BezHladovění.cz

10 otázek pro foodblogerku Báru (Obrázky z lásky)

Bára s Michalem tvoří šťastný manželský pár. Radost a lásku promítají také do své práce. Zatímco Bára je jedničkou v kuchyni, Michal vše perfektně zdokumentuje. Oba dělají, co je baví a ostatním svou tvorbu prezentují na jednom z oblíbených českých foodblogů.

1. Magazín BezHladovení čte hodně lidí, kteří v něm mimo jiné hledají inspiraci pro zdravé vaření. Kde ty sama nejčastěji sbíráš nápady? Experimentuješ ráda?

Spoustu inspirace jsem si dovezla z Francie, a také tam se pro inspiraci vracím. Ráda také sleduji domácí i zahraniční blogy a vlastně tak všechno, co se kolem vaření a pečení děje.

2. Lásku k vaření a pečení jsi prý objevila před pár lety ve Francii. Čím si tě zdejší kuchyně natolik získala?

Francouzská kuchyně, se kterou jsem se jako au-pair setkala, byla jednoduchá, rozmanitá, plná kvalitních surovin. Zamilovala jsem se do přístupu, s jakým Francouzi k jídlu a stolování přistupují. Každé jídlo je pro ně taková malá oslava, i když se jedná jen o všední oběd. To mi v Česku chybí. Oni jsou už od malička vedeni k tomu, že jídlo slouží jako prostředek k setkávání se s přáteli a tráví ho s rodinou, kdežto u nás se dětem vtlouká do hlavy, že při jídle se nemluví a kolikrát už ani v rodinách se netrvá na společných chvílích strávených u stolu.

3. Patří francouzská kuchyně dodnes mezi tvé nejoblíbenější?

Mám ráda různé světové kuchyně, italskou, indickou, českou, ale právě francouzská kuchyně mě mnohému naučila.

pohankove-livance

4. Na blogu spolupracujete spolu s manželem, coby fotografem a kameramanem všech tvých receptů. Zastává také roli hlavního ochutnávače? Závisí jeho hodnocení na tom, zda recept publikuješ či nikoli?

Ano, dalo by se to tak říct, že je takový můj ochutnávač 🙂 Většinou, když chci nějaké jídlo vyzkoušet s tím, že by to mohlo jít na blog, tak mu jen oznámím, že budeme fotit. Někdy se stává, že to nafotíme a zjistíme, že to není úplně ono, ale jindy se zase stává, že něco uvařím a až se do toho pustíme tak mi Míša řekne, že je to super, a že jsme to mohli vyfotit na blog.

5. Dle tvých slov žijete ve šťastném manželství. Platí u vás tedy motto, že „láska prochází žaludkem“?

Myslím, že plný žaludek je důležitá ingredience šťastného manželství. Ze zkušenosti přece všechny víme, že hladového chlapa doma nechceme…:)

6. Kolik času strávíš denně v kuchyni? Je vaření tvojí hlavní pracovní náplní, nebo ho bereš jen jako jednu ze svých volnočasových aktivit? A dalo by se jim dle tebe slušně uživit?

Vaření je pro mě koníček i povinnost. Jsou dny, kdy se v kuchyni jenom vytočím a jsou dny, které strávím celé v kuchyni. Na blogu se vyhýbám reklamám a propagování produktů, které obyčejně nepoužívám, proto zatím nevidím možnost, jak by mě mohl blog živit. Na druhou stranu díky blogu jsem získala brigádu snů (peču a obsluhuji v olomouckém studentském bistru Coffee Library) a potkala spoustu zajímavých lidí.

7. Co považuješ na práci foodblogerky za vůbec nejtěžší?

Podle mě nejtěžší je si na to vyhradit čas. Máme s manželem spoustu jiných aktivit, a tak už na blogování někdy nezbývá čas. Nemusí se to tak zdát, ale je to hodně časově náročný koníček – všechno to navařit, nachystat, nafotit, upravit, napsat článek a publikovat to. Někdy se stává, že to špatně časově odhadnu a než začneme fotit spadne přirozené světlo a je po práci. Nejraději fotíme za denního světla, proto se už těším na jaro a léto, kdy budu moc tvořit dlouho do odpoledne.

parizsky-dort

8. Pečeš pro olomoucké kavárny, nepřemýšlela jsi někdy o otevření svého vlastního podniku?

Někdy si s tou myšlenkou pohráváme, ráda bych si otevřela malé bistro nebo pekárnu, ale to je zatím ve hvězdách. Pro mě je teď nejdůležitější odstátnicovat a udělat přijímačky. Ale to mi nebrání v tom, abych prozatím sbírala zkušenosti.

9. Že máš ráda sladké, prozrazuje spíš tvá sbírka receptů než tvá postava. Jak se udržuješ v kondici?

Co jsem na vysoké strašně jsem zlenivěla, spíš čas trávím v knihovně než v tělocvičně – ale to mi dá za pravdu každý vysokoškolák. Dříve jsem tancovala folklor, v dnešní době občas ráda zajdu na bazén, ale hlavně hodně jezdím na kole a chodím pěšky, protože Olomouc je k tomu jako stvořená.

10. Foodblog Obrázky z lásky se mezi fanoušky těší velké oblibě. Jak bys ho ty sama zhodnotila a věřila jsi v jeho úspěch od samého začátku?

Původně měl blog sloužit jako takové médium, díky kterému jsem mým kamarádům a rodině mohla popisovat zážitky z bretaňského ostrova Belle-île-en-mer, ve Francii, kde jsme byla jako au-pair. Jenže pak mě to tam úplně pohltilo a začala jsem přidávat i recepty a poznatky ze života Francouzů. Díky mé francouzské rodině jsem měla možnost se toho spoustu naučit, obecně si Francouzi nenechají ujít sladkou tečku na závěr každého jídla, a tak jsem se vlastně pustila i do pečení francouzské cukrařiny.

Děkujeme za příjemný rozhovor a přejeme tobě i manželovi hodně úspěchů v osobním i profesním životě!

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Andrea Hrečková

Mgr. Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.