BezHladovění.cz

RECEPT: Domácí ovocná zmrzlina

Pokud nepatříte mezi zaryté odpůrce sladkého, jistě si léto také spojíte s jednou z nejoblíbenějších dobrot – zmrzlinou. Pro naši smůlu je ale zmrzlina jedním z největších zabijáků štíhlé linie, na které jsme předchozí měsíce tolik dřeli.

Pokud si zmrzlinu opravdu v parných letních dnech nedokážete odpustit, zkuste se alespoň o něco lépe orientovat při jejím výběru. Sáhneme- li v regále po smetanové zmrzlině v kornoutu dozdobené kousky čokolády, rozhodně své figuře příliš nepřidáme.

Jestliže ale zvolíme malý nanuk z tvarohu nebo s ovocnou příchutí, nemusí být naše malá letní slabost poznat ani při dopínání kalhot na podzim.

Při výběru zmrzliny si vždy přečtěte na obale její výživové hodnoty a volte takové, které mají co nejnižší procento tuku a jednoduchých cukrů.

Pokud se energetickou hodnotou vejdete do limitu 200 kalorií, můžete takovou zmrzlinu pojmout třeba jako dopolední svačinu a nadbytečných kilogramů se bát nemusíte.

Připravte si výbornou zmrzlinu v pohodlí domova

Nejlépe však uděláte, když si zmrzlinu připravíte sami v pohodlí domova, protože jen tak si můžete být jisti, co všechno tato ledová dobrota obsahuje.

Hledáte-li recept na domácí zmrzlinu z jahod či jiného ovoce, vyzkoušejte například tento recept, který se skvěle hodí k vašemu zdravému životnímu stylu a navíc je i velmi chudý na zbytečné kalorie.

Nemusíte pořizovat nic jako drahý zmrzlinovač, tento recept hravě zvládnete i s tím nejobyčejnějším vybavením do kuchyně!

PŘEČTĚTE SI
Recenze: Jídelníčky na hubnutí – krok za krokem a bez hladovění

Co budeme potřebovat

  • Ovoce dle vlastního výběru (asi 500 g) –  skvěle se hodí například jahody a jiné lesní ovoce, banán, broskve nebo meruňky,
  • třtinový cukr dle uvážení,
  • sladká smetana nebo mléko (asi 250 ml),
  • 1 bílý jogurt,
  • šťáva z půlky citrónu,
  • výkonný mixér a mrazák.

Postup přípravy

  1. Nejprve vybrané ovoce rozkrájíme na malé kousky a dáme do nádoby, kterou poté přesuneme do mrazáku.
  2. Ovoce asi po hodině až dvou vyndáme z mrazáku a lehce promícháme, aby se nám co nejméně slepovalo.
  3. Poté je dobré nechat ovoce v mrazáku co nejdéle (klidně přes noc), tak abychom z něj posléze mohli umixovat ledovou tříšť.
  4. Když máme ovoce dostatečně zmrznuté, přendáme ho do výkonného mixéru a postupně z něj mixujeme ledovou tříšť. Musíme dávat pozor, abychom mixér nerozbili, proto postupujme vždy velmi pomalu a opatrně.
  5. Jakmile máme rozmixovanou ledovou tříšť, přidáme do ní bílý jogurt a mléko nebo smetanu a dochutíme cukrem s citrónovou šťávou dle potřeby.
  6. Následně znovu směs mixujeme, dokud nám nevznikne hladká hmota.
  7. Teď už je naše zmrzlina hotová, stačí ji dát jen na další chvíli zamrazit a po hodině až dvou už si můžeme pochutnávat na skvělé domácí zmrzlině!

Tipy a triky

  • Místo smetany můžeme použít nízkotučný tvaroh zředěný vodou nebo mléko, zmrzlina pak bude vláčnější a mnohem dietnější.
  • Místo cukru můžeme použít med nebo javorový či agávový sirup. Tyto náhražky obyčejného cukru obsahují kromě energie i nutričně hodnotné látky, prospějeme tak i svému zdraví.
  • Pokud jste diabetik, rozhodně můžete použít i umělé sladilo. Volte však co nejpřírodnější alternativy, nejvhodnější volbou bude sladidlo získané z rostliny stévie.
  • Pokud chcete do domácí zmrzliny vnést trochu exotiky, dochuťte směs kokosem, skořicí, mátou, anebo nastrouhaným zázvorem. Uvidíte, jak kouzelné kombinace se dají vytvořit!
  • Jestliže nemáte natolik výkonný mixér, aby rozmixoval již zmrazené ovoce, můžete si předem připravit směs z rozmačkaných jahod, banánu nebo jiného ovoce, do které místo smetany či mléka přidáte tvaroh. Po dochucení této směsi ji stačí dát na pár hodin do mrazáku a domácí zmrzlina je na světě! Počítejte však vždy s poněkud odlišnější konzistencí než mají zmrzliny kupované.
  • Zmrzlinu zkuste naplnit do speciálních formiček, které se dají dnes zakoupit téměř všude. Poté už jen stačí zapíchnout do středu nástavec na držení a zdravým domácím nanukem můžete pohostit třeba kamarády vašich ratolestí.
  • Nemáte-li na přípravu zmrzliny čas vůbec, zkuste rozpůlit vyzrálejší banán, do jeho středu zasuňte těsně k sobě tři špejle a dejte na nějakou dobu do mrazáku. Po několika hodinách se nestačíte divit, jak skvěle dokáže speciální banánový nanuk nahradit obyčejnou sladkou zmrzlinu!
RECEPT: Domácí ovocná zmrzlina
3 (60%) 25 hlasů

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.