Týdenní jídelníček na 12000 kJ (2860 kcal): Recepty nutriční specialistky

Uzavíráme sérii jídelníčkem s energetickou hodnotou 12000 kJ. Opět se můžete těšit na konkrétní ukázku stravy a přehled potravin vhodných pro tento energetický příjem.

Obsah článku:

Pro koho je jídelníček na 12000 kJ vhodný?

Jde o poměrně vysoký příjem kalorií, který se hodí především pro muže s vysokou fyzickou aktivitou, jako jsou sportovci nebo manuálně pracující, a také pro ženy sportovkyně s intenzivním tréninkem. 

Kalorický příjem kolem 12000 kJ lze doporučit i dospívajícím s vyšší pohybovou zátěží, aktivním mužům usilujícím o nárůst svalové hmoty, osobám s výrazně zvýšeným energetickým výdejem nebo těm, kteří se zotavují z podváhy či poruch příjmu potravy.

Upozornění: Hodnota kalorického příjmu se může individuálně lišit v závislosti na věku, pohlaví, hmotnosti, výšce, množství svalové hmoty, fyzické aktivitě, životním stylu, zdravotním stavu a konkrétním cíli člověka. Pro přesné nastavení denního kalorického příjmu doporučujeme oslovit odborníka na výživu – ideálně nutričního terapeuta nebo specialistu. Orientačně si kalorický příjem můžete spočítat přes kalorickou kalkulačku, ale údaje nemusí být přesné. 

Pro koho je jídelníček na 12000 kJ nevhodný?

Jídelníček s energetickým příjmem 12 000 kJ není vhodný pro většinu lidí usilujících o redukci tělesné hmotnosti, protože pro ně bývá tato hodnota příliš vysoká. Nevhodný je také pro osoby se sedavým zaměstnáním a nízkou až střední fyzickou aktivitou, u nichž by mohl příjem energie převyšovat výdej, a to by vedlo k postupnému nárůstu hmotnosti.

Tento kalorický příjem se nedoporučuje ani lidem se zpomaleným metabolismem, starším osobám nebo těm, kteří trpí metabolickými onemocněními, jako je cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak či srdeční choroby – v těchto případech je nutné energetický příjem pečlivěji sledovat a přizpůsobit aktuálním potřebám organismu.

Vhodné potraviny

Ačkoliv je tento jídelníček energeticky bohatší a pro většinu lidí spíše vhodný k nabírání hmotnosti, je stále důležité klást důraz na kvalitu přijímané stravy. Vyšší kalorický příjem by neměl pocházet z konzumace sladkostí, průmyslově zpracovaných potravin nebo polotovarů, ale především ze zdravých a nutričně hodnotných potravin.

Kalorickou hodnotu jídelníčku doporučujeme zvyšovat zejména prostřednictvím kvalitních sacharidů (např. celozrnné obiloviny, přílohy, pečivo), plnohodnotných bílkovin (maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny) a zdravých tuků (ořechy, semínka, avokádo, rostlinné oleje, vysokoprocentní čokoláda).

Co zařadit do jídelníčku:

  • Libové maso – kuřecí, krůtí, hovězí, libové vepřové, zvěřina, králík, kuřecí a krůtí játra, případně kvalitní sušené maso
  • Ryby a mořské plody – ideálně tučnější druhy (losos, makrela, sardinky) kvůli obsahu omega-3 mastných kyselin
  • Mléčné výrobky – vhodné jsou i středně tučné a plnotučné varianty, nejlépe bez přidaného cukru
  • Celozrnné potraviny – celozrnné pečivo, těstoviny, vločky, obiloviny
  • Kvalitní přílohy – rýže, kuskus, brambory, batáty, těstoviny, bulgur, quinoa, pohanka, amarant, jáhly, celozrnná tortilla
  • Ovoce a zelenina – ideálně sezónní, různorodé, s důrazem na pestrost
  • Ořechy, semínka a ořechová másla – jako zdroj zdravých tuků a energie
  • Luštěniny a jejich výrobky – fazole, čočka, cizrna, tofu, tempeh
  • Vejce – jako kvalitní a univerzální zdroj bílkovin
  • Zdravé tuky – olivový, řepkový, lněný nebo avokádový olej, avokádo, tučné ryby, máslo (v přiměřeném množství), hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa
jídelníček na 12 000 kJ

