Kategorie - Recepty s makovým olejem

Makový olej je bohatým zdrojem minerálů, vitaminů, bílkovin, nenasycených mastných kyselin, sacharidů i vlákniny. Obsahuje měď, mangan, draslík, hořčík, fosfor, selen, sodík, vápník, zinek, železo, vitaminy B1, B12, E a kyselinu linolovou.

Používání oleje z máku podporuje imunitní systém i správné trávení. Zpevňuje kosti i klouby, zpevňuje nehty a vlasy a omlazuje pokožku. Velmi pozitivně působí při snižování vysokého cholesterolu a je vhodný k prevenci kardiovaskulárních chorob, chudokrevnosti, migrénových záchvatů a osteoporózy.

Makový olej nejlépe poslouží k přípravě studených pokrmů. Při tepelné úpravě se totiž výrazně snižuje podíl cenných látek. Nejvíce si pochutnáte, když ho nakapete do zeleninového salátu. Dobrý je také v těstovinách, polévkách a sladkých dezertech.

Přečtěte si více v našem magazínu: