Představme si quiche, slaný francouzský koláč, bez kterého by kdejaká česká kavárna již nedala ani ránu. Střední náročnost nás vůbec nemusí odrazovat, protože výsledek stojí za to. Vyzkoušejte naše 3 nejoblíbenější recepty!
Quiche se řadí k francouzským chuťovkám. Má mnoho tváří a asi ten nejznámější je quiche lotrinský.
Slaný koláč není vyloženě dietním jídlem, ale vychutnat si ho jednou za čas a s chutí, na tom přece není nic špatného. Pro lehčí variantu stačí jednoduše upravit suroviny. Studený nebo teplý, quiche je zkrátka univerzálních pokrmem na svačinu i oběd.
Lotrinský quiche
Ingredience:
- 300 g špaldové mouky
- 125 g másla
- 100 ml vlažné vody
- 6 cibulí
- 150 g slaniny
- 250 g zakysaná smetana
- 150 g sýru
- 2 žloutky
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Olivový olej
- Bylinky
Příprava:
- Zpracujeme si těsto, které si připravíme z mouky, másla, vody a špetky soli.
- Prohněteme ho a necháme odpočinout alespoň hodinu.
- Po odležení poválíme těsto a vložíme do formy na koláč, kterou jsme lehce potřeli olivovým olejem.
- Těsto rozprostřeme i po stranách formy.
- Na cibulovou náplň budeme potřebovat cibuli nakrájenou na větší proužky.
- Orestujeme je na rozpálené pánvi dozlatova společně s kousky slaniny.
- Slijeme přebytečný tuk, osolíme, opepříme a okořeníme provensálskými bylinkami.
- Nyní zbývá do směsi pouze nastrouhat sýr a přidat zakysanou smetanu se žloutky.
- Vše patřičně promícháme a vlijeme do připravené dortové formy.
- Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi 30-40 minut.
Špenátový quiche s kuřecím masem
Ingredience:
- 175 g hladké mouky
- 100 g másla
- 4 lžíce vlažné vody
- 1 žloutek
- 150 g kuřecího masa
- Sůl
- Pepř
- 100 g sýru
- 1 smetana 33%
- 250 g špenátových listů, čerstvých
- 2 vejce
Doporučujeme
Příprava:
- Těsto na korpus je základ. V tomto případě ho vytvoříme smícháním vody, másla, žloutku, špetky soli a mouky.
- Prohněteme ho jen tak zlehka, aby nebylo příliš tuhé.
- Vyválíme ho na pomoučněném vále a rozvineme ho do dortové formy, kde ho prsty jemně zatlačíme na stěny formy a na několika místech probodneme vidličkou.
- Náplň si připravíme ze spařeného špenátu nasekaného na kousky.
- Kuřecí maso si nakrájíme na kostičky, okořeníme a krátce na pánvi orestujeme, aby se maso zatáhlo a nepouštělo šťávu.
- Špenát s masem osolíme, opepříme, smícháme s nastrouhaným sýrem, smetanou a vejcem.
- Směs vlijeme do formy a pečeme na 190 stupňů, dokud nezačne quiche lehce zlátnout (cca za 30 minut).
Quiche s uzeným tofu
Ingredience:
- 1 uzené tofu
- 4 žampiony
- 250 ml (rostlinné smetany)
- Sůl
- Rostlinný olej
- Hrubá mouka na vysypání formy
Příprava:
- Těsto na korpus připravíme podle návodu v předchozím receptu.
- Žampiony si očistíme a nakrájíme na plátky.
- Na rozpáleném oleji si je zlehka orestujeme a po chvilce přidáme nahrubo nastrouhané uzené tofu.
- Když je tofu orestované, zalijeme smetanou, necháme projít varem a dochutíme.
- Vysypeme si dortovou formu, rozprostřeme těsto a společně se směsí dáme quiche péct na 180 stupňů na půl hodiny.
Dobrou chuť!