Trpíte nadváhou nebo jste nespokojeni se svým vzhledem a chtěli byste alespoň 5 kg zhubnout, abyste se cítili lépe. Podívejme se na některé způsoby a metody hubnutí, které jsou poměrně často používané, a zjistěme, jak jsou na tom s úspěšností.
Rychlé zaručené diety
Jedná se o velice populární typ krátkodobých drastických diet, obvykle se nazývají banánová, zeleninová, ovocná, bílkovinná, mléčná, vaječná a podobně. Jakmile znáte jednu takovou dietu, nemusíte v podstatě ani číst dál a víte, jak bude celá záležitost probíhat.
Tyto diety obvykle trvají 5 – max. 14 dní a jejich podstatou je drastické omezení kalorického příjmu, vitamínů a minerálů.
Tento deficit je rádoby-kompenzován častou konzumací nějakého konkrétního druhu jídla (dle názvu diety). Aby to neznělo tak brutálně (v podstatě jde totiž o obyčejnou hladovku), vynálezci těchto diet vymyslí nějakou pěknou pohádku o kouzelné látce či enzymu v dané potravině, která hubnutí umožňuje.
Hubnutí ve skutečnosti způsobuje fakt, že trpíte hlady.
Negativa jsou jasná – zdravotní rizika v důsledku ztráty vitamínů, minerálů a živin, vyčerpanost, hlad apod. Ale jedna věc se těmto dietám upřít nedá – skutečně můžete zhubnout během krátké doby i velmi mnoho kilogramů (často 4 – 8 kg). Ale neradujte se, pokud si po skončení diety neudržíte přísný jídelníček, kila budou zpět dřív, než se nadějete a pravděpodobně svou výchozí váhu ještě překročíte.
Středomořská dieta
Tohle je už jiný šálek čaje. Středomořská dieta sice neumožňuje rychlý úbytek váhy, ale zhubnout 5 kg se vám jistě může podařit během 1 – 3 měsíců – pokud si zásady této diety, která jako jedna z mála takřka odpovídá zásadám zdravé výživy, vezmete k srdci.
Neexistují zde žádná striktní pravidla nebo konkrétní pokyny. V podstatě jde o obecné zásady.
- Vybírat si kvalitní tuky (panenský olivový olej).
- Jíst co nejvíc zeleniny – dieta požaduje syrovou, ale u některé zeleniny je výhodnější vaření – typicky to platí pro mrkev. Ta obsahuje vitamín betakaroten, který lépe využijeme, pokud zeleninu povaříme. Povařená zelenina je také lépe stravitelná, ale doporučuje se pouze velmi krátká úprava a ideálně v páře. Zelenina obsahující vitamíny rozpustné v tucích A, D, E, K by zase měla být podávána či připravována s olejem.
- Konzumovat převážně lehká masa, jako je drůbeží, jehněčí a samozřejmě ryby.
- Středomořská dieta je založena na kvalitních a čerstvých surovinách a její základ tvoří olivový olej, ořechy, nízkotučné mléčné výrobky, lehká masa, zelenina apod.
- Místo sladkostí si dejte ovoce (i to obsahuje jednoduchý sacharid fruktózu, ale vyrovnává je obsah vlákniny – i tak však s ovocem oproti zelenině zacházejte s mírou).
- K jídlu dieta doporučuje sklenku červeného vína.
Glykemický index
Nejspíš jste o něm už slyšeli. Jedná se o číslo určující rychlost využití glukózy z dané potraviny tělem. Co to znamená v praxi? Čím vyšší glykemický index potravina má (0 – 100), tím rychleji v těle stoupne hladina krevního cukru (glykémie) a následně je vyplaveno velké množství inzulínu, které způsobí zase rychlý pokles hladiny. Tyto výkyvy nejsou pro tělo nijak žádoucí – už jen z toho důvodu, že velice brzy po konzumaci takové potraviny máme zase hlad.
Čím nižší je GI, tím rovnoměrněji a pomaleji tělo glukózu využívá. Nejvhodnější jsou potraviny s GI 55 a méně. GI lze uměle snížit přidáním vlákniny (sušená vláknina, porce zeleniny) nebo kombinací s jídlem s nízkým GI. Tento ukazatel vám může být při hubnutí užitečný – avšak rozhodně sám o sobě nestačí na dosažení významnějšího úspěchu. Pomůže vám ale více přemýšlet o tom, co jíte – a to je velmi dobrá cesta.