Všimli jste si někdy, kolik nezdravých éček čítá složení kupovaných tortill? Přitom jich k výrobě stačí jen tolik, kolik byste spočítali na prstech jedné ruky. Připravte si zdravou variantu s trhaným kuřecím masem a pečenou zeleninou ala domácí twister.
Obsah článku:
Tortilly ze špaldové mouky s kuřecím masem a dipem ze zakysané smetany
Ingredience:
Maso:
- 2 kuřecí prsa
- 1–2 lžičky mletého římského kmínu
- 1–2 lžičky sušeného česneku
- Olivový olej
- Sůl
Tortilly:
- 130 g hladké špaldové mouky – namíchejte 1:1 celozrnnou s bílou
- ¼ lžičky soli
- 30 g olivového oleje
- 70 ml horké vody
- Mouka na podsypání
Dip:
- 200 g zakysané smetany
- 1 lžíce najemno pokrájeného koriandru
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl
Obloha:
- 1 žlutá a 1 červená paprika
- 1 větší lilek
- Olivový olej
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Postup:
- Maso namarinujte do směsi římského kmínu, česneku a soli, které si rozmícháte asi ve 2 lžících oleje.
- Do pekáčku nalijte asi 1 až 2 cm vody. Vložte do trouby a pečte zakryté při 220 °C, než maso změkne. Bude to trvat asi hodinu. Během pečení maso párkrát obraťte.
- Mouku promíchejte v míse se solí. Přilijte olej a horkou vodu a vařečkou promíchejte. Těsto přendejte na pracovní plochu a pořádně prohněťte. Bude-li se těsto dost lepit, přidejte ještě trochu mouky. Přesto se nesnažte těsto dělat moc tuhé.
- Těsto rozdělte na 4 stejně velké díly. Rozválejte z každého kousku těsta velice tenkou placku, která bude až průsvitná. Během vyvalování důkladně podsypávejte.
- Poté jednu po druhé pokládejte na rozpálenou pánev a nasucho zprudka opékejte 20–30 sekund z každé strany. Hotovou tortillu vždy zabalte do čisté utěrky a schovejte pod poklici.
- Připravte si dip: Zakysanou smetanu promíchejte s koriandem, citronovou šťávou a solí a uložte do lednice.
- Lilek nakrájejte na zhruba centrimetrové plátky, osolte z obou stran a nechte 20–30 minut vybrečet. Poté osušte a potřete olivovým olejem. Papriku nakrájejte na proužky a dejte do mísy. Zakápněte olivovým olejem, posolte a opepřete. Lilek i papriku ogrilujte nebo upečte v troubě.
- Pečené kuřecí maso natrhejte na vlákna.
- Každou tortillu potřete dipem, obložte zeleninou a pečeným kuřecím masem a přehněte, nebo srolujte do tvaru twisteru.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 1 hodina pečení masa, příprava cca 30 minut
Přejeme dobrou chuť 🙂