V dalším díle článku představujeme jídelníček na 8000 kJ. Pro většinu méně aktivních žen půjde už o udržovací jídelníček a hubnout na něm budou spíše muži s nízkou pohybovou aktivitou. Součástí článku je opět praktická ukázka jídel a tipy na potraviny, které se vyplatí zařadit nebo naopak omezit.
Obsah článku:
Pro koho je jídelníček na 8000 kJ vhodný?
Tento příjem energie může být vhodný pro mírně až středně fyzicky aktivní ženy, které chtějí zhubnout (cca 2 až 4 tréninky týdně). Ženy s nižší pohybovou aktivitou budou na tomto kalorickém příjmu spíše udržovat hmotnost. Příjem 8000 kJ se hodí na hubnutí i pro muže se sedavým zaměstnáním a nízkou pohybovou aktivitou nebo pro muže staršího věku.
K tomuto jídelníčku se mohou uchýlit i ženy po úspěšné redukční dietě, které si chtějí cílovou váhu udržovat a zároveň tvarovat postavu (zlepšit poměr mezi svaly a tuky). Hodit se pak může i pro některé těhotné a kojící ženy, které bojují s nadváhou a příliš necvičí.
Upozornění: Hodnota kalorického příjmu se může individuálně lišit v závislosti na věku, pohlaví, hmotnosti, výšce, množství svalové hmoty, fyzické aktivitě, životním stylu, zdravotním stavu a konkrétním cíli člověka. Pro přesné nastavení denního kalorického příjmu doporučujeme oslovit odborníka na výživu – ideálně nutričního terapeuta nebo specialistu. Orientačně si kalorický příjem můžete spočítat přes kalorickou kalkulačku, ale údaje nemusí být přesné.
Pro koho je jídelníček na 8000 kJ nevhodný?
Jídelníček na 8000 kJ není vhodný pro ženy s vyšší fyzickou zátěží (například sportovkyně a fyzicky pracující ženy), dospívající, děti a osoby s podváhou. Stejně tak je kaloricky nedostatečný pro fyzicky aktivnější muže.
Vhodné potraviny
- Libové maso – kuřecí prsa, krůtí prsa, hovězí libové (svíčková, roštěná, zadní), vepřová kýta, vepřová panenka, zvěřina, králík, kuřecí a krůtí játra, sušené maso
- Ryby – losos, treska, tuňák, štika, okoun, tilápie, candát
- Mořské plody – krevety, mušle, slávky
- Nízkotučné a středně tučné mléčné výrobky – nízkotučný a polotučný tvaroh, Skyr, jogurty do 4 % tuku, kefír, nízkotučný řecký jogurt, polotučné mléko, cottage sýr, žervé, Lučina linie, mozzarella light, tvarůžky, tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině, tvrdé sýry do 45 % tuku v sušině v menším množství
- Celozrnné potraviny – celozrnné pečivo, žitné pečivo, knäckebrot, ovesné vločky, quinoa, pohanka, amarant, jáhly, hnědá rýže, bulgur, celozrnný kuskus, špalda, celozrnné těstoviny, celozrnná tortilla
- Kvalitní přílohy – brambory, batáty
- Luštěniny – čočka, cizrna, fazole, hrách, sójové boby, tofu, tempeh
- Zelenina (alespoň 400 g denně) – brokolice, květák, cuketa, lilek, rajčata, paprika, okurka, salát, špenát, rukola, zelí, kapusta, kedlubna, mrkev, celer, petržel, ředkvičky, hrášek, houby, dýně, kukuřice a červená řepa
- Ovoce (100–300 g denně) – jablka, hrušky, švestky, bobulové ovoce (borůvky, jahody, maliny, ostružiny, brusinky), rybíz, citrusové plody (pomeranče, grep, citron), kiwi, ananas, mango, papája, meruňky, nektarinky, broskve, meloun, banány, angrešt, mirabelky, granátové jablko, kaki
- Vejce – celá vejce (2–4 denně podle zdravotního stavu a ostatního příjmu tuků), vaječné bílky neomezeně, šmakoun
- Ořechy a ořechová másla – vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, kešu, para, pistácie, pekanové, piniové
- Semínka – lněná, chia, slunečnicová, dýňová
- Zdravé tuky – olivový olej, řepkový olej, lněný olej, avokádový olej, avokádo, tučné ryby (1–2× týdně losos, makrela, čerstvý tuňák), máslo (v menším množství – do 20 g denně)
- Nápoje – voda, minerálky bez cukru, bylinné a zelené čaje, káva bez cukru a smetany, neslazené rostlinné nápoje (mandlové, sójové bez cukru)
- Koření a bylinky
Když si chcete dopřát sladkosti, hodí se v přiměřeném množství: hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa (min. 70 %), domácí dezerty s použitím zdravějších surovin (např. čekankový sirup, špaldová mouka).
