Týdenní jídelníček na 10 000 kJ (2400 kcal) podle nutriční specialistky: Plán a recepty

V tomto článku přinášíme jídelníček sestavený na 10 000 kJ. Takový energetický příjem může vyhovovat většině aktivních mužů nebo intenzivně sportujících žen, které si chtějí udržet svou hmotnost. Nechybí ukázkový denní plán ani doporučení, co do jídelníčku zařadit a čemu se raději vyhnout.

Obsah článku:

Pro koho je jídelníček na 10 000 kJ vhodný?

Energetická hodnota 10 000 kJ je vhodná pro fyzicky aktivní muže a sportovně založené ženy (např. fitness, běh, cyklistika) při snaze o udržení hmotnosti. U žen může být tento příjem vhodný také ve fázi budování svalové hmoty.

U vysoce fyzicky aktivních mužů může být 10 000 kJ vhodným základem i pro redukci váhy. Naopak ženy se sedavým zaměstnáním a nízkou fyzickou aktivitou by na tomto příjmu mohly začít postupně přibírat.

Jídelníček na 10 000 kJ lze využít také při postupném zvyšování příjmu u osob, které chtějí přibrat. Při navyšování z příliš nízkého kalorického základu se může nárůst hmotnosti zastavit kvůli metabolické adaptaci – v takovém případě je třeba v navyšování pokračovat.

Pro osoby s podváhou nebo poruchou příjmu potravy může být celkově vhodnější ještě vyšší kalorický příjem, nicméně jídelníček na 10 000 kJ může sloužit jako mezistupeň při postupném zvyšování energie.

Upozornění: Hodnota kalorického příjmu se může individuálně lišit v závislosti na věku, pohlaví, hmotnosti, výšce, množství svalové hmoty, fyzické aktivitě, životním stylu, zdravotním stavu a konkrétním cíli člověka. Pro přesné nastavení denního kalorického příjmu doporučujeme oslovit odborníka na výživu – ideálně nutričního terapeuta nebo specialistu. Orientačně si kalorický příjem můžete spočítat přes kalorickou kalkulačku, ale údaje nemusí být přesné.

Pro koho je jídelníček na 10 000 kJ nevhodný?

Jídelníček na 10 000 kJ nemusí být vhodný pro většinu žen, zejména těch s nižší tělesnou hmotností, menší výškou, nižší pohybovou aktivitou nebo sedavým zaměstnáním, u kterých by mohl vést k postupnému nárůstu tělesného tuku. Výjimku mohou tvořit ženy se zvýšenou fyzickou zátěží nebo intenzivním tréninkem.

Tento energetický příjem nemusí být ideální ani pro osoby se zpomaleným metabolismem, starší jedince nebo ty, kteří trpí metabolickými onemocněními, jako je cukrovka 2. typu, hypertenze nebo srdeční onemocnění – v těchto případech je často nutné energetický příjem více kontrolovat. I u méně až středně aktivních mužů může být 10 000 kJ nad jejich denní potřebu, což může vést k pozvolnému nárůstu hmotnosti.

Vhodné potraviny

  • Libové maso – kuřecí, krůtí, hovězí, vepřová kýta, vepřová panenka, zvěřina, králík, kuřecí a krůtí játra, sušené maso
  • Ryby a mořské plody
  • Nízkotučné a středně tučné mléčné výrobky – nízkotučný a polotučný tvaroh, Skyr, jogurty do 4 % tuku, kefír, nízkotučný řecký jogurt, polotučné mléko, cottage sýr, žervé, Lučina linie, Mozzarella light, tvarůžky, tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině
  • Plnotučné mléčné výrobky (v přiměřené míře) – tvrdý sýr 45 % tuku v sušině (např. eidam, čedar, gouda), camembert, hermelín, balkánský sýr, feta, plnotučné kravské mléko (3,5 %), plnotučný bílý jogurt, řecký jogurt (klasický), plnotučný kefír, smetana, máslo, plnotučný tvaroh
  • Celozrnné potraviny a kvalitní přílohy – celozrnné pečivo, žitné pečivo, knäckebrot, ovesné vločky, quinoa, pohanka, amarant, jáhly, bulgur, celozrnný kuskus, špalda, celozrnné těstoviny, celozrnná tortilla, žitné těstoviny, brambory, batáty, rýže
  • Luštěniny – čočka, cizrna, fazole, hrách, sójové boby, tofu, tempeh
  • Ovoce a zelenina
  • Vejce
  • Ořechy, ořechová másla a semínka
  • Zdravé tuky – olivový olej, řepkový olej, lněný olej, avokádový olej, avokádo, tučné ryby, máslo (přiměřeně)
jídelníček na 10 000 kJ

Zdravé mlsání

Když se rozhodnete mlsat, volte například některou z následujících dobrot: hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa (min. 70 %), domácí dezerty s použitím zdravějších surovin (např. špaldová mouka, ovesné vločky, čekankový sirup, banán, kakao, tvaroh).

