RECEPT: Kuskus s kuřecím masem na řecký způsob

Kuskus vyráběný z tvrdozrnné pšenice si u nás získal velikou oblibu. Vzhledově se podobá drobným kuličkám, chuť má neutrální a původ nejasný. Připisuje se severní Africe. Dnes již plní regály všech obchodů a běžně jej řadíme do svých jídelníčků.

Existuje mnoho druhů kuskusu, avšak z řady důvodů je nejlepší vybírat kuskus celozrnný, který si zachovává největší množství vlákniny, minerálních látek a vitamínů.

Z kuskusu se dají vytvořit skvělá lehká a dietní jídla, a to ve sladké i slané verzi. Následující recept je jednou z inspirací, kde se mísí řecká kuchyně s orientální.

Ingredience (2-3 porce):

  • 2 ks kuřecích prsou
  • 150 g kuskusu
  • 1 ks žluté papriky
  • 1 ks červené papriky
  • 6 ks menších rajčat
  • 1 ks salátové okurky
  • 2 snítky čerstvé máty
  • čerstvá bazalka (5 větších listů)
  • 4 ks jarní cibulky
  • 250 g řeckého jogurtu
  • sušené oregano
  • nové koření (mleté)
  • olivový olej
  • 1 ks citrónu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

ingredience

Postup:

  1. Nejprve začneme s přípravou kuskusu. Kuskus smícháme v hrnci s 1 lžící oleje a osolíme.
  2. Poté ho zalijeme vroucí vodou, pořádně ho promícháme a zakryjeme pokličkou.  Na 1 hrnek kuskusu dáváme 2 hrnky vody. Nyní již stačí počkat, až kuskus všechnu vodu nasaje – zhruba 10 minut.
  3. Stejně velké plátky kuřecích prsou osolíme, opepříme, posypeme 1 lžičkou mletého nového koření a špetkou oregana.
  4. Směs koření do masa důkladně vmasírujeme a orestujeme do křupava na pánvi.
  5. Řecké kuře by nebylo řecké bez tradičního salátu tzatziky.
  6. Neoloupanou salátovou okurku nastrouháme nahrubo.
  7. Pouze jemně posolíme, aby se okurka „vypotila“ a po chvíli vodu vyždímáme nad dřezem.
  8. K okurce přidáme řecký jogurt, šťávu z půlky citrónu, nasekané lístky máty.
  9. Vše promícháme, opepříme a přendáme do servírovací misky.
  10. Zeleninu omyjeme (rajčata, papriky, cibulky), očistíme a v mixéru ji rozmixujeme na menší kousky. Ale pozor, aby nám nevzniklo pyré.
  11. Zeleninu smícháme s kuskusem, natrhanými lístky bazalky, vymačkáme zbylou polovinu citrónu a malinko pokapeme olivovým olejem.
  12. Na tác s kuskusem umístíme misku s tzatziky a okolo rozprostřeme křupavé kuře, které jsme nakrájeli na menší, asi centimetrové plátky.

Tzatziki

Tip! Kuře namáčejte do salátu a zeleninový kuskus si vychutnejte jako přílohu.

Rady na závěr:

  • Chcete-li si odpočinout od masitých pokrmů, vynechejte kuře a připravte si jen dietní kuskus se zeleninou. Aby vám nechyběly bílkoviny, nakrájejte do zeleninového kuskusu např. kostičky sýra, Šmakouna nebo tofu.
  • Kdo si rád jídlo přiostří, může přidat 1 červenou chilli papričku.

Kuskus je velmi tvárná potravina a dnešní recept je jen malou ochutnávkou toho, co vše se z něj dá vykouzlit.

RECEPT: Kuskus s kuřecím masem na řecký způsob
Jak se vám článek líbí?