Nevhodné potraviny
Následující potraviny není nutné z jídelníčku vyřadit, ale spíše omezit jejich konzumaci:
- Nekvalitní a tučné uzeniny (paštiky, párky, salámy, klobásy, šunky s nízkým podílem masa, jitrnice, mleté maso – polotovar, sekaná)
- Tučné maso – husa, kachna, krkovice, bůček, mletá masa, jehněčí, vepřové koleno, žebra, vepřová plec, slanina, špek, hovězí kližka, hovězí hrudí, hamburgerová směs, kuřecí křídla, drůbeží kůže, husí a kachní játra
- Tučné sýry (více než 45 % tuku)
- Plnotučné mléčné výrobky (smetana, šlehačka, máslo, plnotučné mléko, smetanové jogurty a dezerty, tučný tvaroh)
- Slazené mléčné výrobky (ovocné jogurty, ochucené mléčné nápoje, mléčné dezerty, Termix, Tvaroháček, Pribináček)
- Bílé pečivo (rohlíky, housky, toastový chléb, veka)
- Sladké pečivo (koblihy, croissanty, vánočky, loupák, muffiny, koláče)
- Sladkosti a cukrovinky (čokoláda s nízkým obsahem kakaa, sušenky, bonbony, zákusky, dorty, müsli tyčinky s cukrem, sladké cereálie)
- Slazené nápoje (limonády, džusy, energetické nápoje, ledové čaje s cukrem, ochucené vody)
- Průmyslově zpracované potraviny (instantní polévky, fast food, hranolky, smažený sýr, řízky, hamburger, kebab, polotovary, pizza, lasagne, smažené kuře, masové konzervy, hotovky, sladké mléčné výrobky, ochucené jogurty, pudinky, chipsy, křupky)
- Alkohol

Jídelníček na 8000 kJ
Následující jídelníček je sestavený na 5 porcí jídla za den. Obsahuje přibližně 120 g bílkovin, 210 g sacharidů a 65 g tuků. Nepočítá se s dalšími kaloriemi navíc, jako jsou slazené nápoje, alkohol, sladkosti nebo třeba káva s mlékem a cukrem. Všechny tyto potraviny a nápoje pak mohou navýšit kalorický příjem energie, a je potřeba s tím počítat.
Den 1
Snídaně: Ovesná kaše s tvarohem, jablkem a ořechy
Ingredience:
- 60 g jemných ovesných vloček
- 150 ml polotučného mléka
- 100 g nízkotučného tvarohu
- 100 g jablka (nastrouhaného)
- 5 g čekankového sirupu
- 10 g vlašských ořechů (nasekaných)
Postup:
- Vločky povařte v mléce do zhoustnutí.
- Přimíchejte nastrouhané jablko a čekankový sirup.
- Po zchladnutí vmíchejte tvaroh a posypte ořechy.
Dopolední svačina: Cottage s žitným pečivem a zeleninou
Ingredience:
- 150 g cottage sýra
- 100 g čerstvé zeleniny (např. paprika, okurka)
- 30 g (1 malý plátek) žitného chleba
Oběd: Kuřecí prsa s bylinkovým dipem, vařenými bramborami a dušenou zeleninou
Ingredience:
- 150 g kuřecích prsou
- 300 g brambor
- 100 g mrkve
- 100 g cukety
- 10 g olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- Oblíbené koření
- 2 lžíce bílého jogurtu
- Čerstvé bylinky (pažitka, petržel)
- Sůl, pepř
Postup:
- Mrkev a cuketu nakrájejte na kousky.
