Víte, jaký je nejčastější požadavek lidí, kteří mě osloví s tím, že chtějí zhubnout nebo jíst lépe? Potřebují v kuchyni trávit co nejméně času. Přejí si recepty na rychlá jídla, protože současná doba přináší mnoho aktivit, které jim berou čas. Z toho důvodu jsou minutková jídla dnes tak žádaná a oblíbená. V tomto novém článku najdete několik receptů na vyvážené a rychlé obědové varianty.
Obsah článku:
Zaměření receptů
Různých stylů stravování je celá řada. Od smíšeného stravování přes low carb, bezlepkovou stravu, vegetariánství až po veganství. Mnoho lidí rádo experimentuje a testují tyto různé styly stravování a diety.
Co prospívá našim tělům z hlediska dlouhodobosti nejvíc? Nic převratného – jednoduše vyvážená strava složená ze základních a minimálně průmyslově zpracovaných potravin bez striktního vyřazování základních složek stravy.
Proto jsem pro vás vybrala recepty, které jsou komplexní na živiny a s oblibou je nazývám „komplexní jídla“.
Proč jsou komplexní jídla důležitá
Naše tělo potřebuje všechny základní živiny každý den. Znáte je jako sacharidy, bílkoviny, tuky, vlákninu, vitaminy, minerální látky, stopové prvky a vodu. Komplexní jídla mám ráda proto, že v nich najdete velkou paletu těchto živin.
Vyvážené „komplexní“ jídlo za mě znamená, že obsahuje:
1. Zdroj složených sacharidů (polysacharidů)
Přílohy – rýži, těstoviny, brambory, batáty, přílohové kaše, pohanku, bulgur, kuskus, quinou, kroupy…, chléb, tortillové placky aj.
Sacharidy vám poslouží jako zdroj energie na celý den (jak pro mentální, tak i fyzickou aktivitu) a jako zdroj vlákniny. Také vám pomohou zamezit větším chutím na sladké během dne.
2. Také bílkovinnou potravinu/potraviny
Sýry, vejce, maso, ryby, mořské plody, luštěniny, tofu, tempeh, vysokoprocentní šunka a jiné druhy bílkovin.
Bílkoviny jsou důležité pro pocit sytosti a jako možnost zajistit tělu dostatek stavebních látek mnoha struktur: svalů, kostí, zubů, hormonů, enzymů…
3. Dále zeleninu nebo ovoce
Ovoce v čerstvé formě a zeleninu v různých formách úpravy: čerstvou, mraženou, dušenou, vařenou, grilovanou, pečenou…

Ovoce a zelenina vám zajistí zdroj vlákniny, vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a jiných ochranných látek buněk. Stejně tak rapidně zvýší sytivost daného jídla.
Nakonec i „volné“ tuky
Olivový, lněný, avokádový, sezamový, řepkový olej (a další kvalitní oleje), nesolená a nepražená semínka a ořechy, avokádo, hummus, nerafinovaný kokosový olej, máslo a jiné druhy zdravých tuků.
Tuk je nositel chuti, zdroj energie a také jsou tuky ve stravě potřebné pro naše hormonální funkce. Takže každá živina má ve stravě své místo a své opodstatnění.
Spojení „komplexnosti“ a rychlé přípravy
Když spojíme funkční potřebu stravy, kterou vidím právě v komplexnosti jídel, spolu s potřebou mít jídla rychle připravená, níže najdete takové obědové recepty.
Masité pokrmy
Bulgur s kuřecím masem a rajčatovou omáčkou (2 porce)
Ingredience:
- 120 g bulguru (za syrova)
- 2 větší mrkve
- 250 až 300 g kuřecích prsou (za syrova)
- 6 velkých rajčat
- 30 g majonézy
- Sůl, pepř, sušený česnek, sušená bazalka, pálivá paprika
Postup:
- Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na kostičky.
- Poté ho osolíme, opepříme, přidáme ostatní koření, bylinky a majonézu.
- Zamícháme a celé necháme uležet v lednici 3 hodiny.
- Posléze maso orestujeme na nepřilnavé pánvi (již není potřeba další tuk).
- Přidáme na kostičky nakrájená rajčata (vhodné je rajčata předem spařit horkou vodou a oloupat) a dusíme do změknutí.
- Podáváme s bulgurem, který uvaříme (dle návodu) v jednom hrnci spolu s nahrubo nastrouhanou mrkví.