Nevhodné potraviny

Vzhledem k vyšší kalorické hodnotě jídelníčku není žádná potravina vyloženě nevhodná nebo zakázaná. Přesto je z hlediska udržení dobrého zdraví a kondice lepší omezit konzumaci následujících potravin:

  • Nekvalitní a tučné uzeniny (paštiky, párky, salámy, klobásy, šunky s nízkým podílem masa, jitrnice, mleté maso – polotovar, sekaná)
  • Tučné maso – husa, kachna, krkovice, bůček, mletá masa, jehněčí, vepřové koleno, žebra, vepřová plec, slanina, špek, hovězí kližka, hovězí hrudí, hamburgerová směs, kuřecí křídla, drůbeží kůže, husí a kachní játra
  • Slazené mléčné výrobky (ovocné jogurty, ochucené mléčné nápoje, mléčné dezerty, Termix, Tvaroháček, Pribináček)
  • Sladké pečivo (koblihy, croissanty, vánočky, loupáky, muffiny, koláče)
  • Sladkosti a cukrovinky (čokoláda s nízkým obsahem kakaa, sušenky, bonbony, zákusky, dorty, müsli tyčinky s cukrem, sladké cereálie)
  • Slazené nápoje (limonády, džusy, energetické nápoje, ledové čaje s cukrem, ochucené vody)
  • Průmyslově zpracované potraviny (instantní polévky, fast food, hranolky, smažený sýr, řízky, hamburger, kebab, polotovary, pizza, lasagne, smažené kuře, masové konzervy, hotovky, sladké mléčné výrobky, ochucené jogurty, pudinky, chipsy, křupky)
  • Alkohol

Jídelníček na 12000 kJ

Následující jídelníček je sestavený na 5 porcí jídla za den. Obsahuje přibližně 160 g bílkovin, 340 g sacharidů a 95 g tuků. Nepočítá se s dalšími kaloriemi navíc, jako jsou slazené nápoje, alkohol, sladkosti nebo třeba káva s mlékem a cukrem. Všechny tyto potraviny a nápoje pak mohou navýšit kalorický příjem energie, a je potřeba s tím počítat.

Den 1

Snídaně: Ovesná kaše s banánem, čokoládou a mandlovým máslem

Ingredience:
  • 80 g ovesných vloček
  • 200 ml polotučného mléka
  • 150 g (1 větší kus) banánu
  • 50 g polotučného tvarohu (zamíchat do kaše)
  • 10 g hořké čokolády nad 70 % kakaa
  • 20 g mandlového másla

Dopolední svačina: Bílý jogurt s jablkem a ořechy

Ingredience:
  • 200 g bílého jogurtu 4 % tuku
  • 20 g vlašských ořechů
  • 250 g (1 větší kus) jablka

Oběd: Zapečené kuřecí s brokolicí a rýží

Ingredience:
  • 200 g kuřecích prsou
  • 100 g basmati rýže
  • 200 g brokolice
  • 1 vejce
  • 50 ml smetany 12 %
  • 5 g (1 lžička) olivového oleje

Odpolední svačina: Celozrnný chléb s tuňákovou pomazánkou, zelenina

Ingredience:
  • 80 g celozrnného chleba
  • 80 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 40 g žervé
  • 100 g papriky

Večeře: Pečený losos s bramborami a zeleninovým salátem

Ingredience:
  • 150 g lososa bez kůže
  • 250 g brambor
  • 100 g směsi listové zeleniny (rukola, špenát)

Den 2

Snídaně: Müsli s tvarohem a hruškou

Ingredience:
  • 80 g müsli (ideálně bez přidaného cukru)
  • 250 ml polotučného tvarohu
  • 200 g (1 středně velký kus) hrušky

