BezHladovění.cz

Domácí tortilly s pečeným kuřecím masem a dipem ze zakysané smetany

Všimli jste si někdy, kolik nezdravých éček čítá složení kupovaných tortill? Přitom jich k výrobě stačí jen tolik, kolik byste spočítali na prstech jedné ruky. Připravte si zdravou variantu s trhaným kuřecím masem a pečenou zeleninou ala domácí twister.

Tortilly ze špaldové mouky s kuřecím masem a dipem ze zakysané smetany

Ingredience:

Maso:

  • 2 kuřecí prsa
  • 1–2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1–2 lžičky sušeného česneku
  • Olivový olej
  • Sůl

Tortilly:

  • 130 g hladké špaldové mouky – namíchejte 1:1 celozrnnou s bílou
  • ¼ lžičky soli
  • 30 g olivového oleje
  • 70 ml horké vody
  • Mouka na podsypání

Dip:

  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžíce najemno pokrájeného koriandru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl

Obloha:

  • 1 žlutá a 1 červená paprika
  • 1 větší lilek
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Maso namarinujte do směsi římského kmínu, česneku a soli, které si rozmícháte asi ve 2 lžících oleje.
  2. Do pekáčku nalijte asi 1 až 2 cm vody. Vložte do trouby a pečte zakryté při 220 °C, než maso změkne. Bude to trvat asi hodinu. Během pečení maso párkrát obraťte.
  3. Mouku promíchejte v míse se solí. Přilijte olej a horkou vodu a vařečkou promíchejte. Těsto přendejte na pracovní plochu a pořádně prohněťte. Bude-li se těsto dost lepit, přidejte ještě trochu mouky. Přesto se nesnažte těsto dělat moc tuhé.
  4. Těsto rozdělte na 4 stejně velké díly. Rozválejte z každého kousku těsta velice tenkou placku, která bude až průsvitná. Během vyvalování důkladně podsypávejte.
  5. Poté jednu po druhé pokládejte na rozpálenou pánev a nasucho zprudka opékejte 20–30 sekund z každé strany. Hotovou tortillu vždy zabalte do čisté utěrky a schovejte pod poklici.
  6. Připravte si dip: Zakysanou smetanu promíchejte s koriandem, citronovou šťávou a solí a uložte do lednice.
  7. Lilek nakrájejte na zhruba centrimetrové plátky, osolte z obou stran a nechte 20–30 minut vybrečet. Poté osušte a potřete olivovým olejem. Papriku nakrájejte na proužky a dejte do mísy. Zakápněte olivovým olejem, posolte a opepřete. Lilek i papriku ogrilujte nebo upečte v troubě.
  8. Pečené kuřecí maso natrhejte na vlákna.
  9. Každou tortillu potřete dipem, obložte zeleninou a pečeným kuřecím masem a přehněte, nebo srolujte do tvaru twisteru.

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 1 hodina pečení masa, příprava cca 30 minut

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
RECEPT: Domácí celozrnná tortilla s grilovaným masem a chia semínky

Přejeme dobrou chuť 🙂

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Martina Lancingerová

Martina Lancingerová

Miluji přírodu a miluji vaření. A přesně to se snažím otisknout do svých receptů, kde vyzdvihuji úctu k bohatství přírody, lásku k jídlu a ke zdraví. Věřím, že když jdeme ruku v ruce s přirozeností a stavíme jídelníček na "čistých", tedy přirozených potravinách, děláme tím svému tělu obrovskou službu. Recepty, které vařím, jsou jednoduché a většinou rychlé, protože rychlou úpravou nezničíme cenné látky v potravinách a navíc nám zbývá čas i na jiné aktivity.

Share via
Send this to a friend