Nevhodné potraviny

Není třeba tyto potraviny z jídelníčku zcela vyřazovat, ale je dobré je omezit a nechat si prostor pro jejich konzumaci v rámci pravidla 80/20, kdy 80 % stravy tvoří zdravé potraviny a 20 % může připadat na méně vhodné volby, které však v nadměrném množství mohou negativně ovlivnit zdraví.

  • Nekvalitní a tučné uzeniny (paštiky, párky, salámy, klobásy, šunky s nízkým podílem masa, jitrnice, mleté maso – polotovar, sekaná)
  • Tučné maso – husa, kachna, krkovice, bůček, mletá masa, jehněčí, vepřové koleno, žebra, vepřová plec, slanina, špek, hovězí kližka, hovězí hrudí, hamburgerová směs, kuřecí křídla, drůbeží kůže, husí a kachní játra
  • Slazené mléčné výrobky (ovocné jogurty, ochucené mléčné nápoje, mléčné dezerty, Termix, Tvaroháček, Pribináček)
  • Bílé pečivo (rohlíky, housky, toastový chléb, veka)
  • Sladké pečivo (koblihy, croissanty, vánočky, loupáky, muffiny, koláče)
  • Sladkosti a cukrovinky (čokoláda s nízkým obsahem kakaa, sušenky, bonbony, zákusky, dorty, müsli tyčinky s cukrem, sladké cereálie)
  • Slazené nápoje (limonády, džusy, energetické nápoje, ledové čaje s cukrem, ochucené vody)
  • Průmyslově zpracované potraviny (instantní polévky, fast food, hranolky, smažený sýr, řízky, hamburger, kebab, polotovary, pizza, lasagne, smažené kuře, masové konzervy, hotovky, sladké mléčné výrobky, ochucené jogurty, pudinky, chipsy, křupky)
  • Alkohol

Jídelníček na 10000 kJ

Následující jídelníček je sestavený na 5 porcí jídla za den. Obsahuje přibližně 140 g bílkovin, 260 g sacharidů a 85 g tuků. Nepočítá se s dalšími kaloriemi navíc, jako jsou slazené nápoje, alkohol, sladkosti nebo třeba káva s mlékem a cukrem. Všechny tyto potraviny a nápoje pak mohou navýšit kalorický příjem energie, a je potřeba s tím počítat.

Den 1

Snídaně: Tvarohovo-ovesné lívance s borůvkami a medem

Ingredience:
  • 100 g nízkotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 100 g banánu
  • 100 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
  • 5 g (1 lžička) medu
  • 5 g (1 lžička) kokosového oleje
Postup:
  1. V misce smíchejte tvaroh, vejce, ovesné vločky a rozmačkaný banán.
  2. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte kokosový olej a opékejte malé lívance dozlatova z obou stran.
  3. Servírujte s borůvkami a přelijte medem.

Dopolední svačina: Skyr s müsli a oříšky

  • 140 g skyru
  • 40 g müsli bez přidaného cukru
  • 30 g vlašských ořechů

Oběd: Kuřecí stir-fry se zeleninou a celozrnnými nudlemi

Ingredience:
  • 150 g kuřecích prsou
  • 80 g celozrnných nudlí
  • 150 g mražené asijské zeleninové směsi
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 10 g (1 lžíce) řepkového oleje
  • Koření – česnek, zázvor, chilli (dle chuti)
Postup:
  1. Celozrnné nudle uvařte podle návodu.
  2. Na rozpálené pánvi orestujte na oleji česnek a zázvor, přidejte na tenké nudličky nakrájené maso.
  3. Po pár minutách přidejte zeleninu, krátce orestujte a dochuťte sojovou omáčkou.
  4. Vmíchejte nudle a promíchejte.

