BezHladovění.cz

Mýty o hubnutí v oblasti zdravého životního stylu

Dodržujete zdravou životosprávu, hlídáte si, co jíte a pravidelně cvičíte? Skvělé, ale jste si jisti, že nežijete v omylu a slepě se neřídíte podle mýtů, které se o výživě již dlouhá léta tradují?

Takovýchto nesmyslných výroků týkajících se zdravého životního stylu již bylo řečeno mnoho, ale které jsou ty nejčastější a zároveň nejabsurdnější? Zde je jen malý výčet z nich.

Všechny tuky jsou špatné

Výrok, že všechny tuky nám škodí, je oblíbený zejména mezi hubnoucí populací, jelikož bylo mnohokrát nesprávně uvedeno, že tuky k životu nepotřebujeme.

Opak je však pravdou, tuky jsou sice nejvydatnějším zdrojem energie, ale jejich přítomnost ve stravě je pro naše fungování nezbytná.

Tuky (lipidy) jsou totiž důležité pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, kam řadíme vitamíny A, D, E a K.

Dále jsou také součástí všech buněk v našem těle, v organismu jsou důležité pro správnou tvorbu hormonů, ale také pro správnou funkci nervové soustavy.

Je pravda, že některým tukům bychom se ve větší míře vyvarovat měli, sem patří zejména tuky s nasycenými mastnými kyselinami, které se vyskytují zejména v živočišných produktech (tučné maso a mléčné výrobky) a mohou být rizikovým faktorem pro vznik aterosklerózy a tím i kardiovaskulárních chorob.

Existují ale i tuky zdravé, takové, které obsahují nenasycené mastné kyseliny, které působí opačně. Pomáhají nám udržet zdravé srdce a cévy tím, že odbourávají z našeho těla špatný cholesterol (LDL) a naopak podporují tvorbu toho zdravého (HDL).

Takové tuky najdeme zejména v rostlinných produktech, jako jsou oleje, ořechy, semínka, ale zabrousit můžeme i do živočišné říše, kde v rybách se vyskytují jedny z nejhodnotnějších – omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

reklama

Kaliper od Bezhladovění.cz

FotoPopis
Kaliperační kleště

Pořiďte si vlastní kaliper a zjistěte, kolik máte % podkožního tuku v pohodlí domova

Psalo nám hodně čtenářů, kde kaliper koupit. Na českém trhu není tolik možností a tak jsme se rozhodli, že vám kaliperační kleště seženeme sami. Proto jsme založili specializovaný miniobchod kaliper.cz, kde si můžete kaliper od nás koupit - ještě máme pár kusů skladem. Zařaďte se mezi naše čtenáře, kteří sledují pokroky při hubnutí správně!

Po páté hodině už nic nejím

Toto je také jeden z velmi rozšířených mýtů, do jaké míry je však pravdivý? Nejíst po páté hodině večerní, zejména pokud chodíte spát až kolem 10. hodiny, je naprostý nesmysl.

Jíst bychom měli naposledy ideálně 2-3 hodiny před ulehnutím, v jiném případě bychom donutili naše tělo hladovět. Hladovějící organismus si pak při první příležitosti začne ukládat vše, co dotyčný spořádá, a proto se tak později můžete potýkat s nadváhou i tehdy, pokud budete jíst velmi omezeně.

Dodržováním tohoto absurdního pravidla si zahráváte nejenom se svým metabolismem, ale i psychikou. No řekněte si upřímně, kdo z vás se bude cítit šťastně a „v pohodě“, když bude několik hodin denně trpět hlady?

Na složení večeře se však zaměřte, měla by obsahovat především hodně zeleniny, kvalitní bílkoviny (netučné maso, ryby, luštěniny) a o něco méně tuku (olivový olej, ořechy, semínka) a sacharidů (brambory, celozrnné obiloviny).

Budu jíst jen ovoce a zeleninu a budu zdravý

Této chyby se lidé dopouštějí nejčastěji právě v jarních měsících, jelikož všemožné detoxikační diety nám velí: „Po dobu dvou týdnů nejezte nic jiného než ovoce a zeleninu“.

Pokud se do takového režimu pustíte, rozhodně byste si předem měli o dietě něco zjistit a stanovit si všechna pro i proti.

Radikální jednostranná dieta může sice způsobit úbytek na váze a pročištění organismu, ale po dobu jejího dodržování vám budou chybět další důležité živiny, jako jsou bílkoviny a sacharidy, vaše tělo bude strádat a později se můžete potýkat se zdravotními potížemi či náhlým přírůstku na váze.

Ke snídani jsou nejzdravější volbou cereálie

Cereálie ve formě müsli a jiných „sypacích směsí“ jsou v našich končinách velmi oblíbené a není se čemu divit. Jejich příprava je snadná a rychlá, stačí zalít mlékem či jogurtem a je to.

Spousta z nás však netuší, že za názvem cereálie se ve skutečnosti skrývá název sacharidy. Ano správně, jako cereálie tak můžeme označit i klasické bílé pečivo, které mnoho z nás považuje ke snídani za značně nevhodné.

Další chybou je fakt, že když už si ty „cereálie“ ke snídani dáme, sníme jich až přespříliš. Miska plná müsli? Na to zapomeňte, jelikož správné množství pro normálně fungujícího člověka je maximálně něco kolem 5 lžic (30-40g).

Müsli také často kupujeme v nekvalitní formě, většina hotových výrobků obsahuje přesmíru cukru a tuku. Když už si takovou snídani nedokážete odpustit, proč si nevyrobíte nějaké to domácí müsli bez přídavku nadbytečných surovin? Ušetříte nejenom energetickou hodnotu, ale i peníze.

Po light potravinách zhubneme snadněji

Jeden z dalších omylů je, že potraviny označené nápisem light jsou v redukčním režimu vhodnější. Pravda je to však jen v tom případě, že se ve výživě trochu vyznáme a dokážeme rozeznat vhodný produkt od nedostačujícího.

Mnoho light produktů sice obsahuje o něco méně tuku nežli klasické výrobky, za to jsou však často zahušťované škroby, cukry (například jogurty) a jinými látkami, nebo dochucované nezdravými umělými sladily (light limonády).

Proto, i pokud se snažíte zhubnout, je vhodné zvolit třeba tučnější, ale kvalitnější produkty, příkladem může být například poctivý bílý jogurt. Výjimkou bývají sýry a mléko, zde není na škodu zvolit nízkotučnější  – „light“ variantu.

Při dietě nejezte vejce!

Ano, spousta lidí se v redukčním režimu vyhýbá vejcím jako čert kříži. Je sice pravdou, že jedno vejce obsahuje maximální doporučenou dávku cholesterolu, ale pokud je budeme jíst s mírou a ne každý den, jejich vynechávání z jídelníčku nám může být spíše na škodu.

Vejce je totiž velmi výživné a obsahuje kromě cholesterolu spoustu prospěšných minerálních látek jako je železo, vápník, zinek, jód či selen. Z vitamínů stojí za zmínku vitamíny skupiny B, D, A i E. Vejce obsahuje i zdravý lecithin, cholin či koenzym Q10.

Za zmínku stojí i bílek, který je považován za nejlepší zdroj bílkovin, jelikož obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a žádný tuk. Vejce tedy ze stravy rozhodně nevynechávejte, pouze se znovu řiďte heslem: „všeho s mírou“.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Sandra Figalová

Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

Share via
Send this to a friend