- Kuřecí prsa osolte, opepřete a zprudka opečte na oleji z obou stran.
- Přidejte česnek, zeleninu, koření a krátce restujte.
- Poté podlijte trochou vody a duste pod poklicí doměkka.
- Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka.
- Dip připravíte smícháním jogurtu, nasekaných bylinek, špetky soli a pepře.
Odpolední svačina: Řecký jogurt s banánem a semínky
Ingredience:
- 140 g bílého řeckého jogurtu (0 % tuku)
- 100 g banánu
- 15 g lněných semínek
Večeře: Losos s pečenou zeleninou a kuskusem
Ingredience:
- 120 g lososa bez kůže
- 40 g celozrnného kuskusu
- 100 g cukety
- 100 g papriky
- 50 g cibule
- Citronová šťáva, bylinky (rozmarýn, tymián), sůl, pepř
Postup:
- Kuskus zalijte horkou vodou (poměr cca 1:1,5), přiklopte a nechte nabobtnat.
- Zeleninu nakrájejte, promíchejte s bylinkami, rozprostřete na plech a pečte cca 20 minut při 200 °C.
- Lososa osolte, pokapejte citronem a pečte v troubě nebo na pánvi cca 10 minut.
Den 2
Snídaně: Míchaná vejce s pečivem a zeleninou
Ingredience:
- 2 vejce
- 100 g žitného chleba
- 100 g čerstvé zeleniny (např. rajče, paprika)
- Sůl, pepř, pažitka
Dopolední svačina: Tvarohový krém s ovocem a ořechy
Ingredience:
- 100 g nízkotučného tvarohu
- 50 g selského jogurtu
- 100 g malin
- 15 g kešu ořechů
Oběd: Vepřová panenka s bramborovým pyré a dušeným špenátem
Ingredience:
- 150 g vepřové panenky
- 300 g brambor
- 100 g listového špenátu (čerstvý nebo mražený)
- 50 ml polotučného mléka
- 10 g olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- Sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
- Panenku osolte, opepřete a opečte na oleji (polovina množství) ze všech stran. Dopékejte v troubě cca 10 minut při 180 °C.
- Brambory uvařte a rozšťouchejte s trochou mléka do pyré.
- Na oleji (polovina množství) zpěňte česnek, přidejte špenát, osolte, opepřete a krátce poduste. Můžete ochutit špetkou muškátového oříšku.
Odpolední svačina: Celozrnný toast s arašídovým máslem a proteinovým pudinkem
Ingredience:
- 25 g (1 plátek) celozrnného toastu
- 15 g arašídového másla 100%
- 100 g proteinového pudinku (např. Milbona bez přidaného cukru)
Večeře: Cizrnový salát s tuňákem a bulgurem
Ingredience:
- 40 g bulguru
- 100 g sterilované cizrny (propláchnuté, okapané)
- 120 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 100 g cherry rajčat
- 50 g okurky
- 10 g olivového oleje
- Citronová šťáva, sůl, pepř, petrželka
Postup:
- Bulgur uvařte dle návodu a nechte vychladnout.
- Všechny ingredience nakrájejte a smíchejte.
- Dochuťte citronem, olejem a bylinkami.
Den 3
Snídaně: Lívance s tvarohem a lesním ovocem
Ingredience:
- 50 g ovesných vloček
- 1 vejce
- 100 ml polotučného mléka
- 1 lžička čekankového sirupu
- 100 g nízkotučného tvarohu
- 100 g lesního ovoce (mražené nebo čerstvé)
- 5 g kokosového oleje
Postup:
- Rozmixujte vločky, vejce, čekankový sirup a mléko na těsto.
- Na pánvi s kokosovým olejem opékejte lívance z obou stran.
- Podávejte s tvarohem a ovocem.

