Kategorie - Recepty s mákem

Maková semena obsahují množství bílkovin, sacharidů, omega 6 nenasycených mastných kyselin a vápníku. Koncentrace vápníku je v máku dokonce 12× vyšší než v kravském mléku. Dodává i další minerální látky a vitaminy, jako je draslík, fosfor, hořčík, sodík, železo, vitamin B1, B2 a E.

Díky vysokému obsahu vápníku má pojídání makových semínek pozitivní vliv na naše kosti a klouby. Dopřát by si je měly zejména děti, těhotné ženy a senioři. Jsou cenným zdrojem bílkovin pro vegany, kteří si musí proteiny ve své stravě více hlídat. Pomáhají k podpoře imunity, posílení nehtů, vlasů i pleti a jako prevence zánětlivých onemocnění.

Kdo by neznal makové buchty, koláče, makovec nebo makový závin? Kromě těchto dobrot výborně chutná i v kaši nebo pudinku. Louhováním a následným rozmixováním semínek připravíte i báječné makové mléko, vhodné i pro osoby s laktózovou intolerancí a alergií na mléko.

RECEPT: Domácí makové loupáky

Dnes tu pro vás máme jeden sladký návrat do dětství. Křehké, vláčné a nadýchané loupáky upečené s láskou. Chutnají božsky, o vůni nemluvě… Domácí loupáky s mákem Ingredience: 250 g celozrnné špaldové hladké mouky...

RECEPT: Rybízový koláč naruby

Na létě je nejlepší bohatá úroda ovoce. Valí se na nás z vlastní zahrádky, od sousedů, rodiny či známých. Byla by škoda toho nevyužít a nedopřát si šťavnaté ovocné buchty. Výborné jsou třeba obrácené koláče. Skvěle...