Dopolední svačina: Kefír a ořechy

Ingredience:
  • 500 ml kefíru 1,5%
  • 30 g kešu ořechů

Oběd: Hovězí na zelenině, celozrnné těstoviny

Ingredience:
  • 200 g hovězího zadního masa
  • 100 g celozrnných těstovin
  • 100 g cukety
  • 100 g mrkve
  • 10 g (1 lžíce) olivového oleje
hovězí na zelenině

Odpolední svačina: Celozrnný rohlík s arašídovým máslem a banánem

Ingredience:
  • 1 ks (70 g) celozrnného rohlíku
  • 30 g arašídového másla
  • 100 g (1 menší kus) banánu

Večeře: Treska s pečenými batáty, zelenina

Ingredience:
  • 200 g tresky
  • 300 g batátů
  • 10 g (1 lžíce) olivového oleje (na zakápnutí batátů)
  • 150 g čerstvé zeleniny

Den 3

Snídaně: Pohankové lupínky s jogurtem a malinami

Ingredience:
  • 100 g pohankových lupínků
  • 250 g bílého jogurtu 4 %
  • 150 g malin

Dopolední svačina: Cottage s kiwi a mandlemi

Ingredience:
  • 150 g cottage sýru
  • 200 g (cca 3 kusy) kiwi
  • 40 g mandlí

Oběd: Pečená krůtí prsa s bramborami a dušeným špenátem

Ingredience:
  • 200 g krůtích prsou
  • 350 g brambor
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 15 g (1 a ½ lžíce) olivového oleje

Odpolední svačina: Celozrnný chléb s hermelínem, paprika

Ingredience:
  • 80 g celozrnného chleba
  • 60 g (½ ks) hermelínu
  • 100 g červené papriky

Večeře: Tuňákové rizoto

Ingredience:
  • 150 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 80 g rýže basmati
  • 100 g cukety
  • 50 g papriky
  • 50 g mrkve
  • 15 g (1 a ½ lžíce) olivového oleje

Den 4

Snídaně: Míchaná vejce se sýrem, žitný chléb

Ingredience:
  • 3 vejce
  • 20 g sýra 30 % tuku v sušině
  • 150 g žitného chleba
  • 100 g rajčat

Dopolední svačina: Řecký jogurt s mangem a dýňovými semínky

Ingredience:
  • 140 g řeckého jogurtu 5 %
  • 200 g manga
  • 20 g (2 lžíce) dýňových semínek

Oběd: Vepřové na houbách se šťouchanými bramborami

Ingredience:
  • 150 g vepřové kýty
  • 350 g brambor
  • 100 g (1 ks) cibule
  • 150 g hub
  • 10 g (1 lžíce) řepkového oleje
  • 100 ml smetany 12 %

Odpolední svačina: Cottage sýr se sušenými rajčaty, celozrnný toast

Ingredience:
  • 75 g (3 plátky) celozrnného toustového chleba
  • 150 g cottage sýra
  • 30 g sušených rajčat

Večeře: Candát na másle s brokolicovým kuskusem

Ingredience:
  • 150 g candáta
  • 80 g kuskusu
  • 150 g brokolice
  • 10 g másla
  • Bylinky podle chuti

Den 5

Snídaně: Tvaroh se sušenkami a borůvkami

Ingredience:
  • 70 g celozrnných sušenek
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 100 g borůvek

Dopolední svačina: Ovocné smoothie s proteinem

Ingredience:
  • 100 g (1 malý kus) banánu
  • 100 g mixu ovoce – maliny, jahody, borůvky
  • 30 g proteinového prášku
  • 10 g medu
  • 30 g kešu

Oběd: Hovězí guláš s celozrnnými těstovinami

Ingredience:
  • 150 g hovězího masa na guláš
  • 100 g celozrnných těstovin
  • 100 g papriky
  • 100 g cibule
  • 10 g (1 lžíce) řepkového oleje
  • Gulášové koření

Odpolední svačina: Žitný chléb s tvarůžkovou pomazánkou, zelenina

Ingredience:
  • 80 g žitného chleba
  • 40 g tvarůžků
  • 80 g žervé
  • 100 g zeleniny (např. rajčata)