Dopolední svačina: Skyr s hruškou a slunečnicovými semínky
Ingredience:
- 140 g skyru natur
- 100 g hrušky
- 15 g slunečnicových semínek
Oběd: Krůtí maso na paprice s rýží a brokolicí
Ingredience:
- 150 g krůtích prsou
- 70 g rýže basmati
- 100 g brokolice
- 50 g cibule
- 50 ml 12% smetany
- 5 g olivového oleje
- Mletá paprika, sůl, pepř
Postup:
- Na oleji orestujte oloupanou a najemno nakrájenou cibuli.
- Přidejte krůtí maso nakrájené na kousky.
- Ochuťte solí, pepřem a paprikou.
- Podlijte trochou vody, duste doměkka a potom zjemněte smetanou.
- Podávejte s vařenou rýží a dušenou brokolicí.
Odpolední svačina: Celozrnná tortilla se šunkou a lučinou
Ingredience:
- 30 g (½ ks) celozrnné tortilly
- 50 šunky 90 % masa
- 30 g Lučiny linie
- Salát, rajčata
Večeře: Tousty s tuňákem a sýrem
Ingredience:
- 60 g (2 velké plátky) celozrnného toastového chleba
- Hořčice, kečup
- 80 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 40 g mozzarelly light
- 150 g čerstvé zeleniny
Den 4
Snídaně: Celozrnné pečivo s vajíčkem a žervé
Ingredience:
- 100 g celozrnného chleba
- 2 vejce natvrdo
- 20 g žervé (bez příchuti)
- 100 g čerstvé zeleniny
Dopolední svačina: Kefír s ovocem a chia
- 300 ml nízkotučného kefíru
- 100 g jahod
- Čekankový sirup
- 10 g chia semínek
Oběd: Hovězí na rajčatech s rýží
Ingredience:
- 150 g hovězího zadního masa
- 70 g rýže basmati
- 200 g rajčat (čerstvá nebo krájená konzervovaná)
- 10 g olivového oleje
- 1 lžička rajčatového protlaku
- Cibule, česnek, oregano, sůl, pepř
Postup:
- Hovězí maso nakrájejte na malé kousky, opečte na trošce oleje, přidejte cibuli, česnek, rajčata, protlak a trochu vody. Duste doměkka.
- Rýži uvařte a podávejte k masu.
Odpolední svačina: Jogurt s ovesnými vločkami a semínky
- 150 g bílého jogurtu (3 % tuku)
- 20 g ovesných vloček
- 10 g dýňových semínek
Večeře: Tofu stir-fry s kuskusem a zeleninou
Ingredience:
- 150 g tofu natural
- 40 g celozrnného kuskusu
- 100 g mrkve
- 50 g červené papriky
- 50 g cibule
- 5 g řepkového oleje
- Sojová omáčka, zázvor, česnek, limetka
Postup:
- Kuskus uvařte podle návodu.
- Tofu nakrájejte a opečte dozlatova na části oleje.
- Zeleninu restujte s česnekem, zázvorem a zbytkem oleje.
- Nakonec přidejte tofu, dochuťte sójovkou a limetkou.
Den 5
Snídaně: Tvaroh s banánem, ovesnými vločkami a kakaem
Ingredience:
- 150 g nízkotučného tvarohu
- 50 g banánu
- 60 g ovesných vloček
- 5 g holandského kakaa
- Sladidlo podle chuti
Dopolední svačina: Knäckebrot s lučinou a sýrem
- 20 g (2 plátky) knäckebrotu
- 20 g Lučiny linie
- 50 g Madelandu fitness 20 %
- 100 g čerstvé zeleniny
Oběd: Pečené kuře s batáty a zeleninovým salátem
Ingredience:
- 150 g kuřecích prsních řízků
- 300 g batátů
- 100 g rajčat
- 50 g salátové okurky
- 10 g olivového oleje
- Citronová šťáva, sůl, pepř, paprika, bylinky
Postup:
- Maso ochuťte paprikou, solí a pečte v troubě při 190 °C cca 25–30 minut.
- Batáty uvařte v osolené vodě a podávejte s kuřetem.
- Zeleninu nakrájejte, zakápněte citronem a olejem.