Odpolední svačina: Celozrnný toust s pažitkovým cottage sýrem a zeleninou

  • 150 g pažitkového cottage sýru
  • 100 g zeleniny (např. rajčata)
  • 50 g (2 plátky) celozrnného toustu

Večeře: Míchaná vejce se špenátovou rýží

  • 2 vejce
  • 100 g baby špenátu
  • 1 cibule
  • 30 g sýru 30 % t.v.s.
  • 50 g rýže basmati
  • Koření – sůl, pepř, tymián, petrželka, špetka chilli (volitelné)

Den 2

Snídaně: Smoothie bowl s tvarohem, ovocem a ořechy

Ingredience:
  • 120 g (1 střední kus) banánu
  • 100 g jahod (čerstvých nebo mražených)
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 50 g ovesných vloček
  • 20 g kešu ořechů
Postup:
  1. Do mixéru vložte banán, jahody a tvaroh.
  2. Mixujte dohladka.
  3. Přelijte do misky, posypte vločkami a ořechy.
  4. Podávejte hned.

Dopolední svačina: Žitný chléb s ricottou a šunkou

  • 50 g žitného chleba
  • 50 g ricotty
  • 50 g vepřové šunky nad 90 % masa
  • 100 g zeleniny (např. ředkvičky)
žitný chléb s ricottou a šunkou

Oběd: Pečená krůta s kuskusem a grilovanou zeleninou

  • 150 g krůtích prsou
  • 5 g másla
  • 80 g celozrnného kuskusu
  • 10 g (1 lžíce) olivového oleje
  • 100 g cukety
  • 100 g papriky – červená, žlutá, zelená (mix)
  • Sůl, pepř, bylinky, grilovací koření

Odpolední svačina: Tvarohovo-avokádová pomazánka, knäckebrot

Ingredience:
  • 100 g avokáda (dužina)
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 1 stroužek česneku (podle chuti)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • volitelně: pažitka, jarní cibulka nebo chilli
  • 30 g (3 plátky) knäckebrotu
Postup:
  1. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a dužinu vydlabejte do misky.
  2. Vidličkou ho rozmačkejte (nebo rozmixujte pro hladkou konzistenci).
  3. Přidejte tvaroh a dobře promíchejte.
  4. Potom přidejte prolisovaný česnek, citronovou šťávu, osolte a opepřete.
  5. Pokud chcete, přidejte nasekanou pažitku nebo jarní cibulku pro svěží chuť.
  6. Promíchejte a dejte alespoň na 15 minut vychladit do lednice, aby se chutě propojily.
  7. Podávejte s knäckebrotem nebo jiným pečivem.

Večeře: Tuňákový salát s vejcem a bramborem

  • 80 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 vejce
  • 150 g brambor
  • 10 g (1 lžíce) olivového oleje
  • 100 g selského jogurtu
  • 100 g rajčat
  • 50 g hlávkového salátu

Den 3

Snídaně: Ovesná kaše s proteinem, lesním ovocem a ořechy

  • 60 g ovesných vloček
  • 30 g proteinového prášku (např. vanilkový syrovátkový)
  • 100 g mraženého lesního ovoce
  • 10 g vlašských ořechů
  • 200 ml polotučného mléka
  • Voda (na případné rozředění)

Dopolední svačina: Celozrnný wrap s cottage sýrem a zeleninou

Ingredience:
  • 60 g (1 ks) celozrnné tortilly
  • 150 g cottage sýra
  • ½ lžičky francouzské hořčice
  • 50 g okurky
  • 100 g cherry rajčat
  • 30 g ledového salátu
Postup:
  1. Wrap potřete cottage sýrem smíchaným s hořčicí.
  2. Přidejte nakrájenou zeleninu a zaviňte.

Oběd: Kuřecí prsa na kari s jasmínovou rýží a hráškem

Ingredience:
  • 150 g kuřecích prsou
  • 80 g jasmínové rýže
  • 80 g mraženého hrášku
  • 5 g (1 lžička) řepkového oleje
  • 50 ml kokosového mléka
  • kari koření, sůl, pepř (dle chuti)
Postup:
  1. Kuřecí prsa nakrájejte, orestujte na oleji a okořeňte kari.
  2. Podlijte vodou a poduste doměkka.
  3. Na závěr vmíchejte kokosové mléko.
  4. Rýži uvařte zvlášť podle návodu a přidejte hrášek na posledních 5 minut vaření.

