Kategorie - Recepty s jáhlami

Vyloupená semena prosa zvaná jáhly mají skvělou výživovou hodnotu a široké využití v kuchyni. Obsahují vlákninu, vitaminy skupiny B, draslík, fosfor, hořčík, křemík, měď, zinek a železo. Navíc jsou přirozeně bezlepková, a proto si je mohou dopřát i lidé trpící celiakií.

Jsou lehce stravitelná a zmírňují zažívací potíže. Pravidelně by si je měli dopřávat zejména děti, sportovci, lidé trpící syndromem dráždivého tračníku, těhotné a kojící ženy. Konzumace jáhel posiluje ledviny, podporuje růst kostí, kloubů, nehtů a vlasů a urychluje hojení ran. Jáhly mají také antioxidační účinky a působí blahodárně při osteoporóze.

Jáhly před vařením vždy několikrát propláchněte horkou vodou, abyste je zbavili hořkosti, která se často ukrývá na povrchu slupek. Z jáhel vytvoříte kaši, nákyp, sladký či slaný jáhelník, rizoto, placičky, pomazánky a další dobroty.

RECEPT: Dýňové rizoto z jáhel

S příchodem podzimu je dýně opět v trendu. Připravte si rizoto s dýňovým pyré, prosem a směsí hřejivého koření. Zvláště milovníci krémových jídel náš dnešní recept ocení. Dýňové jáhloto Ingredience: 180 g jáhel 200 g...