Odpolední svačina: Cottage s ovocem
Ingredience:
- 150 g cottage sýra
- 100 g borůvek
- Čekankový sirup

Večeře: Pstruh s brambory a restovanou kapustou
Ingredience:
- 150 g filetu z pstruha
- 150 g brambor
- 100 g kapusty
- 1 stroužek česneku
- 5 g másla
- Sůl, pepř, citron
Postup:
- Pstruha osolte, zakápněte citronem a upečte v troubě nebo na pánvi.
- Brambory uvařte doměkka.
- Kapustu krátce poduste a potom opečte na másle s česnekem, ochuťte solí a pepřem.
Den 6
Snídaně: Jogurt s granolou a ovocem
Ingredience:
- 140 g bílého řeckého jogurtu (0 % tuku)
- 60 g domácí granoly
- 100 g borůvek (čerstvé nebo mražené)
Dopolední svačina: Cottage se sušenými rajčaty a celozrnným rohlíkem
Ingredience:
- 150 g cottage sýra
- 10 g sušených rajčat
- 30 g (½ ks) celozrnného rohlíku
- 100 g čerstvé zeleniny
Oběd: Vepřové na žampionech s rýží
Ingredience:
- 150 g vepřové kýty
- Cibule
- 10 g olivového oleje
- 100 g žampionů
- Houbové koření
- 70 g rýže basmati
Odpolední svačina: Prosciutto s melounem
Ingredience:
- 150 g žlutého melounu
- 50 g prosciutto
Večeře: Špagety s tuňákem, rajčatovou omáčkou a parmazánem
Ingredience:
- 50 g celozrnných špaget
- 120 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 100 g krájených rajčat (konzervovaných)
- 1 stroužek česneku
- 5 olivového oleje
- 10 g strouhaného parmazánu
- Bazalka, oregano, sůl, pepř
Postup:
- Těstoviny uvařte podle návodu.
- Na oleji orestujte česnek, přidejte rajčata a koření.
- Krátce povařte a potom vmíchejte tuňáka.
- Podávejte s těstovinami a posypejte parmazánem.
Den 7
Snídaně: Ovesná kaše s proteinem, meruňkami a kešu
Ingredience:
- 60 g ovesných vloček
- 150 ml polotučného mléka + voda podle potřeby
- 15 g proteinového prášku
- 100 g meruněk
- 10 g kešu ořechů
Dopolední svačina: Skyr s malinami a mandlemi
Ingredience:
- 140 g skyru natur
- 100 g malin (čerstvé/mražené)
- 15 g mandlí
Oběd: Krůtí nudličky s rýží a dušenou mrkví
Ingredience:
- 150 g krůtích prsou
- 70 g rýže basmati
- 100 g mrkve
- 50 g cibule
- 10 g olivového oleje
- Česnek, tymián, sůl, pepř
Postup:
- Krůtí maso nakrájejte a restujte na oleji spolu s cibulí a česnekem.
- Osolte a opepřete, podlijte vodou a duste doměkka.
- Mrkev nakrájejte na kolečka a krátce poduste.
- Podávejte s vařenou rýží.
Odpolední svačina: Ředkvičková pomazánka s žitným chlebem
Ingredience:
- 125 g nízkotučného tvarohu
- 20 g žervé
- 50 g ředkviček
- Pažitka, sůl, pepř
- 30 g žitného chleba
Večeře: Pomazánka z tuňáka a cottage, žitný chléb, zelenina
Ingredience:
- 60 g žitného chleba
- 50 g tuňáka ve vlastní šťávě (okapaný)
- 100 g cottage cheese
- 1 vejce natvrdo
- 150 g čerstvé zeleniny
- Pepř, citronová šťáva, pažitka
Závěr: Kdy zhubnete s jídelníčkem na 8 000 kJ?
- Jídelníček, který obsahuje 8000 kJ, se hodí především jako redukční jídelníček pro fyzicky aktivnější ženy a drobnější muže.
- Na tomto jídelníčku pak budou udržovat svou hmotnost ženy s nižší pohybovou aktivitou a sedavým životním stylem.
- Pokud tedy máte hodně pohybu nebo fyzicky náročnou práci, bude pro vás lepší zvolit spíše jídelníček s vyšší kalorickou hodnotou.