3 nejlepší francouzské quiche

Představme si quiche, slaný francouzský koláč, bez kterého by kdejaká česká kavárna již nedala ani ránu. Střední náročnost nás vůbec nemusí odrazovat, protože výsledek stojí za to. Vyzkoušejte naše 3 nejoblíbenější recepty!


Quiche se řadí k francouzským chuťovkám. Má mnoho tváří a asi ten nejznámější je quiche lotrinský.

Slaný koláč není vyloženě dietním jídlem, ale vychutnat si ho jednou za čas a s chutí, na tom přece není nic špatného. Pro lehčí variantu stačí jednoduše upravit suroviny. Studený nebo teplý, quiche je zkrátka univerzálních pokrmem na svačinu i oběd.

Lotrinský quiche

Ingredience:

  • 300 g špaldové mouky
  • 125 g másla
  • 100 ml vlažné vody
  • 6 cibulí
  • 150 g slaniny
  • 250 g zakysaná smetana
  • 150 g sýru
  • 2 žloutky
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Olivový olej
  • Bylinky

Příprava:

  1. Zpracujeme si těsto, které si připravíme z mouky, másla, vody a špetky soli.
  2. Prohněteme ho a necháme odpočinout alespoň hodinu.
  3. Po odležení poválíme těsto a vložíme do formy na koláč, kterou jsme lehce potřeli olivovým olejem.
  4. Těsto rozprostřeme i po stranách formy.
  5. Na cibulovou náplň budeme potřebovat cibuli nakrájenou na větší proužky.
  6. Orestujeme je na rozpálené pánvi dozlatova společně s kousky slaniny.
  7. Slijeme přebytečný tuk, osolíme, opepříme a okořeníme provensálskými bylinkami.
  8. Nyní zbývá do směsi pouze nastrouhat sýr a přidat zakysanou smetanu se žloutky.
  9. Vše patřičně promícháme a vlijeme do připravené dortové formy.
  10. Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi 30-40 minut.

lotrinský quiche

Špenátový quiche s kuřecím masem

Ingredience:

  • 175 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 4 lžíce vlažné vody
  • 1 žloutek
  • 150 g kuřecího masa
  • Sůl
  • Pepř
  • 100 g sýru
  • 1 smetana 33%
  • 250 g špenátových listů, čerstvých
  • 2 vejce

Příprava:

  1. Těsto na korpus je základ. V tomto případě ho vytvoříme smícháním vody, másla, žloutku, špetky soli a mouky.
  2. Prohněteme ho jen tak zlehka, aby nebylo příliš tuhé.
  3. Vyválíme ho na pomoučněném vále a rozvineme ho do dortové formy, kde ho prsty jemně zatlačíme na stěny formy a na několika místech probodneme vidličkou.
  4. Náplň si připravíme ze spařeného špenátu nasekaného na kousky.
  5. Kuřecí maso si nakrájíme na kostičky, okořeníme a krátce na pánvi orestujeme, aby se maso zatáhlo a nepouštělo šťávu.
  6. Špenát s masem osolíme, opepříme, smícháme s nastrouhaným sýrem, smetanou a vejcem.
  7. Směs vlijeme do formy a pečeme na 190 stupňů, dokud nezačne quiche lehce zlátnout (cca za 30 minut).

Špenátový quiche s kuřecím masem

Quiche s uzeným tofu

Ingredience:

  • 1 uzené tofu
  • 4 žampiony
  • 250 ml (rostlinné smetany)
  • Sůl
  • Rostlinný olej
  • Hrubá mouka na vysypání formy

Příprava:

  1. Těsto na korpus připravíme podle návodu v předchozím receptu.
  2. Žampiony si očistíme a nakrájíme na plátky.
  3. Na rozpáleném oleji si je zlehka orestujeme a po chvilce přidáme nahrubo nastrouhané uzené tofu.
  4. Když je tofu orestované, zalijeme smetanou, necháme projít varem a dochutíme.
  5. Vysypeme si dortovou formu, rozprostřeme těsto a společně se směsí dáme quiche péct na 180 stupňů na půl hodiny.

quiche s uzeným tofu a žampiony

Dobrou chuť!

Jak se vám článek líbí?