Příprava caesar salátu zabere necelých 20 minut, ale oblizovat se budete ještě dlouho. Místo vepřového můžete použít i kuřecí, nebo maso úplně vynechat.
Caesar salát vznikl vlastně náhodou – při amerických oslavách Dne nezávislosti roku 1924 měl italský kuchař Cardini tak plný lokál, že nestíhal a docházely mu suroviny. Musel začít improvizovat a vařit z toho, co měl.
Římský salát, opečené krutony, parmazán, worcestrová omáčka, olivový olej a částečně uvařené žloutky se ukázaly jako proklatě dobrá kombinace. Posuďte sami.
Obsah článku:
Salát caesar s panenkou, vejcem a parmazánem
Ingredience na 4 porce:
- 2 římské saláty
- Tmavý chléb na krutony
- 2 lžíce hoblinek parmazánu
- 4 vejce
- 2 vepřové panenky (dohromady cca 400 g)
Na dresink:
- 4 lžíce majonézy
- 1/2 lžíce dijonské hořčice
- 3 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíci najemno strouhaného parmazánu
- 1 filet ančovičky
- 1 stroužek česneku
- Pár kapek Worchester omáčky
- Pár kapek citrónu
Postup:
- Připravte dresink, což je nejdůležitější část přípravy. Tvoří chuť celého salátu. Majonézu, dijonskou hořčici, hrubozrnnou hořčici, parmazán, filet ančovičky, stroužek česneku, který zbavíte klíčku, a pár kapek worcestrové omáčky a citrónu promíchejte v míse a tyčovým mixérem rozmixujte.
- Nakrájejte chléb na kostičky (někteří okrajují kůrku, ale klidně jí nechte) a rozpalte pánev. Do ní dejte pár kapek oleje a jeden rozpůlený stroužek česneku na provonění. Není ale nutností. Jakmile se olej rozpálí a chytne česnekové aroma, česnek vyndejte a vsypte do pánve nakrájený chléb. Orestujte do zlatohněda.
- Listy salátu důkladně omyjte a osušte. Drobné listy ze středu stačí jen překrojit na půl, ostatní listy rozpulte po celé délce a nakrájejte na menší kusy.
- Panenku osolte, opepřete a na rozpálené pánvi nechte zatáhnout ze všech stran. Poté ji můžete přemístit do trouby na 15 minut při 150 °C. Po vytažení jí nechte ještě chvíli odpočinout. Panenku také můžete grilovat na pánvi na slabý plamen.
- Vejce vložte do vroucí vody (vždy do vroucí, abyste měli pod kontrolou čas) a nechte je vařit 6 minut. Střed vajíčka zůstane tekutý a bílek bude zatažený. Pokud preferujete vejce natvrdo, nechte je vařit déle.
- Před podáváním promíchejte salát s dresinkem tak, aby byl ochucený každý list. Vložte na talíř, přidejte nakrájenou panenku, opečené krutony, rozpůlené vejce a nakonec salát zasypte parmazánem.
Přejeme dobrou chuť!
TIP: Objevte i další báječné recepty z panenky podle českých i světových kuchařů.