Zdravý jídelníček s vůní Řecka I.

13. 7. 2018

Písčité pláže, průzračné moře, nekonečná siesta…A báječná kuchyně! To je Řecko. Přeneste si jeho slunnou atmosféru až k sobě domů. Uvidíte, že dietní jídelníček nemusí být fádní.

Pondělí

Snídaně: Žitný chléb s hummusem, krůtí šunkou a okurkou

Svačina: Řecký jogurt s banánem a domácí granolou

Oběd: Zapečené celozrnné těstoviny s lilkem, cuketou a krůtím masem, gratinované sýrem

Svačina: Kefírové kozí mléko, hrst para ořechů

Večeře: Salát se sýrem feta, paprikou a olivami, celozrnný chléb

řecký jogurt s banánem a domácí granolou

Úterý

Snídaně: Jáhlová kaše s meruňkami s vlašskými ořechy

Svačina: Žitný chléb s guacamole a rajčaty

Oběd: Králík dušený s cibulí a rajčaty, pečené brambory

Svačina: Celozrnné krekry, lučina, římský salát

Večeře: Těstovinový salát s tuňákem a fazolkami

Středa

Snídaně: Dvě volská oka s chlebem, rajče

Svačina: Ovocný salát z melounu a ananasu

Oběd: Závitky z vinných listů s rýží a masem, zeleninový salát

Svačina: 3 knäckebroty se žervé, zelená paprika

Večeře: Souvlaki – řecký špíz s rajčaty, pečené brambory

závitky z vinných listů s rýží a masem

Čtvrtek

Snídaně: Ovesná kaše se skořicí a hruškami

Svačina: 3 knäckebroty s cizrnovou pomazánkou, rajče

Oběd: Jehněčí kýta s bramborovou kaší, okurkový salát

Svačina: Kefírové mléko, hrst goji

Večeře: Kuřecí gyros se zeleninou v pita chlebu

jehněčí kýta s bramborovou kaší

Pátek

Snídaně: Celozrnný chléb s tvarohovým sýrem, paprika

Svačina: Řecký jogurt s medem a jahodami

Oběd: Krůtí maso zapečené s lilkem a rajčaty, celozrnná rýže

Svačina: Celozrnný chléb s avokádem

Večeře: Salát s tuňákem, fazolemi, olivami a rajčaty, celozrnná bagetka

krůtí maso zapečené s lilkem a rajčaty

Sobota

Snídaně: Celozrnný wrap s feta sýrem a zeleninou

Svačina: Smoothie s řeckým jogurtem a nektarinkami

Oběd: Losos pečený v alobalu, bramborová kaše, dušený špenát

Svačina: Okurka, mrkev a řapíkatý celer s tvarohem

Večeře: Musaka – maso zapečené s lilkem a rajčaty

smoothie s řeckým jogurtem a nektarinkami

Neděle

Snídaně: Míchaná vejce, celozrnný chléb, zelenina

Svačina: 3 knäckebroty s arašídovým máslem

Oběd: Kuličky z jehněčího masa v rajčatové omáčce, bulgur, zeleninový salát

Svačina: Řecký jogurt s broskví

Večeře: Plněné papriky zeleninovou směsí se sýrem feta a pečené brambory

kuličky z jehněčího masa v rajčatové omáčce

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Další články

Jídelníček na podporu slinivky břišní II.

Jídelníček na podporu slinivky břišní II.

8. 11. 2019
Andrea Hrečková
Zdravý jídelníček proti nadbytku sodíku

Zdravý jídelníček proti nadbytku sodíku

18. 10. 2019
Andrea Hrečková