Strouhaný koláč s tvarohem patří mezi oblíbený dezert našich babiček. Patříte mezi jeho milovníky? Pak vyzkoušejte recept na odlehčenou variantu, sympatickou nejen svými nutričními hodnotami. Křehký tvarohovo-makový...
Kategorie - Recepty s mákem
Maková semena obsahují množství bílkovin, sacharidů, omega 6 nenasycených mastných kyselin a vápníku. Koncentrace vápníku je v máku dokonce 12× vyšší než v kravském mléku. Dodává i další minerální látky a vitaminy, jako je draslík, fosfor, hořčík, sodík, železo, vitamin B1, B2 a E.
Díky vysokému obsahu vápníku má pojídání makových semínek pozitivní vliv na naše kosti a klouby. Dopřát by si je měly zejména děti, těhotné ženy a senioři. Jsou cenným zdrojem bílkovin pro vegany, kteří si musí proteiny ve své stravě více hlídat. Pomáhají k podpoře imunity, posílení nehtů, vlasů i pleti a jako prevence zánětlivých onemocnění.
Kdo by neznal makové buchty, koláče, makovec nebo makový závin? Kromě těchto dobrot výborně chutná i v kaši nebo pudinku. Louhováním a následným rozmixováním semínek připravíte i báječné makové mléko, vhodné i pro osoby s laktózovou intolerancí a alergií na mléko.