Kuskus vyráběný z tvrdozrnné pšenice si u nás získal velikou oblibu. Vzhledově se podobá drobným kuličkám, chuť má neutrální a původ nejasný. Připisuje se severní Africe.
Dnes již plní regály všech obchodů a běžně jej řadíme do svých jídelníčků.
Existuje mnoho druhů kuskusu, avšak z řady důvodů je nejlepší vybírat kuskus celozrnný, který si zachovává největší množství vlákniny, minerálních látek a vitamínů.
Z kuskusu se dají vytvořit skvělá lehká a dietní jídla, a to ve sladké i slané verzi. Následující recept je jednou z inspirací, kde se mísí řecká kuchyně s orientální.
Ingredience:
- 2 ks kuřecích prsou
- 150 g kuskusu
- 1 ks žluté papriky
- 1 ks červené papriky
- 6 ks menších rajčat
- 1 ks salátové okurky
- 2 snítky čerstvé máty
- Čerstvá bazalka (5 větších listů)
- 4 ks jarní cibulky
- 250 g řeckého jogurtu
- Sušené oregano
- Nové koření (mleté)
- Olivový olej
- 1 ks citrónu
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Postup:
- Nejprve začneme s přípravou kuskusu. Kuskus smícháme v hrnci s 1 lžící oleje a osolíme.
- Poté ho zalijeme vroucí vodou, pořádně ho promícháme a zakryjeme pokličkou. Na 1 hrnek kuskusu dáváme 2 hrnky vody. Nyní již stačí počkat, až kuskus všechnu vodu nasaje – zhruba 10 minut.
- Stejně velké plátky kuřecích prsou osolíme, opepříme, posypeme 1 lžičkou mletého nového koření a špetkou oregana.
- Směs koření do masa důkladně vmasírujeme a orestujeme dokřupava na pánvi.
- Řecké kuře by nebylo řecké bez tradičního salátu tzatziky.
- Neoloupanou salátovou okurku nastrouháme nahrubo.
- Pouze jemně posolíme, aby se okurka „vypotila“ a po chvíli vodu vyždímáme nad dřezem.
- K okurce přidáme řecký jogurt, šťávu z půlky citrónu, nasekané lístky máty.
- Vše promícháme, opepříme a přendáme do servírovací misky.
- Zeleninu omyjeme (rajčata, papriky, cibulky), očistíme a v mixéru ji rozmixujeme na menší kousky. Ale pozor, aby nám nevzniklo pyré.
- Zeleninu smícháme s kuskusem, natrhanými lístky bazalky, vymačkáme zbylou polovinu citrónu a malinko pokapeme olivovým olejem.
- Na tác s kuskusem umístíme misku s tzatziky a okolo rozprostřeme křupavé kuře, které jsme nakrájeli na menší, asi centimetrové plátky.
Počet porcí: 2
Tip! Kuře namáčejte do salátu a zeleninový kuskus si vychutnejte jako přílohu.
Rady na závěr:
- Chcete-li si odpočinout od masitých pokrmů, vynechejte kuře a připravte si jen dietní kuskus se zeleninou. Aby vám nechyběly bílkoviny, nakrájejte do zeleninového kuskusu např. kostičky sýra, Šmakouna nebo tofu.
- Kdo si rád jídlo přiostří, může přidat 1 červenou chilli papričku.
Kuskus je velmi tvárná potravina a dnešní recept je jen malou ochutnávkou toho, co vše se z něj dá vykouzlit.