Kategorie - Recepty s pórkem

Pórek patří mezi cibuloviny, ale na rozdíl od česneku a cibule má jemnější a sladší chuť. Obsahuje celou řadu vitaminů a minerálů. Jedná se hlavně o vitamin C a E, provitamin A, vitaminy skupiny B, draslík, fosfor, selen, mangan, vápník a železo.

Pravidelná konzumace pórku snižuje hladinu zlého (LDL) cholesterolu a naopak zvyšuje hladinu hodného (HDL) cholesterolu. Dále upravuje trávení, stabilizuje hladinu krevní cukru a působí jako účinná prevence rakoviny tlustého střeva. Díky silicím povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje zažívání a podporuje činnost ledvin.

K nejoblíbenějším receptům patří bezpochyby pórková polévka. Připravíte z něj ale i chutnou omáčku, dobře doplní i do masové či zeleninové směsi. Pokud se nechcete ochudit o cenné látky, jezte jej v syrovém stavu. Chutnat vám bude v zeleninovém salátu i jako ozdoba na chlebu.

RECEPT: Tofu čína s cuketou

Chcete svůj bezmasý jídelníček rozšířit o další zdravé jídlo plné přirozených chutí? Vyzkoušejte čínu bohatou na zeleninu a rostlinnou bílkovinu, s minimem tuku a kvalitními sacharidy. Zeleninová čína s cuketou a tofu...

RECEPT: Cibulový koláč s cuketou

Slané koláče nemusí být doménou jen Francouzů. Připravte si cibulový koláč i vy. Propůjčte mu skvělou, netradiční chuť a zlepšete jeho nutriční profil. Dokažte sobě i jiným, že cibule není pouhou řadovou ingrediencí...