Mýty a pravdy o hubnutí podle aktuálních studií

Každý má nějakou představu o své ideální váze a někteří také o tom, jak ji dosáhnout. V této oblasti však panuje mnoho mýtů, nedorozumění a omylů.

Mýtus č. 1: BMI je zaručený nástroj pro zjištění optimální váhy

Ukazatel BMI na základě výšky a váhy udává index tělesné hmotnosti. Neměří tedy přímo tělesný tuk. Výsledné číslo pak zařadí do tabulky, rozdělené na zdravou váhu, podváhu, nadváhu či obezitu. Dokáže orientačně vyhodnotit možná rizika spojená s podváhou i vyšší váhou, jako jsou např. choroby srdce a krevního oběhu, cukrovka a vysoká hladina cholesterolu.

Úskalí BMI

Protože má Body Mass Index značné limity, nehodí se pro každého. Zejména pro děti, těhotné ženy, starší lidi, vrcholové sportovce a dalších osoby, které vybočují z představy průměrného dospělého jedince.

Počítá pouze s váhou

Kulturisté i vrcholoví sportovci mívají vysoký podíl svalové hmoty a méně tuku. Protože však BMI kalkulačka počítá pouze s váhou, která je u těchto lidí vyšší, mylně jim s pomocí předem vytvořených tabulek vyhodnotí nadváhu či přímo obezitu. S podobným problémem se setkávají i těhotné ženy. Zcela naopak je to u seniorů a málo aktivních lidí.

Na úskalí BMI upozorňují i zahraniční servery:

Starší lidé mají tendenci ztrácet svaly, takže větší část jejich tělesné hmotnosti pochází z tuku. Mladší lidé a sportovci mohou vážit více kvůli silným svalům a hustším kostem. Tyto skutečnosti zkreslují výpočet BMI a snižují přesnost výsledku.

Nezohledňuje typ postavy

Na množství tělesného tuku často mnohem lépe poukáže typování postavy. Jasným příkladem jsou lidé s postavou typu jablko, kterým se tuk hromadí především v oblasti břicha.

Lidé s postavou typu hruška mají většinu tuku na stehnech, bocích a hýždích. V těchto případech spolehlivěji než BMI funguje WHR index. Jeho pozitivní výsledky potvrzují i zahraniční studie.

Neohlíží se na etnický původ

BMI vykazuje značné rozdíly také u jednotlivých etnik, ras a národů. Třeba u Asiatů se za nadváhu považuje už BMI nad 23, i když u Evropanů se s nadváhou počítá až od BMI v hodnotě 25.

Mýtus č. 2: Stoupnu si na váhu a vím vše, co potřebuji

Tělesná hmotnost bohužel není zásadním a už vůbec ne jediným ukazatelem ideální a zdravé postavy. Vaši váhu ovlivňuje poměr svalové hmoty a tuků i stavba těla. Dokonce i při hubnutí je nemožné hodnotit svůj úspěch pouze podle shozených kilogramů.

Během dietního režimu totiž můžete místo přebytečných tuků shazovat vodu a ztrácet svalovou hmotu, kterou si naopak potřebujete zachovat. Kromě váhy je proto důležité hlídat si přísun bílkovin a ostatních makroživin, dostatečně se hýbat a sledovat obvod pasu a boků.

Mýtus č. 3: Stačí pořádně cvičit a můžu jíst, jak chci

Museli byste dennodenně otročit v žulových dolech, abyste mohli jíst, co byste chtěli a v jakémkoliv množství, a přitom hubli. Fyzická aktivita je co do energetických výdajů ve skutečnosti přeceňovaná.

Fyzická aktivita má až sekundární význam

Její smysl při hubnutí tkví zejména v udržování a budování svalové hmoty, která je při zdravém a úspěšném shazování kil nezbytná. V samotném spalování kalorií má až sekundární význam. Primární zůstává správné stravování.

Hubnutí s přejídáním a následným cvičením nefunguje

Dostatečná fyzická námaha zvládne zpravidla bez potíží vyrovnat přiměřené nebo i vydatné stravování u lidí, kteří se nepotýkají s nadváhou. Avšak hubnutí založené na přejídání a následné kompenzaci cvičením je mýtus. Potvrzuje to i zahraniční výzkum.

Mýtus č. 4: Tuky jsou zlo

Někteří lidé se domnívají, že za tloustnutí mohou přijaté tuky a jen jejich eliminací mohou docílit ideální váhy. Problém s tuky však spočívá pouze v jejich nadbytečném příjmu a nekvalitním zdroji.

V jídelníčku člověka bez problémů s váhou by měly tuky zaujímat 30–35 % z celkového energetického příjmu. Těm, kdo chtějí zhubnout, stačí cca 20 % tuků. Nejvhodnější jsou tuky kvalitní, nejlépe rostlinné a nenasycené. Mezi ideální zdroje patří ryby, ořechy, semínka, za studena lisované oleje a avokádo.

TIP: Objevte nejlepší zdroje zdravých tuků.

Pozor na přemíru sacharidů

Mnohem větší škody dokáže v těle napáchat přemíra některých sacharidů, především bílého pečiva a sladkostí. Tyto zdroje rychlé energie vytváří zásoby glykogenu a v případě nevyužití se ukládají do tuků.

Při hubnutí eliminujte jednoduché cukry, dbejte na dostatečný příjem bílkovin a nebojte se kvalitních tuků.

Podle zahraničního výzkumu dokáže strava s vyšším obsahem tuku a nižším příjmem sacharidů způsobit úbytek hmotnosti.

Mýtus č. 5: Polotovary ani hotovky mi neublíží

Rozvoj obezity v posledních desetiletích významně podporují průmyslově zpracované potraviny. Instantní výrobky, polotovary, fast foody a jídla plná dochucovadel, stabilizátorů a barviv rozhodně nejsou vhodnou cestou ke zdraví. Většina těchto výrobků obsahuje přidané cukry a další látky, které zásadně hýbou s produkcí inzulínu a způsobují celkovou nerovnováhu organismu.

Zahraniční studie potvrzují souvislost mezi zpracovanými potravinami a zdravotními následky, jako je zvýšené riziko obezity, rakoviny a autoimunitních onemocnění.

Snadné řešené v podobě kvalitní stravy

Nakupujte raději čerstvé potraviny a připravujte si z nich kvalitní domácí stravu. Myslete na to, že bylinky jsou vždy chutnější než kupovaný bujón, čistá voda je zdravější než limonáda a libové maso od řezníka je lepší volbou než masová konzerva.

Jakmile se oprostíte od zarytých mýtů, posunete se blíž nejen k ideální váze, ale hlavně k pevnějšímu zdraví a lepší náladě.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.