Večeře: Pečená treska s bramborovou kaší a zeleninou

Ingredience:
  • 200 g tresky
  • 200 g dušené mrkve a hrášku
  • 10 g másla
  • 200 g brambor
  • 70 ml polotučného mléka
pečená treska s bramborovou kaší

Den 6

Snídaně: Celozrnný rohlík s šunkou a sýrem, zelenina

Ingredience:
  • 2 ks (140 g) celozrnných rohlíků
  • 40 g žervé
  • 50 g libové šunky nad 90 % masa
  • 50 g goudy 48 % tuku v sušině
  • 100 g ředkviček

Dopolední svačina: Cottage s melounem a oříšky

Ingredience:
  • 150 g cottage sýra
  • 300 g žlutého melounu
  • 30 g lískových ořechů

Oběd: Krůtí steak s čočkovým salátem

Ingredience:
  • 100 g krůtích prsou
  • 400 g vařené čočky
  • 150 g cherry rajčat
  • 50 g červené cibule
  • 10 g (1 lžíce) řepkového oleje

Odpolední svačina Sýrové špízy s ovocem

Ingredience:
  • 100 g kozího sýra
  • 200 g ovoce (borůvky, jahody, jablko, hroznové víno…)

Večeře: Tilápie v alobalu s bramborami a restovanými zelenými fazolkami

Ingredience:
  • 150 g tilápie
  • 300 g brambor
  • 150 g zelených fazolek
  • 10 g (1 lžíce) olivového oleje

Den 7

Snídaně: Míchaná vejce s balkánským sýrem, žitný chléb

Ingredience:
  • 3 vejce
  • 30 g balkánského sýru
  • 150 g žitného chleba
  • 100 g rajčat

Dopolední svačina: Skyr s borůvkami a arašídovým máslem

Ingredience:
  • 200 g bílého skyru
  • 200 g borůvek
  • 5 g medu
  • 20 g arašídového másla 100%

Oběd: Zeleninové rizoto s kuřecím masem

  • 100 g kuřecích prsou
  • 100 g kulatozrnné rýže
  • 100 g mrkve
  • 50 g hrášku
  • 100 ml zeleninového vývaru + voda podle potřeby
  • 5 g (1 lžička) olivového oleje
  • 20 g parmezánu

Odpolední svačina: Caprese s celozrnným toastem

  • 60 g (½ ks) Mozzarelly original
  • 75 g (3 plátky) celozrnného toastu
  • 100 g rajčat

Večeře: Pečený pstruh s bramborami a špenátem

  • 200 g pstruha
  • 300 g brambor
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 5 g másla

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Nabírání svalové hmoty: Jak na to a proč trénink i jídelníček přenechat odborníkům

Závěr: Jídelníček na 12000 kJ ocení fyzicky aktivní muži i ženy

  • Energetický příjem 12000 kJ denně už převyšuje udržovací kalorickou potřebu většiny běžně aktivních dospělých osob. 
  • Pokud není tento vyšší příjem kompenzovaný dostatečně intenzivní a pravidelnou fyzickou aktivitou, může vést k postupnému nárůstu tělesné hmotnosti, především v podobě tukových zásob. 
  • Takto nastavený jídelníček je proto vhodný zejména pro osoby s vysokou energetickou potřebou – například pro vysoce aktivní sportovce s náročným tréninkovým plánem, osoby usilující o nárůst svalové hmoty (v kombinaci se silovým tréninkem), nebo pro osoby s fyzicky náročným zaměstnáním.
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Daniela Krčová

Daniela Krčová

Jsem nutriční specialistka a výživu člověka jsem vystudovala v magisterském studiu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Po ukončení studia jsem založila svou vlastní nutriční poradnu v Ostravě (NutriD poradna), ve které pomáhám lidem se správnými a trvale udržitelnými stravovacími návyky. Věnuji se hlavně sportovní výživě a hubnutí, ale zaměřuji se také na výživu při potravinových alergiích a intolerancích, cukrovce, vysokém krevním tlaku nebo třeba na výživu těhotných a kojících žen. Mezi mé hlavní zájmy patří posilování, běhání a turistika.