Odpolední svačina: Bílý jogurt s chia semínky a banánem

  • 150 g bílého jogurtu (3-4 %)
  • 100 g (1 menší kus) banánu
  • 10 g (1 lžíce) chia semínek

Večeře: Losos pečený s batáty a rukolovým salátem

  • 150 g lososa (bez kůže)
  • 150 g batátů
  • 30 g rukoly
  • 5 g (1 lžička) olivového oleje
  • Na dochucení – citronová šťáva, česnek, bylinky (dle chuti)

Den 4

Snídaně: Míchaná vejce s žampiony a sýrem, žitný chléb

  • Pár kapek olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 3 vejce
  • 100 g žampionů
  • 20 g sýru 30 % tuku v sušině
  • Sůl, pepř, koření podle chuti
  • 100 g žitného chleba
míchaná vejce s žampiony a sýrem

Dopolední svačina: Chia pudink s mangem a mandlovým máslem

Ingredience:
  • 30 g chia semínek
  • 200 ml polotučného mléka
  • 200 g manga
  • 10 g mandlového másla
  • 5 g (1 lžička) medu
Postup:
  1. Chia semínka nasypte do misky, přilijte mléko a promíchejte.
  2. Nechte přes noc v lednici.
  3. Ráno přidejte nakrájené mango, mandlové máslo a pokapejte medem.

Oběd: Vepřová panenka na tymiánu s bramborovou kaší

Ingredience:
  • 150 g vepřové panenky
  • 10 g (1 lžíce) řepkového oleje
  • Sůl, pepř, tymián
  • 250 g brambor
  • 50 ml polotučného mléka
Postup:
  1. Maso osolte, opepřete a obalte v tymiánu.
  2. Opečte ze všech stran na pánvi na oleji a dopečte 10-15 minut v troubě.
  3. Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte.
  4. Brambory potom slijte a rozšťouchejte s mlékem na kaši.

Odpolední svačina: Celozrnný rohlík s česnekovým žervé a mozzarellou

  • 60 g (1 ks) celozrnného rohlíku
  • 20 g česnekového žervé
  • 60 g mozzarelly light
  • 100 g cherry rajčat

Večeře: Tofu s quinoou a pečenou zeleninou

Ingredience:
  • 150 g tofu natural
  • 60 g quinoy
  • 100 g cukety
  • 100 g červené papriky
  • 5 g (1 lžička) olivového oleje
  • Sůl, pepř, bylinky (dle chuti)
Postup:
  1. Quinou uvařte podle návodu.
  2. Tofu nakrájejte na kostky a opečte dozlatova.
  3. Zeleninu nakrájejte a pečte 20 minut na 180 °C, zakápnutou olejem a posypanou kořením.
  4. Podávejte společně s quinoou a tofu.

Den 5

Snídaně: Jogurt s granolou, jablkem a medem

  • 250 g bílého jogurtu (3,5 %)
  • 80 g granoly bez přidaného cukru
  • 150 g (1 ks) jablka
  • 5 g medu

Dopolední svačina: Tvaroh s ovesnými sušenkami

  • 150 g polotučného tvarohu
  • 50 g ovesných sušenek bez přidaného cukru

Oběd: Špenátové rizoto s parmazánem a vejcem

Ingredience:
  • 80 g rýže arborio
  • 100 g čerstvého nebo mraženého špenátu
  • ½ ks cibule
  • 2 vejce
  • 30 g parmazánu
  • 5 g (1 lžička) olivového oleje
  • vývar nebo voda (na zalévání dle potřeby)
Postup:
  1. Na oleji osmahněte cibuli, přidejte rýži a postupně přilévejte vývar.
  2. Když je rýže téměř měkká, přidejte špenát a nechte tzv. dojít.
  3. Na závěr vmíchejte parmazán a navrch přidejte vařené nebo sázené vejce.

