stačí dát na pár hodin do mrazáku a domácí zmrzlina je na světě! Počítejte však vždy s poněkud odlišnější konzistencí než mají zmrzliny kupované.
  • Zmrzlinu zkuste naplnit do speciálních formiček, které se dají dnes zakoupit téměř všude. Poté už jen stačí zapíchnout do středu nástavec na držení a zdravým domácím nanukem můžete pohostit třeba kamarády vašich ratolestí.
  • Nemáte-li na přípravu zmrzliny čas vůbec, zkuste rozpůlit vyzrálejší banán, do jeho středu zasuňte těsně k sobě tři špejle a dejte na nějakou dobu do mrazáku. Po několika hodinách se nestačíte divit, jak skvěle dokáže speciální banánový nanuk nahradit obyčejnou sladkou zmrzlinu!
Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

reklama