Bílý chřest je pravděpodobně méně známý než ten zelený, nicméně je stejně chutný. Chřest nemůže žádné jídlo zkazit, naopak. Je výborný jako příloha i hlavní chod.
Vyzkoušejte s námi rizoto v jarním stylu, chřestovou polévku a zapečené těstoviny!
Jarní chřestové rizoto s mladým hráškem a zelenými bylinkami
Ingredience:
- 200 g rýže
 - 300 g bílého chřestu
 - 300 g hrášku
 - 1 jarní cibulka
 - 80 ml bílého vína
 - 750 ml vývaru (dle potřeby)
 - 40 g másla
 - Hrst zelených bylinek
 - Citrónová kůra
 - Sýr na posypání
 - Čerstvě mletý pepř
 
Příprava:
- Na másle orestujeme jarní cibulku, poté k ní přidáme rýži a důkladně promícháme.
 - K rýži přilijeme bílé víno a necháme ho několik minut vstřebat.
 - Jakmile se víno vstřebá, přidáme k němu naběračku vývaru a opět jej necháme absorbovat.
 - Takto podlijeme rýži ještě několikrát, protože rizoto by mělo mít krémovou konzistenci.
 - Dále do něj přidáme nakrájený chřest, osolíme ho a opepříme ho.
 - Až bude chřest měkký, dáme ho do hrnce spolu s hráškem a podle potřeby můžeme mírně podlít.
 - Pokrm odstavíme tehdy, když bude rýže tak akorát na skus.
 - Na závěr do rizota přidáme všechny jemně posekané bylinky, citrónovou kůru, sýr a zbylou polovinu másla.
 - Vše společně promícháme a před servírováním necháme rizoto chvilku odpočinout.
 
Tip! K rizotu je vhodný například opečený losos nebo krůtí steak.

Chřestová polévka
Ingredience:
- 700 g chřestu (pro barvu můžeme použít mix zeleného a bílého)
 - 1,2 litru vývaru
 - 3 jarní cibulky
 - 2 řapíkatý celer
 - 1 cibule
 - Sůl
 - Pepř
 - Rostlinný olej
 
Příprava:
- Na malém množství řepkového oleje orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, jarní cibulku a řapíkatý celer.
 - Vše restujeme do měkka několik minut.
 - Chřest zbavíme dřevnatých konců, oloupeme škrabkou a ořízneme oschlé konce.
 - Nakrájíme ho na tenká kolečka a přidáme k němu ostatním ingrediencím do hrnce.
 - Po chvilce vše zalijeme vývarem a vaříme zhruba 20 minut.
 - Obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka a dochutíme kořením.
 

Náš tip! Pro lepší chuťový zážitek můžeme hlavičky chřestu ušetřit a přidat do hrnce až na závěr. Polévku podáváme s opečenou celozrnnou bagetou pokapanou olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem. Na ozdobu můžeme použít chřest zelený.
Zapečené těstoviny s chřestem
Ingredience:
- 300 g celozrnných těstovin
 - 400 g bílého chřestu
 - 200 ml smetany
 - 60 g strouhaného sýra
 - 4 vejce
 - 1 lžíce strouhanky
 - Máslo
 - Sůl
 - Pepř
 

Příprava:
- Chřest očistíme, zbavíme dřevnatých konců a podusíme zhruba 20 minut v páře.
 - Špičky chřestu si dáme na stranu.
 - V míse prošleháme vejce se smetanou a nastrouhaným sýrem.
 - Vše osolíme, opepříme a na závěr promícháme.
 - Ve vedlejším hrnci si uvaříme celozrnné těstoviny.
 - Hotové je smícháme s chřestem a vaječnou směsí a vložíme v zapékací misce do trouby, kde pečeme při 220 stupních asi 30 minut.
 
A jaký je vás nejoblíbenější recept z bílého chřestu? Napište nám třeba na Facebooku!
