BezHladovění.cz

RECEPT: Caesar salát s vejcem a vepřovou panenkou

Příprava caesar salátu zabere necelých 20 minut, ale oblizovat se budete ještě dlouho. Místo vepřového můžete použít i kuřecí, nebo maso úplně vynechat.

Caesar salát vznikl vlastně náhodou – při amerických oslavách Dne nezávislosti roku 1924 měl italský kuchař Cardini tak plný lokál, že nestíhal a docházely mu suroviny. Musel začít improvizovat a vařit z toho, co měl. Římský salát, opečené krutony, parmazán, worcestrová omáčka, olivový olej a částečně uvařené žloutky se ukázaly jako proklatě dobrá kombinace. Posuďte sami.

Salát caesar s panenkou, vejcem a parmazánem

Ingredience na 4 porce:

  • 2 římské saláty
  • Tmavý chléb na krutony
  • 2 lžíce hoblinek parmazánu
  • 4 vejce
  • 2 vepřové panenky (dohromady cca 400 g)

Na dresink:

  • 4 lžíce majonézy
  • 1/2 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíci najemno strouhaného parmazánu
  • 1 filet ančovičky
  • 1 stroužek česneku
  • Pár kapek Worchester omáčky
  • Pár kapek citrónu

salát caesar s panenkou, vejcem a parmazánem

Postup:

  1. Připravte dresink, což je nejdůležitější část přípravy. Tvoří chuť celého salátu. Majonézu, dijonskou hořčici, hrubozrnnou hořčici, parmazán, filet ančovičky, stroužek česneku, který zbavíte klíčku, a pár kapek worcestrové omáčky a citrónu promíchejte v míse a tyčovým mixérem rozmixujte.
  2. Nakrájejte chléb na kostičky (někteří okrajují kůrku, ale klidně jí nechte) a rozpalte pánev. Do ní dejte pár kapek oleje a jeden rozpůlený stroužek česneku na provonění. Není ale nutností. Jakmile se olej rozpálí a chytne česnekové aroma, česnek vyndejte a vsypte do pánve nakrájený chléb. Orestujte do zlatohněda.
  3. Listy salátu důkladně omyjte a osušte. Drobné listy ze středu stačí jen překrojit na půl, ostatní listy rozpulte po celé délce a nakrájejte na menší kusy.
  4. Panenku osolte, opepřete a na rozpálené pánvi nechte zatáhnout ze všech stran. Poté ji můžete přemístit do trouby na 15 minut při 150 °C. Po vytažení jí nechte ještě chvíli odpočinout. Panenku také můžete grilovat na pánvi na slabý plamen.
  5. Vejce vložte do vroucí vody (vždy do vroucí, abyste měli pod kontrolou čas) a nechte je vařit 6 minut. Střed vajíčka zůstane tekutý a bílek bude zatažený. Pokud preferujete vejce natvrdo, nechte je vařit déle.
  6. Před podáváním promíchejte salát s dresinkem tak, aby byl ochucený každý list. Vložte na talíř, přidejte nakrájenou panenku, opečené krutony, rozpůlené vejce a nakonec salát zasypte parmazánem.

Přejeme dobrou chuť!

TIP: Objevte i další báječné recepty z panenky podle českých i světových kuchařů.

RECEPT: Caesar salát s vejcem a vepřovou panenkou
5 (100%) 3 hlasů

Ondřej Mikoláš

Ondřej Mikoláš

Ondra je původně profesionální kuchař. Nyní o jídle bloguje na webu denishenry.cz, kde zároveň provozuje i e-shop s noži, hrnci a dalšími kuchařskými pomůckami, které sám osobně otestoval. Miluje jídla s příběhem, nejvíc asi risotta, domácí pastu a Itálii obecně.