Odpolední svačina: Tvrdý sýr a křehký chléb, paprika 

  • 60 g tvrdého sýra (30 % tuku v sušině)
  • 30 g (3 plátky) křehkého chleba
  • 100 g červené papriky

Večeře: Žitný chléb s tuňákovou pomazánkou

  • 75 g žitného chleba
  • 40 g žervé
  • 100 g polotučného tvarohu
  • 80 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 150 g čerstvé zeleniny
  • Sůl, pepř, hořčice

Den 6

Snídaně: Omeleta s rajčaty a celozrnným chlebem

  • 3 vejce
  • 5 g (1 lžička) olivového oleje
  • 100 g cherry rajčat
  • Sůl, pepř
  • 100 g celozrnného chleba

Dopolední svačina: Ovocné smoothie

  • 200 g ovoce (např. maliny, jahody, borůvky)
  • 150 g polotučného tvarohu
  • Voda podle potřeby
  • 15 g ořechového másla 
  • 5 g medu
ovocné smoothie

Oběd: Krůtí burger s batáty a salátem

Ingredience:
  • 150 g mletého krůtího masa (nad 90 % masa)
  • 250 g batátů
  • 100 g ledového salátu
  • 1 lžička hořčice
  • 10 g (1 lžíce) olivového oleje
Postup:
  1. Z masa vytvořte placičky, okořeňte a opečte na pánvi nebo grilu.
  2. Batáty nakrájejte na hranolky a upečte v troubě s olejem.
  3. Podávejte s ledovým salátem a hořčicí.

Odpolední svačina: Proteinová tyčinka, banán (pohotovostní svačina)

  • 60 g proteinové tyčinky (s kvalitním složením, bez přidaného cukru)
  • 150 g (1 větší kus) banánu

Večeře: Žitný chléb s Lučinou a šunkou

  • 75 g žitného chleba
  • 30 g Lučiny
  • 100 g šunky nad 90 % masa
  • 200 g zeleniny

Den 7

Snídaně: Rýžová kaše s kakaem a banánem

Ingredience:
  • 50 g rýže
  • 200 ml polotučného mléka
  • 140 g bílého řeckého jogurtu 5 %
  • 100 g (1 malý ks) banánu
  • 10 g (1 lžíce) holandského kakaa
  • 5 g medu
Postup:
  1. Rýži uvařte v mléce doměkka.
  2. Potom vmíchejte jogurt a kakao.
  3. Oslaďte podle chuti.
  4. Navrch přidejte nakrájený banán.

Dopolední svačina: Cottage sýr s ovocem a ořechy

  • 150 g cottage sýru
  • 200 g ovoce (hroznové víno, jahody, borůvky, meloun…)

Oběd: Hovězí guláš s těstovinami

Ingredience:
  • 150 g hovězího masa na guláš
  • 1 ks cibule
  • 10 g (1 lžíce) řepkového oleje
  • sůl, pepř, gulášové koření
  • 80 g celozrnných těstovin
  • 200 g čerstvé zeleniny
Postup:
  1. Cibuli orestujte, přidejte maso a orestujte ze všech stran.
  2. Přidejte koření a trochu vody, duste doměkka (cca 60 minut).
  3. Mezitím uvařte těstoviny.
  4. Hotové těstoviny podávejte s gulášem a zeleninou.

Odpolední svačina: Kefír s ořechy

  • 500 g kefíru 1%
  • 40 g ořechů

Večeře: Treska na másle s bramborami a zelenými fazolkami

  • 150 g tresky (čerstvá nebo mražená)
  • 200 g brambor
  • 100 g zelených fazolek
  • 15 g másla
  • citron, sůl, pepř (dle chuti)

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Redukční dieta na hubnutí: Tipy nutriční specialistky

Závěr: Udržitelný jídelníček by měl chutnat, být pestrý i výživný

  • Jídelníček na 10 000 kJ může být vhodnou volbou pro fyzicky aktivní jedince, kteří si chtějí udržet hmotnost nebo podpořit růst svalové hmoty. 
  • Klíčem je vyvážený poměr makroživin, kvalitní potraviny a přizpůsobení energetického příjmu individuálním potřebám. 
  • Pro méně aktivní osoby může být tento příjem příliš vysoký, a je proto důležité sledovat reakce vlastního těla. 
  • Vždy platí, že dlouhodobě udržitelný jídelníček by měl být nejen výživný, ale i chutný a pestrý.
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Daniela Krčová

Daniela Krčová

Jsem nutriční specialistka a výživu člověka jsem vystudovala v magisterském studiu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Po ukončení studia jsem založila svou vlastní nutriční poradnu v Ostravě (NutriD poradna), ve které pomáhám lidem se správnými a trvale udržitelnými stravovacími návyky. Věnuji se hlavně sportovní výživě a hubnutí, ale zaměřuji se také na výživu při potravinových alergiích a intolerancích, cukrovce, vysokém krevním tlaku nebo třeba na výživu těhotných a kojících žen. Mezi mé hlavní zájmy patří posilování, běhání a turistika.