Slaný závin se špenátem a bazalkou

Čekáte návštěvu a rádi byste ji ohromili něčím slaným, zdravým, chutným a na přípravu snadným? Pak špenátový závin jako dobrý nápad jeví se, po domácku připravený sklidí úspěch také u těch, kteří špenát běžně nejedí a o jeho benefitech toho příliš nevědí.

Množství
Celkový čas2 hodin

Ingredience

 400 g celozrnné špaldové mouky
 200 g uvařených bílých máslových fazolí
 150 ml plnotučného kokosového mléka
 1 lžíce lněných semínek
 250 g mraženého listového špenátu
 ½ tofu natural
 1 menší cibule
 1 stroužek česneku
 hrst nasekaných čerstvých bazalkových listů
 špetka pepře
 špetka římského kmínu
 špetka mletého kmínu
 rostlinné mléko na potření

Postup

1

Fazole spolu s kokosovým mlékem a lněnými semínky rozmixujte do krémové konzistence.

2

Do takto rozmixované směsi postupně přisypávejte mouku a nejlépe rukama vypracujte těsto.

3

Těsto vytvarujte do koule, zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho odpočinout do lednice alespoň na 1 hodinu.

4

Špenát nechte rozmrazit při pokojové teplotě.

5

Cibuli i česnek nakrájejte nadrobno.

6

Tofu rozdrobte na malé kousky.

7

Na nepřilnavé pánvi nechte na trošce vody podusit cibuli spolu s česnekem, po chvilce k nim přidejte špenát a tofu.

8

Směs opepřete a okmínujte. Nakonec ke všem surovinám přisypte bazalku a pánev odstavte z plotny.

9

Odležené těsto rozválejte na pečicím papíře do výšky 0,5 cm a rovnoměrně na něj rozprostřete vzniklou směs.

10

Závin srolujte, srolovaný jej přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho mlékem, posypte mletým kmínem a dejte ho péct do předehřáté trouby na 160 °C cca na 30 minut.

11

Po 30 minutách teplotu zvyšte na 180 °C a dalších cca 10 minut jej pečte do zezlátnutí.

12

Upečený závin podávejte teplý nebo vychlazený.

Typ jídlaZpůsob přípravyStravovací styl, ,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 400 g celozrnné špaldové mouky
 200 g uvařených bílých máslových fazolí
 150 ml plnotučného kokosového mléka
 1 lžíce lněných semínek
 250 g mraženého listového špenátu
 ½ tofu natural
 1 menší cibule
 1 stroužek česneku
 hrst nasekaných čerstvých bazalkových listů
 špetka pepře
 špetka římského kmínu
 špetka mletého kmínu
 rostlinné mléko na potření

Postup

1

Fazole spolu s kokosovým mlékem a lněnými semínky rozmixujte do krémové konzistence.

2

Do takto rozmixované směsi postupně přisypávejte mouku a nejlépe rukama vypracujte těsto.

3

Těsto vytvarujte do koule, zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho odpočinout do lednice alespoň na 1 hodinu.

4

Špenát nechte rozmrazit při pokojové teplotě.

5

Cibuli i česnek nakrájejte nadrobno.

6

Tofu rozdrobte na malé kousky.

7

Na nepřilnavé pánvi nechte na trošce vody podusit cibuli spolu s česnekem, po chvilce k nim přidejte špenát a tofu.

8

Směs opepřete a okmínujte. Nakonec ke všem surovinám přisypte bazalku a pánev odstavte z plotny.

9

Odležené těsto rozválejte na pečicím papíře do výšky 0,5 cm a rovnoměrně na něj rozprostřete vzniklou směs.

10

Závin srolujte, srolovaný jej přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho mlékem, posypte mletým kmínem a dejte ho péct do předehřáté trouby na 160 °C cca na 30 minut.

11

Po 30 minutách teplotu zvyšte na 180 °C a dalších cca 10 minut jej pečte do zezlátnutí.

12

Upečený závin podávejte teplý nebo vychlazený.

Slaný závin se špenátem a bazalkou
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.