Vánoční štola ze špaldové mouky

Vánoční štola představuje původem německou obdobu naší vánočky. Tvarem připomíná Ježíška zabaleného do plenek. Podle tradice se smí nakrojit až po štědrovečerní bohoslužbě. Ochráníte tak svou domácnost před nemocemi. Správná štola se musí správně uležet – ideálně 3–4 týdny.

Množství1 porce

Ingredience

Na těsto
 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
 250 g celozrnné špaldové mouky
 1 lžička prášku do pečiva
 50 g vlašských ořechů
 50 g rozinek
 50 ml kokosového oleje
 125 g tvarohu
 150 ml mandlového mléka
 1 lžička vanilkového extraktu
 50 ml rýžového sirupu
Na dokončení
 kokosový olej
 mandlové plátky

Postup

1

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

2

Chia semínka promícháme s vodou a odložíme stranou.

3

Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s práškem do pečiva, vlašskými ořechy a rozinkami.

4

Kokosový olej roztopíme, prošleháme s tvarohem, mandlovým mlékem, vanilkovým extraktem a rýžovým sirupem.

5

Tekutou směs přilijeme k sypké, přidáme nabobtnalá semínka a zpracujeme v tužší těsto.

6

Těsto rozválíme v silnější plát, který přehneme přes sebe. Měl by připomínat zavinovačku.

7

Povrch posypeme mandlovými plátky a dáme péct zhruba na 45 minut.

8

Kontrolujeme pomocí špejle, zda-li je štola už dostatečně upečená.

9

Poté ji vytáhneme z trouby a ihned potřeme roztopeným kokosovým olejem.

Typ jídlaZpůsob přípravy
Jak vám chutnalo?

Suroviny

Na těsto
 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
 250 g celozrnné špaldové mouky
 1 lžička prášku do pečiva
 50 g vlašských ořechů
 50 g rozinek
 50 ml kokosového oleje
 125 g tvarohu
 150 ml mandlového mléka
 1 lžička vanilkového extraktu
 50 ml rýžového sirupu
Na dokončení
 kokosový olej
 mandlové plátky

Postup

1

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

2

Chia semínka promícháme s vodou a odložíme stranou.

3

Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s práškem do pečiva, vlašskými ořechy a rozinkami.

4

Kokosový olej roztopíme, prošleháme s tvarohem, mandlovým mlékem, vanilkovým extraktem a rýžovým sirupem.

5

Tekutou směs přilijeme k sypké, přidáme nabobtnalá semínka a zpracujeme v tužší těsto.

6

Těsto rozválíme v silnější plát, který přehneme přes sebe. Měl by připomínat zavinovačku.

7

Povrch posypeme mandlovými plátky a dáme péct zhruba na 45 minut.

8

Kontrolujeme pomocí špejle, zda-li je štola už dostatečně upečená.

9

Poté ji vytáhneme z trouby a ihned potřeme roztopeným kokosovým olejem.

Vánoční štola ze špaldové mouky
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Lucie Pospíšilíková

Lucie Pospíšilíková

Jsem holka, pro kterou se stala kuchyně takovou vášní, že ji přivedla až k založení samotného Delicious blogu. Jsem schopná utrácet za jídlo, nádobí a hezké dekorace na focení pomalu víc jak za oblečení a kosmetiku. Baví mě trávit hodiny v kuchyni s foťákem v ruce...