Podzimní směs (2 porce)
Ingredience:
- 20 g olivového oleje
- ¼ ks dýně hokkaido
- 250–300 g kuřecích nebo krůtích prsou
- 40 g quinoy (za syrova)
- 40 g červené čočky (za syrova)
- 40 g rýže (za syrova)
- 300 ml vody nebo vývaru
- Sůl, 4 stroužky česneku, kurkuma, kari koření
Postup:
- Dýni omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.
- Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky a spolu s dýní orestujeme na oleji.
- Přidáme na kostky nakrájené maso, orestujeme a osolíme.
- Poté přidáme quinou, červenou čočku, rýži, ochutíme kurkumou a kari kořením a dle potřeby dosolíme.
- Zalijeme 300 ml vody či vývaru, zamícháme a dusíme pod poklicí do změknutí a zhoustnutí směsi.
Vepřová panenka s pečenými brambory a zeleninou (2 porce)
Ingredience:
- 250–300 g vepřové panenky
- 20 g olivového oleje
- 4 ks brambor
- 2 ks mrkve
- 2 ks předvařené červené řepy
- 1 ks cibule
- Sůl, pepř, drcený kmín, (chilli), med, hořčice
Postup:
- Do pekáčku vložíme očištěné a na stejně velké kousky nakrájené brambory, mrkev, červenou řepu a cibuli.
- Pokapeme cca 10 g olivového oleje (nebo olejem v rozprašovači), osolíme, opepříme a poprášíme drceným kmínem.
- Přikryjeme poklopem a dáme péct do trouby na 200° do změknutí brambor.
- Mezitím si připravíme panenku – omyjeme ji, odblaníme, nakrájíme na medailonky, opepříme (případně přidáme trochu chilli koření) a zprudka opékáme na oleji z obou stran.
- Poté osolíme, přikryjeme pokličkou a pár minut dusíme. Až bude maso propečené dle vaší požadované potřeby, vyjměme ho z pánve a do vypečené masové šťávy přimícháme kávovou lžičku medu a dvě kávové lžičky hořčice.
- Šťávu necháme trochu povařit a poté do pánve maso vrátíme a ve šťávě ho obalíme.
- Maso podáváme s pečenými bramborami a zeleninou.
Pokrmy s rybami
Kuskus s lososem a mozzarellou (2 porce)
Ingredience:
- 80 g kuskusu (za syrova)
- 10 g olivového oleje
- 200 g filetu lososa (na kostky)
- 10 keříčkových rajčat
- 1 celá mozzarella (nahrubo nastrouhat)
- Sůl, čerstvé bylinky nasekat – oregano, rozmarýn a bazalka
Postup:
- Uvaříme si kuskus nebo ho zalijeme horkou vodou v poměru 2:1 a přikryjeme.
- Mezitím si na pánvi na oleji orestujeme kousky osoleného lososa, kterého pak vmícháme ke kuskusu.
- Dále přimícháme nakrájená rajčátka, strouhanou mozzarellu, bylinky a celé dosolíme dle potřeby.
Krevety na česneku se šťouchanými brambory s batátem (2 porce)
Ingredience:
- 300 g předvařených koktejlových krevet
- 10 g oleje
- 10 g másla
- 4 ks brambor
- 1 batát
- Sůl, 2 stroužky česneku, čerstvě mletý pepř, pár kapek citronové šťávy
Postup:
- Batát i brambory si omyjeme, oloupeme, nakrájíme, osolíme a na pečicím papíře v pekáči pečeme v předehřáté troubě na 200 °C cca půl hodiny do změknutí.
- Poté přendáme do misky.
- Mezitím si na oleji s máslem orestujeme na plátky nakrájené stroužky česneku a osolíme.
- Poté přidáme krevety, které lehce opepříme, pokapeme citronovou šťávou a dosolíme dle chuti.
- Krevety si po orestování vyndáme z pánve.
- Tuk s česnekem, který nám zbyl po restování krevet, vlijeme do upečených brambor s batátem a vše rozmačkáme do konzistence šťouchaných brambor.
- Podáváme s krevetami a zeleninovým salátem.
Vegetariánská jídla
Tortilla plněná špenátem a ricottou (2 porce)
Ingredience:
- 2 ks celozrnné tortilly
- 10 g olivového oleje
- 400 g listového špenátu
- 2 vejce
- 200 g ricotty
- 1 ks šalotky
- Sůl, pepř, česnek
Postup:
- Na oleji si orestujeme najemno nakrájenou šalotku a česnek.
- Poté přidáme listový špenát, osolíme a opepříme.
- Když je špenát měkký, přimícháme 2 rozšlehaná vejce a necháme za stálého míchání chvíli povařit.
- Tortillové placky poklademe špenátovou směsí a na to přidáme vrstvu ricotty.
- Tortillu zabalíme a rychlá forma oběda s sebou do krabičky je hotová.

Zeleninová směs s rýží a uzeným tofu (2 porce)
Ingredience:
- 100 g jasmínové rýže (za syrova)
- 30 g oleje
- ½ ks pórku
- 1 malá oloupaná cuketa
- 200 g uzeného tofu
- 250 ml vody
- Sůl, pepř, koření na zeleninu
- Parmazán na dochucení
Postup:
- Na 15 g oleje orestujeme na kolečka nakrájený pórek.
- Poté přisypeme propláchnutou rýži, kterou také trochu orestujeme.
- Pórek s rýží zalijeme horkou vodou (250 ml) a přimícháme i oloupanou a na kostičky nakrájenou cuketu.
- Vše osolíme, opepříme, přidáme zeleninové koření a dusíme do změknutí.
- Během dušení rýže se zeleninou si na pánvi na zbylé části oleje orestujeme na kostičky nakrájené uzené tofu.
- Po dovaření rýže tofu do směsi přimícháme.
- Podáváme se strouhaným parmazánem.
Závěrem: Tipy na rychlé obědy ocení celá rodina
- Výše zmíněné tipy nejsou žádnou vysokou gastronomií. Jsou to ale tipy, jak dlouhodobě jíst v rámci domácích podmínek kvalitněji.
- V podstatě jen kombinujete základní a cenově dostupné suroviny a kouzlíte z toho rychlé, sytivé a chutné pokrmy.