Každý má nějakou představu o své ideální váze a někteří také o tom, jak ji dosáhnout. V této oblasti však panuje mnoho mýtů, nedorozumění a omylů.
Obsah článku:
Mýtus č. 1: BMI je zaručený nástroj pro zjištění optimální váhy
Ukazatel BMI na základě výšky a váhy udává index tělesné hmotnosti. Neměří tedy přímo tělesný tuk. Výsledné číslo pak zařadí do tabulky, rozdělené na zdravou váhu, podváhu, nadváhu či obezitu. Dokáže orientačně vyhodnotit možná rizika spojená s podváhou i vyšší váhou, jako jsou např. choroby srdce a krevního oběhu, cukrovka a vysoká hladina cholesterolu.
Úskalí BMI
Protože má Body Mass Index značné limity, nehodí se pro každého. Zejména pro děti, těhotné ženy, starší lidi, vrcholové sportovce a dalších osoby, které vybočují z představy průměrného dospělého jedince.
Počítá pouze s váhou
Kulturisté i vrcholoví sportovci mívají vysoký podíl svalové hmoty a méně tuku. Protože však BMI kalkulačka počítá pouze s váhou, která je u těchto lidí vyšší, mylně jim s pomocí předem vytvořených tabulek vyhodnotí nadváhu či přímo obezitu. S podobným problémem se setkávají i těhotné ženy. Zcela naopak je to u seniorů a málo aktivních lidí.
Na úskalí BMI upozorňují i zahraniční servery:
Starší lidé mají tendenci ztrácet svaly, takže větší část jejich tělesné hmotnosti pochází z tuku. Mladší lidé a sportovci mohou vážit více kvůli silným svalům a hustším kostem. Tyto skutečnosti zkreslují výpočet BMI a snižují přesnost výsledku.
Nezohledňuje typ postavy
Na množství tělesného tuku často mnohem lépe poukáže typování postavy. Jasným příkladem jsou lidé s postavou typu jablko, kterým se tuk hromadí především v oblasti břicha.
Lidé s postavou typu hruška mají většinu tuku na stehnech, bocích a hýždích. V těchto případech spolehlivěji než BMI funguje WHR index. Jeho pozitivní výsledky potvrzují i zahraniční studie.
Neohlíží se na etnický původ
BMI vykazuje značné rozdíly také u jednotlivých etnik, ras a národů. Třeba u Asiatů se za nadváhu považuje už BMI nad 23, i když u Evropanů se s nadváhou počítá až od BMI v hodnotě 25.
Kaliper od Bezhladovění.cz
Mýtus č. 2: Stoupnu si na váhu a vím vše, co potřebuji
Tělesná hmotnost bohužel není zásadním a už vůbec ne jediným ukazatelem ideální a zdravé postavy. Vaši váhu ovlivňuje poměr svalové hmoty a tuků i stavba těla. Dokonce i při hubnutí je nemožné hodnotit svůj úspěch pouze podle shozených kilogramů.
Během dietního režimu totiž můžete místo přebytečných tuků shazovat vodu a ztrácet svalovou hmotu, kterou si naopak potřebujete zachovat. Kromě váhy je proto důležité hlídat si přísun bílkovin a ostatních makroživin, dostatečně se hýbat a sledovat obvod pasu a boků.
Mýtus č. 3: Stačí pořádně cvičit a můžu jíst, jak chci
Museli byste dennodenně otročit v žulových dolech, abyste mohli jíst, co byste chtěli a v jakémkoliv množství, a přitom hubli. Fyzická aktivita je co do energetických výdajů ve skutečnosti přeceňovaná.
Fyzická aktivita má až sekundární význam
Její smysl při hubnutí tkví zejména v udržování a budování svalové hmoty, která je při zdravém a úspěšném shazování kil nezbytná. V samotném spalování kalorií má až sekundární význam. Primární zůstává správné stravování.
Hubnutí s přejídáním a následným cvičením nefunguje
Dostatečná fyzická námaha zvládne zpravidla bez potíží vyrovnat přiměřené nebo i vydatné stravování u lidí, kteří se nepotýkají s nadváhou. Avšak hubnutí založené na přejídání a následné kompenzaci cvičením je mýtus. Potvrzuje to i zahraniční výzkum.
Mýtus č. 4: Tuky jsou zlo
Někteří lidé se domnívají, že za tloustnutí mohou přijaté tuky a jen jejich eliminací mohou docílit ideální váhy. Problém s tuky však spočívá pouze v jejich nadbytečném příjmu a nekvalitním zdroji.
V jídelníčku člověka bez problémů s váhou by měly tuky zaujímat 30–35 % z celkového energetického příjmu. Těm, kdo chtějí zhubnout, stačí cca 20 % tuků. Nejvhodnější jsou tuky kvalitní, nejlépe rostlinné a nenasycené. Mezi ideální zdroje patří ryby, ořechy, semínka, za studena lisované oleje a avokádo.
TIP: Objevte nejlepší zdroje zdravých tuků.
Pozor na přemíru sacharidů
Mnohem větší škody dokáže v těle napáchat přemíra některých sacharidů, především bílého pečiva a sladkostí. Tyto zdroje rychlé energie vytváří zásoby glykogenu a v případě nevyužití se ukládají do tuků.
Při hubnutí eliminujte jednoduché cukry, dbejte na dostatečný příjem bílkovin a nebojte se kvalitních tuků.
Podle zahraničního výzkumu dokáže strava s vyšším obsahem tuku a nižším příjmem sacharidů způsobit úbytek hmotnosti.
Mýtus č. 5: Polotovary ani hotovky mi neublíží
Rozvoj obezity v posledních desetiletích významně podporují průmyslově zpracované potraviny. Instantní výrobky, polotovary, fast foody a jídla plná dochucovadel, stabilizátorů a barviv rozhodně nejsou vhodnou cestou ke zdraví. Většina těchto výrobků obsahuje přidané cukry a další látky, které zásadně hýbou s produkcí inzulínu a způsobují celkovou nerovnováhu organismu.
Zahraniční studie potvrzují souvislost mezi zpracovanými potravinami a zdravotními následky, jako je zvýšené riziko obezity, rakoviny a autoimunitních onemocnění.
Snadné řešené v podobě kvalitní stravy
Nakupujte raději čerstvé potraviny a připravujte si z nich kvalitní domácí stravu. Myslete na to, že bylinky jsou vždy chutnější než kupovaný bujón, čistá voda je zdravější než limonáda a libové maso od řezníka je lepší volbou než masová konzerva.
Jakmile se oprostíte od zarytých mýtů, posunete se blíž nejen k ideální váze, ale hlavně k pevnějšímu zdraví a lepší náladě.