Kdo z vás má ještě doma poslední zbytky úrody cuket? Byla by hrozná škoda, nevyzkoušet tyto cuketové brownies a nepropašovat tak do sladkého dezertu kus zeleniny.
reklama
Protože zeleniny není nikdy dost a kdo by si nechtěl pochutnávat na něčem hříšně dobrém s čistým svědomím, že dává tělu vlastně zeleninu? 🙂
Ingredience (na malý plech):
- 1 lžíce drcených lněných semínek + 3 lžíce vody
- 2 hrnky cuketového pyré
- ¼ hrnku kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
- 1/3 hrnku raw kakaového prášku
- 1/3 hrnku kokosového cukru
- 1 lžička sody
- Špetka soli
- 50 g hořké čokolády
Doporučujeme
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- Malý plech či jinou nádobu, obdobné velikosti, vhodnou na pečení vyložíme pečícím papírem.
- Drcená lněná semínka promícháme s vodou a necháme stranou.
- Cuketu rozmixujeme pomocí tyčového mixéru v hladké pyré.
- Přidáme k ní kokosové mléko, vanilkový extrakt, lněná semínka a promícháme.
- V jiné míse promícháme mouku s kakaovým práškem, kokosovým cukrem, sodou, solí a nasekanou čokoládou.
- Sypkou směs přisypeme k tekuté a zapracujeme.
- Těsto vlijeme do připravené nádoby a pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut.
Věděli jste, že?
- Lněná semínka v kombinaci s vodou substituují vejce. Lze je nahradit i chia semínky.
- Kokosový cukr je úžasnou alternativou ke „klasickému“ rafinovanému cukru, především tam, kde je tekuté sladidlo jaksi neaplikovatelné. Vyniká nízkým glykemickým indexem, vysokým obsahem vitamínu B, hořčíku, draslíku, železa, zinku, antioxidanty. Má jemně karamelovou chuť.
reklama